
Har du svårt att bli gravid? Då är du inte ensam. Det är faktiskt fullt normalt att det kan ta upp ett år – och då pratar vi om normalfertila par som aktivt försöker bli gravida – innan det ligger en bulle i ugnen.
För vissa är det dock extra svårt och idag beräknas runt 10-15 % av de i fertil ålder vara drabbade av ofrivillig barnlöshet. Lyckligtvis finns det idag goda hjälpmedel, inte minst i form av effektiva IVF-behandlingar.
De flesta av landstingets infertilitetskliniker tar, efter remiss från till gynekolog, emot par för utredning som försökt att bli med barn under minst ett år.
Men vad kostar IVF egentligen? På landstingsfinansierade kliniker betalar man en patientavgift för de undersökningar och behandlingar man går igenom. Både behandlingar och läkemedel omfattas sedan av högkostnadsskyddet. Väljer du en privat IVF-behandling kostar det dock grovt mellan 15 – 25 000 kronor per behandling.
För de flesta par går det dock inte så långt som en provrörsbefruktning då det finns andra sätt att hjälpa sin graviditet på traven. Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 10 saker som ökar chanserna att bli gravid.
10. Sluta använda preventivmedel i tid
När du slutar använda vissa preventivmetoder, t.ex. kondom för man eller kvinna, pessar eller naturlig familjeplanering, påverkas inte din menscykel eller fertilitet. Med andra preventivmedel, t.ex. p-piller och p-spruta, kan det dock ta lite tid innan din menscykel återgår till det normala efter att du har slutat med preventivmedlet.
9. Ha sex vid rätt tidpunkt
Visste du att hälften av alla par uppskattas försöka bli gravida vid fel tidpunkt? Det är bara på ett fåtal dagar varje månad som en kvinna kan bli gravid. Att ha sex på ägglossningsdagen (när kroppen frigör ett ägg), eller dagarna precis före, maximerar chanserna att bli gravid. Genom att använda ett ägglossningstest kan du identifiera din individuella cykellängd och datumet för ägglossning, istället för att gissa dig fram till svaren.
8. Ta folsyra
Att ta tillskott med folsyra bidrar till att förhindra ryggmärgsdefekter, exempelvis spina bifida, hos barnet. Kvinnor som planerar att bli gravida eller är gravida rekommenderas att ta ett tillskott som innehåller 400 mikrogram folsyra varje dag.
7. Ät nyttigt
För att ge ditt barn de allra bästa förutsättningarna är det en bra idé, även innan du blir gravid, att ha en regelbunden och balanserad kosthållning med mycket färska frukter och grönsaker, samt att hålla dig borta från bearbetade livsmedel och snabbmat i så stor utsträckning som möjligt.
Typiska exempel på bra kost för att maxa chansen att bli gravid är:
• Kolhydrater – grovt (brunt) bröd, pasta, ris och flingor är bättre än vitt bröd och kakor.
• Frukt och grönsaker – försök att äta fem portioner om dagen och tänk på att ju färgstarkare frukterna och grönsakerna är, desto hälsosammare är de.
• Protein – du får det protein du behöver från kött, fisk, ägg, baljväxter och bönor.
• Mjölk och mjölkprodukter – dessa innehåller mycket kalcium, vilket är viktigt för att skelettet ska utvecklas.
• Fett – försök att få ditt fett från vegetabilier, såsom olivolja, eller fet fisk, till exempel lax, sill/strömming och makrill.
6. Undvik vissa livsmedel
Det finns även livsmedel du bör hålla dig borta från om du försöker bli med barn. Till exempel kan Listeriabakterier från opastöriserade mjölkprodukter eller överbliven mat leda till missfall eller fosterdöd. Även leverprodukter bör undvikas då dessa innehåller höga nivåer av A-vitamin vilket kan vara skadligt för barnets utveckling.
5. Försök hålla dig i form
En graviditet innebär en stor belastning på din kropp, så att komma i form innan du blir gravid bidrar till bättre hälsa under graviditeten. Motion reducerar även stress, vilket är ett stort plus när man vill bli gravid! En sund kroppsvikt kan också vara till hjälp. Din läkare kan informera dig om vad som är en hälsosam vikt för dig.
4. Undvik tobak och alkohol
Det säger sig kanske självt. Men det är bäst att helt undvika tobak och alkohol när du försöker bli gravid. För män har cigaretter och alkohol bland annat en negativ inverkan på spermiernas kvalitet.
3. Vaccinera dig mot röda hund
Röda hund, eller rubella, kan ha allvarliga effekter på ofödda barn. Du bör därför kontrollera att du är helt skyddad mot röda hund om du planerar att skaffa barn.
2. Använd spermievänliga glidmedel
Vaginal torrhet är vanligare än man tror. I en studie som genomfördes i elva länder med över 6 500 kvinnor rapporterade upp till 18 % av kvinnor i åldrarna 18–34 år att de alltid eller ofta upplever vaginal torrhet.
Problemet kan försvåras när man försöker blir gravid, eftersom det är vanligt att man har mycket sex under dessa perioder. Vissa av de vanligaste glidmedlen kan vara skadliga för spermier, så se till att använda ett spermievänligt glidmedel. Fråga på ditt lokala apotek.
1. Ligg på rätt sätt
Även om detta inte är vetenskapligt bevisat så sägs det att olika slags ställningar är mer eller mindre effektiva. Missionären där kvinnan ligger undertill anses inte optimal, såvida hon inte har en kudde under rumpan. Samlag bakifrån däremot hjälper mannens spermier att komma närmre livmoderhalsen.
Ha sedan inte för bråttom upp efter avslutat samlag, utan ge spermierna en chans att ligga kvar längre nära livmoderhalsen.