Ju mer påläst du är om elbranschen desto större chans att du gör ett smart val av elavtal. Dessutom gör ca 10 % av Sveriges befolkning inget aktivt elval när de flyttar in eller när deras gamla elavtal löper ut. Vilket leder till onödiga extra kostnader då man får ett så kallat anvisat elavtal, som har ett pris högt över marknadspriset.
Här har vi i samarbete med eljämförelsetjänsten Elbyte valt att belysa några viktiga trender inom energibranchen 2021, som det kan löna sig att ha koll på.
3. Elnätsavgifter och gemensam el
En trend som vi märkt av senaste halvåret är antal Bostadsrättsföreningar som hör av sig till oss för att söka hjälp med att byta till gemensam el. Vad är anledningen till detta? Det är som så att elnätet i Sverige inte är en fri marknad där du kan välja elnätsleverantör på eget bevåg. Därmed blir du som konsument tilldelad ett elnätsavtal när du flyttar in i en bostad. Dessa elnätsavgifter har på senare tid kommit att öka markant och detta beror på ändringar, expansion och underhåll av elnätet, eftersom mer el ska kunna transporteras över elnätet. I dagsläget är det som så att Sverige är uppdelat i fyra stycken elområden där vi har mycket vattenkraft i elområde 1 och elområde 2 som inbegriper norra delen av Sverige. I elområde 3 har vi mycket kärnkraft, samt en del vattenkraft vid t.ex. Vättern och Vänern och detta område täcker in bl.a. Stockholm till Göteborg och allt däremellan. I elområde 4, dvs. södra Sverige så finns det en del vindkraft men det produceras totalt mindre el nu med nedlagda kärnkraftverk som Barsebäck och här är elpriserna högst i Sverige. Med ett elnät med mer kapacitet skulle elen som produceras i elområden med mycket elöverskott kunna transporteras längre sträckor till elområden med mindre produktion av el.
Det vi nu märker är att många bostadsrättsföreningar hör av sig till oss då de vill ha en elmätare som sedan skjuter ut elen till alla lägenheter och där bostadsrättsinnehavarna betalar enligt en viss fördelning som bestämts i styrelsen. På detta sätt får man bara en elnätsavgift och en elhandelsöverföringsavgift. Att göra på det här sättet har sina fördelar då det ger mer pengar i kassan till bostadsrättsinnehavarna. Nackdelen är att om alla skulle göra på detta sättet så skulle det bli mindre pengar till att förbättra elnätet vilket på längre sikt kan ge oss bättre elpriser och se till så att miljövänlig el (som ansvarsfullt producerad vattenkraft) kan produceras och skickas längre distanser.
2. Fast elavtal över sommaren
Historiskt sett är elpriserna lägre över sommaren. Se exempelvis nedan bild med elpriset i elområde 3 (bl.a Stockholm och Göteborg) åren 2019-2021.
Om vi ser till den här grafen så kan vi ju märka att det hade varit lönsamt att binda upp sitt elavtal under år 2020 gentemot 2019 och 2021 så som elpriset verkar vara på väg i år. Vi ser även att elpriset är som lägst maj till juli. Därmed kan det vara smart som konsument att binda sig på ett 12 månaders elavtal varje sommar för att inte åka på den prisuppgången som sker över vinterhalvåret. Varför går då elpriset upp över vintern? Efterfrågan på el ökar då bostäder måste värmas upp och lysas upp. Samtidigt som att vattnet kan frysa till is och att vattenkraft inte kan produceras i samma rikliga mängd. Även för oss som varit i branschen länge så kan det vara svårt att sia om elpriset kommer vara högre i framtiden. Det har mycket att göra med den politik som förs. Kommer mer kärnkraftverk läggas ned och hur effektiv är den produktionen som ersätter? Hur effektiva är våra elnät och vilka förbättringar görs i själva elproduktionen? Precis som aktiemarknaden finns det många komponenter att väga in och för den insatte kan det gå att optimera sitt elpris på flera sätt.
1. Timavtal istället för fast eller rörligt elavtal
Något som blivit väldigt hett på sista tiden är timavtal. Timavtal är något som först blivit tillåtet på senare år och här börjar fler elbolag etablera sig för varje år. Timavtalet bygger på att man som konsument betalar det elpris som är just den specifika timmen. Priserna fluktuerar över dygnet och bygger på principen om utbud och efterfrågan. Ett rörligt elavtal däremot har t.ex. ett standard elpris som du får oavsett när på dagen du nyttjar elen. Det rörliga elpriset beräknas ut baserat på föregående månads spotpris. När är det då lönsamt att använda sig av timavtal?
Timavtal lönar sig om du som konsument har möjlighet att nyttja elen när andra inte gör det. Hur många sätter inte på diskmaskinen över natten idag och tror att man är sparsam? Saken är att du inte får något tillbaka för det förrän du kör timavtal. Har du dessutom ett stort hus eller en elbil så kan du tjäna på att alltid ladda under nattetid. Men det är även så att ett sådant elavtal kräver mer av dig som användare, dvs. alternativkostnaden går upp och tid som du kunnat spendera på annat läggs nu på att följa när elpriset är lägst.
För vem passar detta?
Egentligen vem som helst, men i synnerhet storkonsumenter på el. Dessa tjänster är bra för de som har ett engagemang i detta samt har möjligheter att anpassa sin förbrukning av resurser till tider då elen är billig. Men är det så att man inte gör det löper man faktiskt risken att elen blir dyrare med ett timprisavtal.
Blir det då billigare totalt?
Det bästa för konsumenter är alltid att jämföra t.ex ett billigt elpris ett halvår mot användande av timavtal i ett halvår och se vad som ger dig mest pengar kvar i plånboken. Ha då i åtanke den variationen i elpriset som sker mellan perioderna. Vi tror att den här typen av elavtal är här för att stanna även om det idag är låg procent av Sveriges befolkning som har timavtal. Den här typen av elavtal är ett steg i rätt riktning och en bra resurseffektiviseringsåtgärd där efterfrågan på el kan jämnas ut under dygnet.