Listor.se
  • Hem
  • Kultur & Nöje
    • Film
    • TV
    • Musik
    • Kändisar
    • Litteratur
    • Konst
  • Sport
    • Fotboll
    • Ishockey
    • Övrig sport
  • Världen
    • Historia
    • Geografi
    • Platser & byggnader
    • Brott & straff
    • Politik
    • Sverige
  • Djur & Natur
  • Ekonomi
    • Personer & företag
    • Lån & finans
  • Livsstil
    • Mat & dryck
    • Resa
    • Fritid
    • Mode & design
    • Motor
    • Familj & bostad
    • Teknik
    • Spel & betting
  • Humor
  • Annonsera
Inga träffar
Se alla träffar
  • Hem
  • Kultur & Nöje
    • Film
    • TV
    • Musik
    • Kändisar
    • Litteratur
    • Konst
  • Sport
    • Fotboll
    • Ishockey
    • Övrig sport
  • Världen
    • Historia
    • Geografi
    • Platser & byggnader
    • Brott & straff
    • Politik
    • Sverige
  • Djur & Natur
  • Ekonomi
    • Personer & företag
    • Lån & finans
  • Livsstil
    • Mat & dryck
    • Resa
    • Fritid
    • Mode & design
    • Motor
    • Familj & bostad
    • Teknik
    • Spel & betting
  • Humor
  • Annonsera
Inga träffar
Se alla träffar
Listor.se
Inga träffar
Se alla träffar
Hem Livsstil

8 maträtter uppkallade efter kända svenskar

i Livsstil, Mat & dryck
215 16
A A
0

Du känner säkert till klassiska svenska maträtter som Janssons Frestelse och Biff Rydberg. Men vet du vilka personer de är döpta efter?

Här har vi listat 8 maträtter uppkallade efter kända svenskar.

 

8. Joppes Räksallad

Raksallad 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarJoppes räksallad dök upp som storsäljare på restaurang Teatergrillen i Stockholm efter andra världskrigets slut. Den komponerades 1947 till dåvarande Dramatenchefen, professor Ragnar ”Joppe” Josephsson. På den tiden tillhörde krogen det Wretmanska imperiet och det var en tradition att hylla en nyutnämnd Dramatenchef med en ny maträtt.

 

7. Bullens Pilsnerkorv

Bullens Pilsnerkorv 8 maträtter uppkallade efter kända svenskar1953 tillverkade Alvesta Slakteriförning denna produkt uppkallad efter skådespelaren, matkåsören, kocken och kokboksförfattaren Erik ”Bullen” Berglund. I samband med en allvarlig salmonellaepidemi lanserades denna korv som garanterat salmonellafri. Idag har den nått kultstatus och är fortfarande mycket populär.

 

6. Kalvfilé Oscár

Kalvfile Oscar 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarDen 18 september 1897 skapade kocken Paul Edmond Malaise denna rätt till Kung Oscar Iis ära vid firandet av Konungens 25 årsdag som regent i Sverige. Den serverades till middagen på Operakällaren och blev därefter ”odödlig”.

 

5. Biff á la Lindström

Biff Lindstrom 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarDen 4 maj 1862 besökte Kapten Henrik Lindström tillsammans med några goda vänner Hotell Witt i Kalmar. Lindström som hade Ryskt påbrå och var född och uppvuxen i Sankt Petersburg ville att hans sällskap skulle få smaka på en rätt som han ofta avnjöt hemma i Ryssland. Resultatet blev mycket uppskattat och sedan dess har Biff Lindström alltid funnits på hotellets meny.

Liknande Listor

Robotdammsugare

Vilka kriterier ska man tänka på när man köper en robotdammsugare?

Las Vegas

10 anledningar att besöka Las Vegas i sommar

 

4. Janssons Frestelse

Janssons Frestelse 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarRätten har tillskrivits operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844–1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skall ha givit upphov till namnet.

 

3. Crêpes à la Prins Bertil

Crepes Prins Bertil 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarEfter önskemål från Prins Bertil lär Tore Wretman ha skapat denna rätt. Det är lyxiga små pannkakor fyllda med räkor, dill och hollandaisesås, gratinerade med riven ost och serverade med en blandad sallad.

 

2. Wallenbergare

Wallenbergare 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarEn Wallenbergare är en pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött, grädde, äggulor, salt, peppar och färskt ströbröd. Den serveras ofta med potatismos, lingonsylt och gröna ärtor och lär vara uppkallad efter bankmannen Marcus Wallenbergs hustru Amalia.

 

1. Biff Rydberg

Biff Rydberg 8 maträtter uppkallade efter kända svenskarBiff Rydberg är en klassisk maträtt bestående av smörsauterad tärnad oxfilé, brynt lök och finskuren råstekt potatis som garneras med finhackad persilja. Rätten har kallats den ädlast tänkbara uppenbarelse­formen av pyttipanna och uppfanns av och fick sitt namn efter grosshandlaren och skeppsredaren Abraham Rydberg som lät uppföra Hotell Rydberg i Stockholm. Hotellet stod på den plats vid Kungsträdgården där SE Bankens palats står idag.

Dela179Twittra112Dela45
Prenumerera
Logga in
Meddela om
guest

guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

0 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Listor.se | Sveriges största listsajt

Vill du annonsera på Sveriges största listsajt? Läs mer här!

Stock images by Depositphotos

Conception and Development by FLWD DIGITAL

© Listor.se | 2025

Inga träffar
Se alla träffar
  • Hem
  • Kultur & Nöje
    • Film
    • TV
    • Musik
    • Kändisar
    • Litteratur
    • Konst
  • Sport
    • Fotboll
    • Ishockey
    • Övrig sport
  • Världen
    • Historia
    • Geografi
    • Platser & byggnader
    • Brott & straff
    • Politik
    • Sverige
  • Djur & Natur
  • Ekonomi
    • Personer & företag
    • Lån & finans
  • Livsstil
    • Mat & dryck
    • Resa
    • Fritid
    • Mode & design
    • Motor
    • Familj & bostad
    • Teknik
    • Spel & betting
  • Humor
  • Annonsera

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
wpDiscuz