För att Julen skall bli fulländad, måste man inte bara ha ett komplett julbord, klappar och gran – det behövs även mängder av sötsaker!
Här har vi listat recept på 7 sorters julgodis som är både enkla att göra och fantastiskt goda att stoppa i munnen. Vilket är ditt favoritgodis till jul?
7. Knäck
Kanske vårt mest klassiska julgodis – så här enkelt gör du din egen knäck!
Du behöver:
• 2 dl strösocker
• 2 dl ljus sirap
• 2 dl vispgrädde
• 1 dl sötmandel (eller hasselnötskärnor)
• 100 knäckformar
Gör såhär:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om lite då och då. Sänk värmen när det börjar koka, men, det får INTE sluta koka. Fortsätt röra då och då. Låt det koka mellan 20 till 45 minuter, tills dess att smeten blivit seg. Hacka mandeln eller nötterna och rör i smeten när den blivit lite mörkare brun. Klicka ut smeten i knäckformarna och låt det svalna.
KLART!
6. Ischoklad
En klassiker bland julgodiset!
Du behöver (ca 50 st):
• 200 gr choklad
• 100 gr kokosfett
• 50 ischokladformar
Gör såhär:
Bryt chokladen i mindre bitar, blanda med kokosfettet i en kastrull. Smält samman under omröring på låg värme. Det får INTE koka. Fördela smeten i formarna och låt svalna (gärna i kylskåpet).
KLART!
5. Mintkyssar
Ljuvligare julgodis får man leta efter!
Du behöver (ca 50 kyssar):
• 4 dl florsocker
• 1 dl vatten
• 1 tsk ättikssprit
• 10 droppe(ar) pepparmintsolja
• 50 gram blockchoklad, mörk
Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ungefär 10 minuter till 115 grader. Häll upp i en oljad skål, låt svalna, sen tillsätt pepparmintsoljan och rör om med en gaffel tills oljan är väl inblandad.Sätt skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör om tills smeten tjocknat. Klicka upp i 3-4 cm stora klickar på smörpapper och låt stelna. Smält blockchokladen och lägg en lite klick ovanpå varje mintplatta. Låt allt svalna.
KLART!
4. Chokladbollar
Till jul gör vi våra chokladbollar små, något större än spelkulor. Mums!
Du behöver (ca 75 bollar):
• 100 gr smör
• 1 dl socker
• 1 msk vaniljsocker
• 3 msk kakao
• 3 dl havregryn
• 3 msk kallt starkt kaffe (eller en tsk snabbkaffe)
Till garnering: Pärlsocker eller kokosflingor
Gör såhär:
Smält sockret. Rör ihop allt och ställ smeten i kyl i ca 1 timme. Ta ut smeten och rulla i ca 2-3 cm stora bollar. Rulla bollarna i pärlsocker eller kokosflingor.
KLART!
3. Wienernougat
Mycket roligare (och godare?) att göra själv än att köpa färdig!
Du behöver (ca 50-60 bitar):
• 250 gr nougat
• 150 gr choklad (mörk eller ljus)
• 2 dl flagad mandel
Gör såhär:
Klä en form (ca 20X30 cm) med gladpack. Skär nougaten och bryt chokladen i bitar och lägg allt i en bunke. Ställ bunken i varmt vattenbad och rör om tills allt smält och rörts ihop. Lägg mandeln i en stekpanna och rosta i några minuter (UTAN att mandeln bränns). Rör i mandeln i smeten och häll upp allt i formen (ca 2 cm högt lager). Ställ formen att svalna några timmar (gärna i kyl). Vänd upp allt på en skärbräda. Ta bort gladpacken och skär allt i ca 2x2cm stora tärningar. Lägg upp och servera.
KLART!
2. Brända mandlar
En julklassiker som fungerar lika bra till glöggen som till julgodisbordet!
Du behöver:
• 250 g sötmandel
• 1,5 dl strösocker
• 0,5 dl vatten
Rosta mandlarna i en torr varm stekpanna (UTAN att bränna dem). Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt mandlarna och koka upp tills det börjar knäppa i mandlarna och det sockrar sig. Rör om hela tiden. Häll upp allt på ett bakplåtspapper och separera mandlarna försiktigt. Låt svalna.
KLART!
1. Snöbollar
Med citronsmak blir detta godis en klar favorit!
Du behöver:
• 1,5 dl vispgrädde
• 250 gr vit choklad
• 2+2 dl riven kokos
• 1⁄2 citron
Gör såhär:
Bryt chokladen i bitar och värm försiktigt i en kastrull. Rör om tills den smält. Vispa i grädden. Rör om ordentligt. Ställ åt sidan och och rör i 2 dl riven kokos samt finrivet skal från en halv citron. Ställ smeten i kylen minst 4 timmar. Häll 2 dl kokos på ett fat. Forma 3 cm stora bollar av smeten och rulla i kokos.
Förvaras kallt.
KLART!