
Har du aldrig varit i Oslo förr? Här hittar du massor med tips på vad du kan se och göra under din vistelse i vårt västra grannlands huvudstad.
Vi ger er 17 av Oslos bästa sevärdeheter!
17. Megafun
Det går ju inte att utelämna en sevärdhet med namnet ”Megafun” även om det kanske inte är den mest kända sevärdheten i Oslo. Megafun är en enorm byggnad en kvart utanför Oslo som innehåller allt från klätterväggar och lasertag till en 6D-biograf.
16. Vestkanttorvet
Sedan 1989 är det loppis varje lördag från mars till december på Vestkanttorvet som ligger i närheten av Frognerparken. Här kan man fynda allt mellan himmel och jord, från antikviteter till kläder och prylar. Och kanske det bästa av allt, här kan du köpa nygräddade våfflor samtidigt som du fyndar!
15. Ekebergparken skulpturpark
I sydöstra Oslo hittar du Ekebergparken skulpturpark där du kan strosa i ett vackert parkområde och titta på ett 30-tal skulpturer av världskända konstnärer som finns utspridda i parken. Här kan du bland annat se skulpturer av Salvador Dali, Damien Hirst, Marina Abramovic och Paul McCarty.
14. Skimuseet
För skidåkningsentusiasten är ett besök på Skimuseet i Holmenkollen såklart ett måste. Detta är ett av världens äldsta museer om skidor och här finns allt du kan tänkas vilja veta om Norges nationalsports viktigaste beståndsdel – skidorna. Hatar du skidåkning men av någon anledning ändå tagit dig hit så är utsikten från utsiktspunkten högst upp i hopptornet fantastisk med vy över Oslo och fjordarna.
13. Vår Frelsers gravlund
Vår Frelsers gravlund är en kyrkogård i Oslo som är känd för att många norska berömdheter ligger begravna här, som Henrik Ibsen och Edvard Munch. Här vilar även många Norska politiker och inte undra på med tanke på vilken vacker plats det är. Gravlunden är uppdelad i fem delar, Æreslunden, Vestre delen, Sørlege delen, Austre delen och Nordre delen. Kyrkogården invigdes sommaren 1808 och den första personen som begravdes där var en prästänka som hette Anna Lange Thulesius. Sedan 50-talet har gravplatsen varit full och idag får inte ens urnor plats.
12. Kon-Tiki-museet
Kon-Tiki-museet är precis som det låter ett museum över Thor Heyerdahls bedrifter och framförallt hans berömda seglats 1947 över Stilla Havet från Peru till Polynesien i flotten Kon-Tiki. Här kan du även ta del av Thor Heyerdahls andra expeditioner som då han seglade med vassbåten Ra II från Nordafrika till Karibien. Museet hittar du i Bygdøy i Oslo.
11. Kungliga slottet i Oslo
Kungliga slottet eller Det Kongelige Slott som det heter på norska är huvudresidens för Norges kung och drottning, det är både deras arbetsplats och bostad och det är oftast här som andra världsledare får bo när de är på statsbesök i Norge. Slottet invigdes 1849 och utgör det pampiga avslutet på ena änden av Oslos paradgata Karl Johans gate. På somrarna är det även möjligt för vanligt folk att besöka slottet genom guidade turer, men man får vara ute i god tid – biljetterna säljer slut i ett nafs.
10. Oslo domkyrka
Oslo domkyrka ligger vid Stortorget i Oslo och invigdes 1697 men har sedan dess genomgått flera ombyggnationer och restaureringar. Sedan 1905 då Norge blev självständigt från Sverige har samtliga kungligheter gift sig i Oslo domkyrka, senast 2001 då kronprins Haakon och Mette-Marit firade sitt bröllop där.
9. En tur på Oslos fjordar
Det går även att uppleva Oslo från ett båtdäck eftersom Oslofjorden når ända in till stadskärnan och det finns många sightseeingturer som går längs Oslofjorden och tar dig runt i den dramatiska naturen runt Oslo. Oslofjorden är faktiskt Norges femte längsta fjord och tar dig om du önskar ända från Rådhuskaia i Oslo till Langesund.
8. Oslo Operahus
Oslos Operahus invigdes 2008 och byggnaden som redan har hunnit bli ett landmärke ritades av arkitektkontoret Snøhettaoch kostade 3,9 miljarder. Med den summan i bakhuvudet är det inte så konstigt att det blev en skandal när den vita carararamarmor som Operahuset är klätt i började gulna 2007, alltså innan byggnaden ens var färdig. Troligtvis orsakades detta av kemikalier som användes för att sätta fast plattorna.
