Våren 2020 tvingades många svenska företag säga upp personal och kanske till och med avveckla sina bolag för att undvika konkurs. Samtidigt började bolag som Amazon anställa fler för att deras verksamhet växte i rasande takt.
Det är ingen nyhet att allt fler inser fördelarna med att shoppa på nätet. Men sedan Corona-krisen lamslog världen har denna trend ökat takten på ett helt makalöst sätt.
Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 10 saker som du bör vara väl medveten om när du surfar ut för att handla ännu mer än vad du redan gör i webbutiker.
10. Det finns alltid en rabatt

På nätet kan du hitta precis det du vill ha till ett pris som du blir nöjd med. Bättre priser kan du finna på olika sätt. Precis som att den här artikeln är ett samarbete mellan oss och en extern partner kan du dra nytta av formella och informella samarbeten. Du kan använda tjänster som ger rabattkoder eller bara spana in vad dina vänner skvallrar om på Facebook.
När många butiker säljer samma vara får de se till att vinna dig som kund med olika typer av erbjudanden. Ibland innebär det rätt och slätt ett lägre pris och ibland kan det vara så att du får andra fördelar genom att handla i en viss butik.
När du ska handla online bör du använda dig av de kanaler som finns för att hitta bästa kapen. Ställ frågor i forum och läs artiklar som visar vägen till de bästa köpen.
9. Svenska butiker är säkrast

När du handlar i en svensk webbutik får du vissa aspekter som du kanske tar för givet. Om du till exempel känner att du behöver hjälp med att lösa en tvist från Allmänna reklamationsnämnden blir det mycket enklare då du har handlat från ett svenskt företag. Det är ju också mycket tryggare att kunna få hjälp från kundtjänsten på svenska då du har frågor omkring en viss produkt eller om en betalning som du har genomfört.
8. Du kan handla från utlandet

Därmed inte sagt att du ska undvika alla butiker som har bas i andra länder. Ett exempel på en webbutik som du inte behöver oroa dig för är just Amazon som vi nämnde i inledningen av denna artikel. Men det finns fler. Det viktigaste är att kontrollera att det rör sig om en seriös butik med nöjda kunder. Sedan kan det vara smart om du kan handla med säkra betalningsmetoder som till exempel PayPal.
7. Sökmotorerna ser dig

När du går och funderar på om det kommer att bli en flicka eller en pojke kanske du tappar hakan då du i annonser online blir erbjuden babyprylar. Hur vet sökmotorerna om att ni ska ha barn när era föräldrar fortfarande inte har fått den goda nyheten?
Enkelt, när du söker online registreras den här informationen och smarta robotar förstår att din sökning om illamående på morgonen för några veckor sedan betyder att du snart är redo att köpa en barnvagn. Det här kan vara bra att vara medveten om när du ska handla online. Det är ingen slump att du blir erbjuden en viss typ av reklam. Se på den med öppna ögon!
6. Det går att skicka tillbaka varor

Det finns inget som säger att köpt är köpt och kommer aldrig tillbaka när du handlar online. Faktum är att det inte alls är särskilt svårt att skicka tillbaka en vara som du ångrar eller inte blev nöjd med. Innan du beställer kan det vara klokt att ta en titt på hur reklamationer eller ångrade köp fungerar i butiken så att du är väl insatt i detta.
5. Missa inte dolda avgifter

Priset är inte alltid det slutgiltiga. Det är viktigt att förstå att det kan tillkomma olika avgifter för frakt och för hantering av din beställning. Idag är det dock vanligt med tydliga kassasystem där det inte dras några pengar förrän du godkänner köpet. Var dock noga med att se exakt vilken summa som du kommer att betala. Om du missar detta kan du känna dig lurad vid senare tillfälle när du ser att du har mindre pengar än beräknat på ditt konto.
4. Förstå vad nyhetsbrev är

Varje webbutik vill hålla kontakt med sina kunder. Det gör de via nyhetsbrev som kan komma som email eller som sms. Det här kan vara en fördel men kan också fungera som ett sätt att få dig att handla när du egentligen inte hade tänkt att göra det. Innan du tackar ja till att få löpande information från en webbutik måste du förstå att det här i grund och botten är löpande reklam. Om du inte tycker om att få reklam i din brevlåda kanske du inte heller bör acceptera nyhetsbrev.
Om du redan får nyhetsbrev och ångrar dig är det enkelt ordnat. Det går att avboka den här typen av brev. Om det inte går att avboka har ditt mejlprogram det som kallas för spam-filter och som gör det möjligt att avvisa email som du inte vill ha i din inkorg.
3. Läs recensioner!

Ett kanonbra sätt att handla rätt saker online är att ta en titt på recensioner. Amazon har ett system där du även kan se om den som recenserar en vara är verifierad köpare. När personer som har köpt produkter talar om hur de är i verkligheten vet du om det rör sig om en bra pryl eller inte. Det här är inte representanter från butiken eller tillverkaren som bara vill sälja mer.
2. Förstå sambandet mellan köp och din plånbok

Det är lätt att överdriva online. Var alltid noga med att hålla koll på vad du köper och att du har råd med detta. När det är så enkelt att överföra pengar och beställa hem saker kan det gå för långt. Gör upp en budget och plan för hur du handlar online.
1. Målet är att få dig att handla

Sist men inte minst ska du komma ihåg att målet online är att få dig att handla. Även recensioner och guider som verkar fokusera på att ge dig information är ute efter att få dig att köpa på köpknappen. Inget ont med detta men håll det i åtanke då du plötsligt känner lusten att köpa något som du tidigare aldrig hade tänkt på. På så vis kan du planera dina köp bättre och undvika onödiga utgifter.
Grymt medryckande läsning