Det börjar bli allt svårare att förneka de klimatförändringar som just nu sker på vår planet. Regnskogen står i lågor, glaciärerna smälter, havsnivåerna stiger, korallreven bleknar och dör, världens djurarter står inför en massutdöd, grundvattnet minskar, städer sjunker och nya värmerekord slås år efter år.
Och vad gör vi människor? Vi konsumerar som om det inte fanns en morgondag, äter stora mängder kött och flyger och kör bil som aldrig förr TROTS att vi idag vet att det är just detta beteende som har satt oss i den sits vi är i idag.
Vi går nu in i elfte timmen om vi ska kunna vända på den kris vi befinner oss i. Men misströsta inte, det finns massor med saker vi kan göra, både tillsammans och som individer.
Här har vi listat 15 bra saker du kan göra för miljön!
15. Skaffa en kompost

Alla som har möjlighet borde bli med kompost! Det är ett superenkelt och miljövänligt sätt att hantera matavfall på plus att du frigör mycket utrymme i sopkärlen.
Idag finns det flera smarta lösningar för den som bor i lägenhet men också vill kompostera, bland annat med en Bokhashi-kompost som omvandlar matavfall till ny jord under din diskbänk i innerstan!
14. Handla second hand

Det är inte hållbart att fortsätta konsumera i den takt vi gör nu, i genomsnitt handlar vi flera nya plagg i veckan och med tanke på att textilindustrin är en stor miljöbov är detta inte hållbart.
Idag ser vi allt fler välsorterade second hand butiker som har allt, elektronik, kläder, möbler, böcker, köksredskap, porslin. Billigare för konsumenten, bättre för miljön!
13. Slösa inte med vatten

Låt inte vattnet rinna när du till exempel borstar tänderna, minska antalet minuter du spenderar i duschen, skippa badkaret! Du som bor nära vattendrag, sjö eller hav, är det verkligen nödvändigt med egen pool på sommaren? Välj sparknappen när du spolar på toaletten, ta de energisnåla programmen på diskmaskin och tvättmaskin.
Har du en trädgård eller balkong – ställ ut tomma kärl där regnvatten kan samlas upp och sedan användas till att vattna blommor med. Sätt in vattensparande munstycken till dusch och handfat. Använd inte mer vatten än vad du behöver.
12. Ta hand om dina kläder/saker

Var rädd om dina saker, lämna in kläder till skräddare och trasiga slitna skor till en skomakare. Tvätta skonsamt med milda tvättmedel, skippa gärna sköljmedel.
Har du koll på Slow-fashion? Om inte, kolla genast upp. Oftast är det bättre att investera i plagg med lite bättre kvalitet, chansen att de håller längre ökar då. Tänk längre än modet räcker, stil behöver inte bytas ut var tredje månad.
Fundera ett varv extra innan du shoppar, vill du verkligen gå runt i plagg som tillverkats av människor som lever under hemska och slavliknande förhållanden?
11. Minska ditt användande av plast

Vi måste sluta använda mindre plats och där har vi som enskilda konsumenter ett stort ansvar att dra vårt strå till stacken.
Sluta använda engångsartiklar i plast som plastpåsar, sugrör och engångsbestick. Sådana saker är lätta att ersätta med andra material eller skippa helt. Vi lovar att du överlever även utan sugrör! Investera i en bra tygkasse och skippa plastpåsarna när du handlar.
Helt enkelt – köp i så stor utsträckning som möjligt saker som inte ligger i plastförpackning. Skippa sköljmedel som innehåller massa plaster. Skaffa en fickaskkopp – cigarettfimpar innehåller plast. Skippa engångsmuggarna när du köper kaffe, investera i en bra termosmugg istället!
10. Sluta släng mat

Idag slängs ungefär en fjärdedel av all mat vi handlar vilket är svindlande mängder och absolut inte hållbart! Med enkla metoder kan du ta vara på mer mat.
Gör matlådor av rester, frys in mat som blivit över, riv ner överblivna ostbitar och ha som gratängost, laga inte mer mat än du behöver. Bäst före datum är en indikation på en varas hållbarhet, luktar det och smakar det gott går det alldeles utmärkt att äta.
Att bli bättre på att ta vara på den mat vi handlar är dessutom en välgärning för plånboken, Livsmedelsverket beräknar att ett vanligt hushåll kan spara flera tusen kronor om året på att minska matsvinnet.
9. Se över dina tvättrutiner

Tvättar du dina kläder efter att ha bara använt dom en gång? Sluta genast med det, de flesta vardagskläder klarar minst en användning till, många kläder behöver bara vädras en stund för att kännas fräscha igen.
Använd ett miljövänligt tvättmedel och framförallt – skippa sköljmedlet helt! Förutom att det förstör fibrerna i dina kläder innehåller sköljmedel massa plaster och kemikalier som är svåra att bryta ned.
När du tvättar jeans så går det även alldeles utmärkt att även skippa tvättmedlet. Glöm inte att använda energisnåla tvättprogram.
8. Planera din vardag

