Om du har märkt av att din privatekonomi blivit mer pressade under de senaste månaderna så är du långt ifrån ensam. Inflationen skenar och en starkt bidragande faktor till detta är att energipriserna är oerhört höga för tillfället.
Även om det går att handla på extrapris och göra sitt bästa för att spara pengar i sin vardag är det svårt att komma ifrån faktumet att man behöver elektricitet och värme i sitt hem. Om du funderar på att byta elavtal, oavsett anledning, finns det en rad saker man bör tänka på för att säkerställa att resultatet blir bra som det bara går.
I den här texten går vi igenom några saker som man bör titta efter när man letar efter bästa elavtal 2022 och 2023.
4. Ska du ha rörligt eller fast avtal?
Detta är det första som man behöver göra när man ska välja ett elavtal att teckna upp sig på. Som du kanske redan är medveten om finns det idag två olika typer av elavtal och det är upp till en själv att besluta kring vilket som passar bäst för dig och din egen situation. Med ett fast elpris binder du upp dig själv på att alltid betala samma pris för varje kilowattimme, och med ett rörligt elpris så får du det pris som elen kostar på den öppna elmarknaden.
I och med att elpriset är så högt just nu kan det vara allt annat än förmånligt att binda elpriset. När priserna då sedan kommer ner kan man bli tvungen till att betala mer. Samtidigt vet man alltid på en ungefär vad ens elräkning kommer att landa på, någonting som kan göra det lättare att budgetera från månad till månad. Om man väljer ett rörligt avtal kan priset däremot svänga och man hänger med i toppar och dalar av marknaden.
3. Titta alltid på jämförpriset
Det är vanligt att elbolag visar upp ett pris per kilowattimme. Detta ger dock inte hela prisbilden då olika avgifter och omkostnader är vanligt. Se därför till att du har fått jämförpriset för att få en bättre prisuppfattning.
2. Hur ser bindningstid och uppsägningstid ut?
Detta kanske inte är det första som man tänker på när man ska välja elavtal, men det är oerhört viktigt att du ser över bindningstiden noggrant. Detta spelar mindre roll om du har valt ett rörligt elavtal, men om du binder ditt elavtal när priset är högt och har en bindningstid på 24 månader kan det leda till att du behöver spendera en hel del pengar sett över tid.
1. Om du vill ge stöd till förnybar energi
Om du vill att din elförbrukning i mångt och mycket ska komma från förnybara källor är det klokt att vända sig till ett elbolag som erbjuder den möjligheten. Detta betyder inte att all el som kommer ut ur uttaget kommer från exempelvis vindkraft, men innebär att elbolaget i fråga köper in din årsförbrukning av el från förnybara och mer klimatvänliga källor.