10. Tricket att få ditt incheckade bagage först av alla
Om du inte vill vänta på ditt bagage när du kliver av planet på flygplatsen finns det en enkel teknik: Checka in ditt bagage i slutet av incheckningen. Bagagesystemet fungerar nämligen så att sist in, först ut. Det vill säga: Checkar du in sent så du kommer troligtvis att få ut bagaget först om du är den sista vid incheckningen.
9. Du kan nekas ombordstigning och det är helt lagligt!
För lönsamhetens skull händer det att ett flygbolag registrerar fler passagerare på en flygning än det finns platser ombord. Vad är anledningen till detta, undrar du? Flygbolaget bedömer att avbokningar kommer att inträffa, och det är ett spel för att maximera antalet sålda biljetter / antalet tagna flygstolar. Flygbolagen kallar detta för ‘överbokning’ och de har rätten neka dig att gå ombord på flyget. Samtidigt är flygbolagen skyldiga att föreslå en ny avgång på senare tid. Vad de dock oftast inte nämner är att du som drabbad resenär även har rätt till ersättning. Det samma gäller vid strejker, så som vid den senaste sas strejken. Tjänster så som Airhelp hjälper konsumenter i Europa vid försenade flyg – genom att driva en rättsprocess mot flygbolagen.
8. På flyget blir du snabbare uttorkad.
När du flyger måste du dricka mycket. Lågtryck och torr kabinluft kan göra dig uttorkad. Det rekommenderas att dricka ett glas vatten varje timme för att förebygga att du blir dehydration och känner dig trött.
7. Alkohol tar snabbare på höjd
Om höjdskräck eller flygrädsla stressar dig, ta inte till alkohol som tillflykt! I kabinen finns det betydligt mindre syre eftersom trycket är lägre på höjd än på ytan. Denna brist på syre orsakar en minskning av din kropps resistans mot alkohol.
6. Myten om tomatsaft
Varför föredrar många resenärer att dricka ett glas tomatsaft ombord? Detta är faktiskt ett så pass intressant fenomen att forskare har undersökt det. När du är på hög höjd uppfattar dina smaklökar saltiga mater och drycker som mindre saltiga än jämfört med nere på marken. Tomatjuicen kan således vara en dryck som många tycker är för salt i vardagen, men uppskattar ett glas till flygs.
5. Undvik te och kaffe om du är kräsen för kranvatten
Det sägs att flygets vattentankar sällan rengörs. Är du kräsen med att dricka kranvatten utomlands bör du även inkludera flygplansvatten (det vill säga bryggt kaffe & te) på din no-drink-list. Naturligtvis, av samma skäl: drick aldrig dricka kranvattnet från flygplanets toalett.
4. Flygplan är fullt av mikroorganismer
Många flygvärdinnor har sett mammor byta blöjor på sina barn på de utfällbara brickborden framför din flygstol. Det vill säga på samma bord som du förtär dina måltider på och som sällan rengörs …När det gäller kuddar, filtar och hörlurar som tilldelas dig ska du också vara uppmärksam. Dessa presenteras ofta vackert i plastpåsar men återanvänds faktiskt på många resor. Så om du är känslig för bakterier, ta med dig desinfektionsservetter.
3. Kom ihåg att röra på benen med jämna mellanrum.
Det är viktigt, särskilt under långdistansflygningar, att röra på benen med jämna mellanrum. Att sitta för länge är väldigt dåligt för blodcirkulationen. Faktum är att kombinationen av lite rörelse, dehydrering och lågt tryck kan vara farligt, så se till att röra på dig då och då.
2. Det verkliga skälet till att ljuset släcks vid landning
Det är standard att vid varje landning släcka lamporna i kabinen. Denna regel syftar till att vänja passagerarnas ögon ifall flyget skulle ha problem i själva landningsprocesen (En gammal regel)
1. Flygplanet är Faradays bur
Om du ser en storm, hör åskar eller ser blixtrar – drabbas inte av panik. Flygplanen träffas väldigt sällan av en blixt, men även om det sker är det inte farligt. Du befinner dig nämligen i en skyddad bur (vad som kallas Faradays bur) samma princip som när du befinner dig i en bil. Flygplanet är utrustat med statiska urladdare och risken att flygplanets elektronik skadas är liten och alla flygplaner går igenom certifieringar för att säkerställa att de klarar av blixtnedslag.