Att hänga med i de senaste trenderna är inte alltid lätt. Oavsett om det handlar om exklusiva pop-up-butiker eller att fynda på second-hand vill alla ha den senaste stilen för att uttrycka sig själva.
Vissa modeval har dock förstörts av en enda person eller händelse, medan andra blivit tabu på grund av politiska kopplingar.
Här är 10 modetrender som förstördes av en enda person eller händelse.
10. Hattar
Visste du att den första amerikanska presidenten som inte bar hatt vid sin installation kom så sent som 1961? Tro det eller ej, men så var det. John F. Kennedy dök upp barhuvad dagen han svors in som USA:s 35:e president och fick omedelbart hattens popularitet som modeuttryck att sjunka till botten. JFK var, och är fortfarande, en av USA:s mest omtyckta och ”coola” presidenter. Så om landets nya snygge ledare inte bar hatt, varför skulle någon annan göra det?
Enligt JFK-biblioteket fick presidenten brev från otaliga hattmakare som bad honom bära hatt igen, i hopp om att återuppliva trenden. Även om han ibland bar hatt, verkar det som att Kennedy helt enkelt inte gillade att ha något på huvudet. Under sin tid i Vita huset sågs han sällan med en hatt.
9. Svart satin
År 1849 arresterades Marie Manning och hennes man George i London för mordet på Maries före detta älskare. Rättegången fick stor uppmärksamhet och både Charles Dickens och Herman Melville bevittnade parets avrättning samma år. Dickens inspirerades till och med att skapa en karaktär baserad på Marie i sin roman Bleak House.
Samtidigt som Londons societet fascinerades av det mordiska paret ville kvinnorna av högre status absolut inte associeras med en mördare. Vid sin avrättning bar Marie Manning en svart satinklänning, vilket enligt Dictionary of National Biography gjorde att materialet gick ur mode under många år. Den främsta boken om fallet heter passande nog The Woman Who Murdered Black Satin.
8. Bruno Magli-skor
Enligt en undersökning är O.J. Simpson-rättegången den mest ”universellt inflytelserika” TV-händelsen under de senaste 50 åren. Med så stort genomslag är det ingen överraskning att vissa modeval påverkades – dock inte handskar, även om man skulle kunna tro det…
När Nicole Brown Simpson och Ron Goldman hittades mördade, riktades misstankarna direkt mot Nicoles ex-make, O.J. Simpson. En intensiv rättegång följde, och hela USA följde den noggrant. Det främsta beviset på brottsplatsen var ett blodigt skoavtryck från en Bruno Magli ”Lorenzo-modell” i storlek 45. Endast 299 par av dessa exklusiva italienska designerskor hade sålts i USA, varav ett till just O.J. som av en slump hade…ja, du gissade rätt – storlek 45.
Den tidigare okända skotillverkaren hamnade i rampljuset, men av helt fel anledning. Att vara ”mördarens skor” var inte precis bra PR. Det hjälpte inte heller att O.J., när han tillfrågades om han ägde ett par Bruno Magli-skor, svarade att han tyckte de var fula och aldrig skulle ha köpt dem.
6. Spetsiga huvor
Spetsiga huvor har visserligen aldrig varit det hetaste modet. Men när Ku Klux Klan gjorde vita, spetsiga huvor till en del av sin uniform, blev det omöjligt att bära dem utan att associeras med extrem rasism. KKK bildades under det amerikanska inbördeskriget men fick en återkomst på 1920-talet. Gruppen är känd för sina våldsamma handlingar mot svarta, judar och katoliker.
Ursprunget till den spetsiga huvan är okänt. Vissa tror att den kommer från den spanska capiroten, medan andra tror att den härrör från gamla Mardi Gras-dräkter i södra USA. Oavsett ursprung har KKK förstört alla liknande plagg genom sin användning av dem.
5. Tesla
Bilar är inte bara transportmedel – de är också en form av mode.
Inget bilmärke har gjort en större revolution de senaste åren än Tesla. Trots att de är bättre för miljön än bensinbilar vägrar många köpa en på grund av företagets vd, Elon Musk.
