Att hyra ut i andra hand är ett bra sätt att få in hyra och kunna behålla din bostad under en tid då du behöver bo på ett annat ställe. Det är dock viktigt att du har koll på reglerna och följer dem.
Här har vi listat 10 tips att ha med dig vid andrahandsuthyrning.
1. Ansök om lov
Du måste alltid ansöka om lov för att få hyra ut i andra hand. Det gäller både om du bor i hyresrätt och bostadsrätt. Godtagbara skäl att hyra ut i andra hand är studier på annan ort, utlandstjänst, för att testa på ett samboboende eller särskilda familjeskäl. Om du blir nekad att hyra ut i andra hand kan du då överklaga till hyresnämnden. Naturligtvis kan du även ansöka om att få hyra ut din bostad för att resa utomlands en tid eller för att hyra ut via till exempel AirBnb, men det ses inte som giltiga anledningar. Du kan alltså inte överklaga beslutet ifall du inte får hyra ut.
2. Du får alltid hyra ut ett rum
Du behöver inte ansöka om lov för att få hyra ut ett rum om du själv bor i bostaden. Du har alltså alltid rätt att hyra ut ett rum för att tjäna pengar eller hjälpa en kompis. Det förutsätter dock alltså att du själv bor där.
3. Du är ansvarig för bostaden
Oavsett vad din hyresgäst gör, så är det du som alltid har ansvaret inför bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Om din hyresgäst inte sköter sig riskerar du att bli vräkt. Därför är det viktigt att du hyr ut till rätt person.
4. Välj rätt hyresgäst
När du ska välja hyresgäst bör du begära ut anställningsbevis eller underlag för inkomst för att försäkra dig om att personen kommer ha råd att betala. Kan personen uppge en referens? Som en gammal eller nuvarande hyresvärd är det bra. Det är även klokt att kontakta Kronofogden för att försäkra dig om att personen inte har ärenden hos dem. Du kan även begära utdrag från Tingsrätten, så att du är säker på att personen inte har blivit dömd för till exempel misshandel. Har personen dålig ekonomi är det klokt att begära borgenär, som föräldrar eller ett syskon med god ekonomi. Du bör även kolla upp vänner och bekanta. Ni ingår ett kontrakt som involverar pengar. Även om det känns jobbigt, måste du se till att de har ekonomi att betala hyran.
5. Betala hyra, lån eller avgift själv
För att skydda dig själv mot att få en betalanmärkning, hamna hos Kronofogden eller bli vräkt bör det alltid vara du som betalar in hyran, avgiften eller lånen. Om din hyresgäst inte kunnat betala, så är det ”bara” mindre pengar på ditt konto. Men du får inga framtida juridiska problem. Du ska alltid själv vara kontakten mellan hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, både ekonomiskt och vid frågor eller problem.
6. Skriv kontrakt
Det är jätteviktigt med ett skrivet kontrakt. Du hittar mallar på nätet som du kan använda. Om ni bara har ett muntligt kontakt kan det lätt bli problem: olika tolkningar och ni kan glömma olika saker. Kontraktet ska även löpa under en viss tid. Kontraktet ska inte heller vara längre än den tid som du fått beviljad av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.
7. Inventera bostaden tillsammans
Innan du hyr ut är det viktigt att du och den blivande hyresgästen inventerar bostaden tillsammans. Det är för bådas säkerhet. Ett tips är att ta kort. Helst bör både partner göra det. Fotografera både möbler och rum. Även detaljer som dörrposter, handtag och hur badkaret ser ut. Så vet båda vad som var trasigt innan och i vilket skick som bostaden ska återlämnas. Om möbler eller inredning gått sönder blir hyresgästen återbetalningsskyldig för själva skadan. Genom att fotografera tillsammans är risken för dispyt mycket mindre.
8. Försäkringar
Du ska inte säga upp din försäkring för bostaden. Hyresgästen ska naturligtvis också ha en hemförsäkring. Ibland kan du även behöva teckna en tilläggsförsäkring vid uthyrning.
9. Uppsägningstid
Uppsägningstiden regleras i lag. Som hyresvärd har du alltid tre månaders uppsägningstid. Du kan inte skriva in kortare uppsägningstid i kontraktet. Hyresgästen har en månads uppsägningstid. När det kommer till uppsägning är det hyresgästen som ses som svagare part. Ska du säga upp en hyresgäst innan kontraktet löpt ut måste du ha en grund för det, som att personen inte betalar hyra eller stör grannarna.
10. Vinst och skatt
När du hyr ut din bostad måste hyran vara skälig. Den ska täcka kostnaderna och du får ta ut 15 procent extra för slitage av möbler. Hyr du ut ett hus eller en sommarstuga sätter du priset helt själv, men inte när du hyr ut din hyresrätt eller bostadsrätt. Hyresgästen kan då överklaga till hyresnämnden som i så fall sänker hyran till vad som anses som skäligt för den bostaden i det bostadsområdet. Du måste också betala vinst på hyresintäkterna som överstiger 40 000 kronor per år. Du får alltså tjäna 40 000 kronor som hyresvärd utan att behöva skatta, men om du tjänar mer måste du anmäla det till Skatteverket och ta med det i deklarationen.
Om du hyr ut en hyresrätt gäller reglerna i hyreslagen. Är det däremot du som äger bostaden, som en villa, bostadsrätt eller sommarstuga, gäller privatuthyrningslagen.
Källa: boupplysningen.se.