Vi svenskar konsumerar ungefär 15 kilo godis per person och år viket gör oss till världsmästare i godiskonsumtion. I EU konsumeras det i snitt 7 kilo godis per person och år. Två högtider bäddar för extra godisintag i Sverige, nämligen julen och påsken.
Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 7 saker du inte visste om jul- och påskgodisets historia. Trevlig läsning!
7 saker du bör veta om julgodis
7. Äpplen och hasselnötter var det vanligaste julgodiset för ör 150 år sedan. Äpplena var vinteräpplen. Hasselnötterna fick man själv plocka i skogen.
6. Det svenska traditionella julgodisutbudet är hämtat från 1600-talet. Då fanns det speciella konfektbord som innehöll nötter, kanderade eller karamelliserade frukter och marsipangrisar. Med godisborden avslutades de officiella middagarna i adliga familjer.
5. I slutet av 1800-talet introducerades ett nytt godis, nämligen smällkaramellen av papper. Det innehöll polkagris eller en bit kristyr. Idén var att hänga godiset i julgranen fram tills julafton då man fick äta upp det.
4. Ett annat julgodis som folk hängde i granen var minifigurer av färglagd kristyr. Dessa tillverkades av florsocker, äggvita och ättikssprit som man lät stelna. Även detta godis avnjöts när julen var framme eller efter julfirandet.
3. I vår moderna tid har konceptet kring julgodiset förändrats. Idag köper man in godis i förväg och ger bort det som en julklapp. Knäck, kola, ischoklad och fudge tillhör de vanligaste sorterna. Ett oerhört populärt julgodis är Rocky Road som är både lätt att tillaga och god att avnjuta.
2. Allt fler företag väljer att ge bort julgodis med tryck till medarbetare, intressenter och kunder. Det är en fin gåva som dessutom är ett utmärkt marknadsföringsverktyg.
1. Många vill gärna prova nya recept när det kommer till julgodis. Idag finns det inga stränga regler när det kommer till julgodis utan man kan lätt experimentera genom att hitta nya recept och tillaga dem själv. Julgodis är en omtyckt julklapp vars koncept fortsätter att utvecklas för varje år.
7 saker du bör veta om påskgodis
7. Godis till påsk har funnits sedan 1800-talet. Exakt när godiset började konsumeras är dock inte känt.
6. Den senaste forskningen visar att smågodiset blev allt populärare i slutet av trettiotalet. Storsäljaren var kolorna. Så småningom blev även geléprodukterna en omtyckt godissort.
5. Ordet ”påskgodis” började användas först på 1960-talet. På 1930-talet använde man begreppet ”påsk-konfekt”.
4. Smågodis däribland gröna grodor, geléhallon och sega råttor kom till Sverige på 1930-talet. Innan godisindustrin tog fart i Sverige introducerades konceptet med påskharen.
3. Påskharen kom från Tyskland i början av 1900-talet. Dess roll i påskfirandet kan liknas åtminstone till viss del vid jultomtens roll i julfirandet. Påskharen var figuren som som delade ut påskägg till barnen.
2. Påskgodis med tryck är en av nutidens vanliga gåvor när Påsken närmar sig. Oftast beställer företag stora korgar fyllda med olika sorters godis. Korgen har vanligtvis ett tryck som innehåller företagets logotyp samt en påskhälsning. Påskgodis med tryck används oftast med marknadsföringssyfte. Det är ett sätt för företagen att göra sig påminda samtidigt som de ger bort en omtyckt gåva till sin målgrupp eller medarbetare.
1. Till påsken äter svenskarna kring 530 ton godis med ett värde på runt 50 miljoner kronor. De moderna storsäljarna är bland annat skumfigurer, dragéägg, sega godisar och diverse sorters chokladgodis.
Vilka godissorter gillar du? Hur firar du jul och påsk? Förknippar du dessa högtider med just godis? Brukar du ge bort godis som julklapp? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!