7. Middag på Dyna fyr
Dyna fyr ligger på ett litet skär i Oslos hamninlopp och byggdes 1874, 1956 blev fyren automatiserad och fyrvaktartjänsten upphörde. På 90-talet köptes fyren och gjordes om till en restaurang och kan man tänka sig en charmigare miljö för en mysig middag?
6. Frammuseet
Frammuseet invigdes 1936 och har fått sitt namn efter polarskeppet Fram som användes i flera norska polarexpeditioner mellan 1893 och 1912. Fartyget byggdes på Fridtjof Nansens initiativ och användes under hans misslyckade expedition att försöka nå Nordpolen. Därefter fick Fram-fartyget bege sig ut på äventyr både med polarfararna Otto Sverdrup till Kanadas arktiska övärld och Roald Amundsens Sydpolenexpedition 1911. Fartyget Fram finns idag att beskåda på museet tillsammans med massor av historia om Norges polarexpeditioner.
5. Munchmuseet
Munchmuseet är precis som det låter ett museum helt tillägnat konstnären Edvard Munch och här återfinns åtta av de många versioner som Munch gjorde av en av världens genom tiderna mest kända målningar – Skriet. En av dessa versioner hänger ständigt på display i ett eget rum och då får de andra versionerna vila i ett mörkt rum. Museet öppnade 29 maj 1963 vilket är hundra år efter Edvard Munch födelse men flyttade in i en ny 13 våningar hög museibyggnad 2021 som ska ha kostat nästan tre miljarder att bygga.
4. Grünerløkka
Stadsdelen Grünerløkka var tidigare ett klassiskt arbetarklassområde där framförallt fabriksarbetare bodde men har under senare delen av 1900-talet gentrifierats och kallas idag för Oslos ”hipster-mecka”. Hit går du om du vill hänga på stans trendigaste caféer, restauranger och butiker eller om du helt enkelt bara vill gå omkring och känna dig skön. Här finns även en cool jazzklubb som heter Blå och minst ett mikrobryggeri.
3. Norsk Folkemuseum
Norsk Folkemuseum är ett friluftsmuseum som visar hur människor i Norge har levt från 1500-talet och framåt. Museet grundades 1894 och hade Nordiska museet och Skansen som förebild, och här finns 160 byggnader varav en stavkyrka som är en av huvudattraktionerna. Förutom friluftsmuseet finns det även flera inomhusutställningar som bland annat visar Norska folkdräkter och samisk kultur.
2. Frognerparken
Åker du till Oslo måste du naturligtvis besöka den enorma stadsparken Frognerparken som är en populär plats för Osloborna att motionera, ha picknick eller bara hänga. I parken finns även Norges största lekplats. Mitt i parken ligger också en av Oslos mest berömda sevärdheter, Vigelandsanlegget, en skulpturpark med mer än 200 skulpturer vilket gör den till världens största skulpturpark. Samtliga skulpturer är skapade av Gustav Vigeland. Bland de mest kända skulpturerna finns den 17 meter höga Monoliten som föreställer 121 människor i olika åldrar och Sinnataggen som föreställer en arg bebis.
1. Askershus fästning
Askershus fästning ser ut att kunna vara en kuliss i Game of Thrones och denna storslagna fästning började byggas redan på medeltiden, då avsedd att vara en kungaborg. Bygget av de äldsta delarna tros ha påbörjats mellan 1299 och 1304 då Håkon Magnusson var kung i landet, men har under sin långa historia byggts ut och förändrats många gånger. Från slutet av 1500 fram till mitten av 1600-talet byggdes många av borgens delar ut på initiativ av Kristian IV till ett Renässansslott och det är under denna period som fästningen fick mycket av sitt nutida utseende. Att besöka Askershus är som att promenera genom Norges historia från medeltid till nutid och här finns allt från fängelsehålor till kungliga salar och en kyrka. Fästningens historia innehåller många mörka historier, bland annat från den tid då Gestapo ockuperade platsen under andra världskriget. Idag är det en av Oslos mest besökta sevärdhet och här finns även Forsvarsmuseet och Norges Hjemmefrontmuseum.
Underbar artikel med informativa tips. I grund och botten ser bilden du bifogade här fantastisk ut. Jag gillar det verkligen.