Du känner säkert till klassiska svenska maträtter som Janssons Frestelse och Biff Rydberg. Men vet du vilka personer de är döpta efter?
Här har vi listat 8 maträtter uppkallade efter kända svenskar.
8. Joppes Räksallad
Joppes räksallad dök upp som storsäljare på restaurang Teatergrillen i Stockholm efter andra världskrigets slut. Den komponerades 1947 till dåvarande Dramatenchefen, professor Ragnar ”Joppe” Josephsson. På den tiden tillhörde krogen det Wretmanska imperiet och det var en tradition att hylla en nyutnämnd Dramatenchef med en ny maträtt.
7. Bullens Pilsnerkorv
1953 tillverkade Alvesta Slakteriförning denna produkt uppkallad efter skådespelaren, matkåsören, kocken och kokboksförfattaren Erik ”Bullen” Berglund. I samband med en allvarlig salmonellaepidemi lanserades denna korv som garanterat salmonellafri. Idag har den nått kultstatus och är fortfarande mycket populär.
6. Kalvfilé Oscár
Den 18 september 1897 skapade kocken Paul Edmond Malaise denna rätt till Kung Oscar Iis ära vid firandet av Konungens 25 årsdag som regent i Sverige. Den serverades till middagen på Operakällaren och blev därefter ”odödlig”.
5. Biff á la Lindström
Den 4 maj 1862 besökte Kapten Henrik Lindström tillsammans med några goda vänner Hotell Witt i Kalmar. Lindström som hade Ryskt påbrå och var född och uppvuxen i Sankt Petersburg ville att hans sällskap skulle få smaka på en rätt som han ofta avnjöt hemma i Ryssland. Resultatet blev mycket uppskattat och sedan dess har Biff Lindström alltid funnits på hotellets meny.
4. Janssons Frestelse
Rätten har tillskrivits operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844–1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skall ha givit upphov till namnet.
3. Crêpes à la Prins Bertil
Efter önskemål från Prins Bertil lär Tore Wretman ha skapat denna rätt. Det är lyxiga små pannkakor fyllda med räkor, dill och hollandaisesås, gratinerade med riven ost och serverade med en blandad sallad.
2. Wallenbergare
En Wallenbergare är en pannbiff där färsen består av finmalet kalvkött, grädde, äggulor, salt, peppar och färskt ströbröd. Den serveras ofta med potatismos, lingonsylt och gröna ärtor och lär vara uppkallad efter bankmannen Marcus Wallenbergs hustru Amalia.
1. Biff Rydberg
Biff Rydberg är en klassisk maträtt bestående av smörsauterad tärnad oxfilé, brynt lök och finskuren råstekt potatis som garneras med finhackad persilja. Rätten har kallats den ädlast tänkbara uppenbarelseformen av pyttipanna och uppfanns av och fick sitt namn efter grosshandlaren och skeppsredaren Abraham Rydberg som lät uppföra Hotell Rydberg i Stockholm. Hotellet stod på den plats vid Kungsträdgården där SE Bankens palats står idag.