Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik på Karolinska Institutet och forskar bland annat om hur man kan hålla hjärnan frisk och förebygga minnesstörningar genom att göra vissa justeringar i sin livsstil. På så vis menar Kivipelto att man minskar risken att drabbas av minnesstörningar senare livet och att man samtidigt stärker hjärnan.
För att hjärnan ska må så bra som möjligt ska man helst ägna sig åt pulshöjande fysisk träning. Dessutom har intag av särskild kost som grönsaker, nötter, olivolja och livsmedel som är rika på omega-3 positiv effekt på hjärnan eftersom denna typ av näring leder till förbättrad kommunikation mellan hjärnans nervceller.
Vidare finns en koppling mellan bra sömn och att hålla hjärnan frisk. En lång tids dålig sömn leder till försämrat minne vilket innebär att det blir svårare att lära sig nya saker och komma ihåg det vi lärt oss. När vi sover bra stärks däremot minnet och hjärnan töms på skadliga ämnen som annars kan skada nervcellerna, något som vem som helst som äntligen sovit ut efter några nätters dålig sömn troligen känner igen.
Avslutningsvis pekar forskning på att hjärnan mår bra av att vara socialt aktiv och att lära sig nya saker. I den här artikeln tänkte vi, i ljuset av detta, därför lista fem sätt att utmana hjärnan på.
5. Lär dig något nytt

Att lära sig något nytt innebär en utmaning för hjärnan och är således fördelaktigt för oss. Även om vi i regel blir mindre motiverade att lära oss nya saker med åldern kan det därför vara värt att sträva mot livslångt lärande. I det senare avseendet är det bra om denna aktivitet är både stimulerande och underhållande eftersom det annars kan bli rätt tråkigt. Sådana aktiviteter kan rymma allt från språkstudier, komplexa korsord eller att lära sig strategiska och intellektuellt utmanande spel som poker för första gången. En hel del resurser finns på nätet nuförtiden oavsett vad du bestämmer dig för som novis, inklusive appar som Duolingo och träningssajter online med interaktiva verktyg och strategiska artiklar om hur man maxar sitt pokerspelande.
4. Kreativitet

Att ägna sig åt kreativa sysslor kan hjälpa oss att fokusera och slappna av och dess lugnande effekter har till och med jämförts med vad som åstadkoms genom meditation. Trädgårdsarbete har exempelvis visat sig utlösa hormonet dopamin i hjärnan som gör oss mer glada och entusiastiska men påverkar även fysiska funktioner som muskelrörelser och vakenhet. Den som inte har gröna fingrar kan minst lika gärna måla, dansa, snickra eller pyssla, viktigast är att kreativiteten i sig ska vara i fokus!
3. Bryt dagliga vanor

Kanske går du alltid samma väg till jobbet, eller ägnar dig åt samma saker på helgerna vad gäller fritidsaktiviteter. Även om signalerna i hjärnan gärna väljer inarbetade vanor, och vanor i sig motverkar stress och aktiverar belöningssystemet i hjärnan kan det vara minst lika givande att ibland göra små justeringar i vardagen för att utmana hjärnan. Det behöver inte röra sig om stora saker – en annorlunda färdväg till dina dagliga bestyr på cykel kan vara tillräcklig, eller att prova på en ny sport på din lediga tid.
2. Fysisk träning

Fysisk träning är A och O för hjärnhälsan och den övriga hälsan. När du springer, styrketränar eller deltar i lagsport rusar signaler fram och tillbaka mellan kroppen och nervsystemet. Hjärnan utmanas konstant eftersom den fångar upp, registrerar och bedömer olika omständigheter i din omgivning och sedan ger återkoppling till kroppen genom nervsystemet. Ett svettigt pass i exempelvis löpspåret eller i boxningsringen gör därför inte bara under för ditt hjärta, din muskelvävnad och blodcirkulation utan även för hjärnan som utmanas väsentligt.
1. Knep och knåp

Sudoku, komplicerade pussel och spel som tvingar en att tänka strategiskt är utmanande för hjärnan och innebär långsiktiga och kortsiktiga kognitiva fördelar. Likaså kan du konstruera en ny möbel, bygga något för hand eller lära dig dansa genom tutorials på Youtube. Vill du ta det ett steg längre kan du leta upp kluriga tankeövningar som konstruerats av Mensas experter som omfattar olika slags utmaningar, både visuella, logiska och övningar i lateralt tänkande.