Planering är A och O när det gäller att leva klimatsmart och när vi är mindre stressade tar vi ofta mer klimatsmarta beslut och skippar genvägar.
Planera din tid bättre så hinner du cykla till jobbet istället för att åka bil, eller planera och handla vad du ska äta i god tid för att minska risken att falla för frestelsen att köpa hämtmat.
7. Sluta vara en ”jag vill ha nyaste telefonen”-nörd

Har du skrivbordslådorna fulla med gamla mobiltelefoner? Det är du inte ensam om – väldigt många människor byter telefon varje eller vartannat år och de gamla telefonerna som egentligen är helt funktionsdugliga hamnar i en gammal låda där de inte är till nytta för någon.
Varje år slängs hundratals miljoner mobiler och flera ton farligt avfall måste hanteras varje år på grund av det. Byt telefon mer sällan, och när du byter, skänk din telefon istället eller se till att återvinna den.
6. Flyg mindre

Det här är en tråkig uppoffring men det går att tänka miljösmart även kring flygande utan att behöva avstå helt. Till exempel, kortare flygningar är mycket mindre påfrestande för naturen. För soldyrkare finns det många alternativ till en långflygning till Thailand.
Det finns Skype och flera andra gratistjänster för att kunna kommunicera med folk på andra sidan jordklotet. Du MÅSTE faktiskt inte flyga till New York för att ha möte med kollegorna, det går lika bra att ringa från kontoret i Svedala. Du måste inte åka utomlands varje år – res mer sällan och välj dina resor med omsorg.
5. Ät klimatsmart

Inom detta område finns det mycket du kan göra som enskild konsument för att minska ditt klimatavtryck och det måste inte innebära att alla måste omvandlas till hardcore veganer.
Minska konsumtion av rött kött främst nötkött och lammkött, här finns det massa varianter att haka på, köttfria måndagar, vegetariska veckor osv. Köp närproducerade produkter i så stor utsträckning som möjligt, ät efter säsong, du måste faktiskt inte äta färska jordgubbar i januari.
Köp inte produkter som har fraktats från andra sidan jordklotet, potatis är till exempel är ett mycket klimatsmartare val än ris. Välj produkter som är miljömärkta och för oss som bor i Sverige finns det ingen anledning att köpa vatten i plastflaskor – drick kranvatten!
4. Se över din el-användning

Om du inte redan har gjort det, se över din elanvändning; byt till energisnåla lampor, vitvaror och annan elektronisk utrustning.
En vattenkokare drar exempelvis mycket mindre el än om du ska koka upp vatten på spisen. Även till synes obetydliga saker som att ha locket på kastrullerna eller ha en kastrull som passar på plattan sparar energi. Frosta av frysen så drar den mindre energi.
Se även över ditt elbolag och ta reda på om det finns mer miljövänliga elleverantörer. Installera solpanel om du har råd och möjlighet.
3. Bli en medveten konsument

Man kan tycka att det är våra regeringar som ska lösa miljökrisen åt oss men så är inte fallet och därför är det individuella ansvaret väldigt viktigt.
För att kunna ta bra och miljömedvetna beslut ställs idag tyvärr höga krav på konsumentens kunskaper och i ett redan stressigt samhälle känner vi kanske att vi inte orkar ta reda på vilka företag som har bäst miljöpolicy eller vilka varor som använder palmolja eller vilka matproducenter som har bäst villkor för djuren osv.
Det är tidsödande att vara miljövänlig men ärligt talat har vi något val längre? Ställ krav på företag, som konsument har du en stor del av makten – utnyttja den.
2. Använd din demokratiska röst för att påverka miljön

Alla kan dra sitt strå till stacken men utan en riktigt bra miljöpolitik spelar det inte så stor roll vad vi som individer gör, vi kan inte vända skutan utan miljöreformer på högsta nivån.
Läs på om hur de befintliga partierna vill tackla den stundande miljökrisen och ställ krav på dina politiker. Engagera dig själv i politik, gå med i ett parti eller en organisation och börja påverka.
1. Skaffa färre barn

Att avstå helt eller skaffa färre barn är den enskilt största handlingen du kan göra för miljön som individ. Detta gör större skillnad än att sluta flyga, äta mindre kött eller sluta konsumera.
Det är sorgligt men sant, det finaste du kan göra för miljön och kommande generationer är att inte skapa så många människor som kan fortsätta förstöra jorden.
Nummer 12, vill du verkligen gå runt i plagg som tillverkats av människor som lever under hemska och slavliknande förhållanden?
ja tyvärr man måste väl vem annars gör kläder än just dem allt är ju made in China Made in China, och inte lägger jag 100€ på en t-skjorta bara för att de är gjord i finland eller sverige eller usa t.ex. adidas är ju också made in china btw