Musk är en kontroversiell figur av många skäl, från att ha köpt och döpt om Twitter till att ha främjat hatpropaganda på sociala medier. Därför innebär en Tesla idag inte bara elbilskörning – det kan också signalera stöd för Musk och hans handlingar.
4. Bob-frisyren
Namnet ”Karen” har förlorat sin popularitet tack vare Gen Z:s slang, där en ”Karen” likställs med en priviligerad, medelålders (oftast vit) kvinna som är krävande och ofta rasistisk. Utöver att drabba personer med namnet Karen, har även en specifik frisyr påverkats; Bob-frisyren – en rak frisyr som vanligtvis klipps kortare nära nacken eller käklinjen.
Det hela började med Kate Gosselin, stjärnan i realityserien Jon & Kate + 8. Hennes korta bob-frisyr med extrema längdskillnader blev synonymt med en gnällig och krävande person. Därmed föddes den ökända ”Karen-frisyren”.
3. Skinheads
Begreppet ”skinhead” hade en gång en annan innebörd. På 1960-talet var det en arbetarklassrörelse i London, som avvisade konservativa värderingar.
På 1980-talet, när politiska spänningar i Storbritannien ökade, splittrades skinhead-kulturen. Vissa gick åt höger och anslöt sig till rasistiska grupper som National Front, medan andra blev antirasistiska aktivister.
På 1990-talet spreds trenden till USA, där ”skinhead” kom att associeras med nynazism. Trots att grupper som SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice) försökte återta termen, blev skinhead-modet starkt kopplat till vit makt-rörelsen.
2. Trenchcoats
Amerikanska skolor förändrades för alltid år 1999 efter att två gymnasieelever i Columbine dödade fjorton elever och en lärare. ”Columbine” blev synonymt med ”skolskjutningar”, och så blev även ett oväntat klädesplagg – trenchcoaten.
Båda gärningsmännen, Eric Harris och Dylan Klebold, bar svarta trenchcoats den ödesdigra dagen eftersom de långa jackorna och deras rymliga natur gjorde det möjligt för dem att dölja sina vapen. De var också kända för att ofta bära trenchcoats i skolan och tros ha varit en del av ett skolgäng som kallades ”Trench Coat Mafia”.
Efter Columbine ansågs trenchcoaten som ett misstänkt klädesplagg och många amerikanska skolor gick så långt som att förbjuda dem. År 1999 rapporterade CNN att föräldrar runt om i landet drev på för att förbjuda trenchcoats och helsvarta kläder i skolor eftersom de ansågs vara ”gängrelaterade”. Det fanns också en oro för att Klebold och Harris delvis hade blivit mobbade på grund av sin udda klädstil, vilket bidrog till orsaken bakom deras våldsdåd.
1. Tandborstmustasch
Att tandborstmustaschen gick ur mode är inte svårt att förstå. Det finns en anledning att den idag kort och gott kallas Hitler-mustasch.
Innan Adolf Hitler fräckt gjorde den till sin egen var det komiker som Charlie Chaplin och Oliver Hardy som populariserade tandborstmustaschen främst i USA. Många män gillade hur lättskött den var jämfört med äldre stilar, såsom styr- och valrossmustascher. Stilen växte i popularitet i Tyskland under tidigt 1900-tal när amerikaner besökte landet och den ersatte den längre kejsarmustaschen med sina uppåtkrullade ändar, likt den kejsaren Wilhelm II bar. Det är alltså troligt att Hitler helt enkelt anammade looken eftersom den var trendig när han var ung.
Det finns dock en annan populär teori. Författaren Alexander Moritz Frey som tjänstgjorde i samma regemente som Hitler under första världskriget, hävdade att den blivande Führern rakade sin mustasch kortare för att kunna bära sin gasmask utan hinder. Även om det inte finns några bevis för detta, vet man att Hitler blev inlagd på sjukhus efter en giftgasattack under kriget.
På 1940-talet var tandborstmustaschen inte längre en modern stil vare sig i Amerika eller i den engelska stumfilmsvärlden. Den var istället förknippad med en av historiens värsta diktatorer och massmördare.
Vissa försök att återinföra mustaschen har gjorts genom åren, men Hitlers arv har gjort det omöjligt för den att göra comeback.