Tyskland har genom århundradena välsignat världen med mängder av skickliga kompositörer. I den här listan har vi samlat 12 av de mest välkända.
Saknar ni Haydn, Schubert, Mahler och Bruckner? Det beror förmodligen på att de var från Österrike…
Här har ni dem i alla fall, Tysklands 12 mest berömda kompositörer genom tiderna. Vi tar dem i kronologisk ordning – äldst först.
12. Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)
Telemann, som verkade i Hamburg, var god vän med både Johann Sebastian Bach och Georg Friedrich Händel. Hans omfattande produktion var större än dessa två tonsättares tillsammans. Under sin levnad var Telemann ansedd som en av sin tids största kompositörer. I dag ses J. S. Bach generellt som en mer framstående kompositör, men under 1700-talet var Telemann den självklara storheten.
11. Georg Friedrich Händel (1685 – 1759)
Händel var kosmopolit. Han föddes i Tyskland, var utbildad i Italien, där han också först blev känd som tonsättare, och tillbringade större delen av sitt liv i England. Händel bosatte sig i England 1712 och blev engelsk medborgare den 22 januari 1722.[2]
Till de mest kända verken hör oratoriet Messias, Water Music och Music for the Royal Fireworks.
10. Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Bach intar en särställning bland barockens tonsättare. Han är en centralgestalt i den protestantiska kyrkomusiken och även en av de främsta inom orgelmusiken. Bach var uppskattad i sin samtid, dock mer som organist och orgelexpert än som tonsättare. Hans ryktbarhet nådde aldrig samma nivå som till exempel Georg Friedrich Händels, även om han var känd och ansedd i framför allt de tyska länderna. Idag anses han vara en av de absolut största klassiska kompositörerna.
9. Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Mozart föddes i Salzburg i nuvarande Österrike, men vid den tiden tillhörde Ärkebiskopdömet Salzburg det Tysk-Romerska riket. Därför ansåg han sig vara Tysk. Mozart var en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen och är för eftervärlden ett av de stora namnen i musikhistorien. Hans produktion (som omfattar över 600 kända verk) innehåller verk som av många anses som kronan av symfonisk, kammar-, piano-, opera- och körmusik. Många av hans verk är centrala för den klassiska standardrepertoaren.
8. Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Beethoven verkade huvudsakligen inom den klassicistiska traditionen, men bidrog även till övergången till romantiken. Han har hyllats som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna. Med tiden blev han helt döv och vid premiären av sin nionde symfoni 1823 (komponerad under total dövhet) vänder han sig om mot publiken och ser dem ge framförandet stormande applåder, varvid han själv brister ut i gråt. Mer än någon annan motsvarar Beethoven den romantiska bilden av en konstnär, passionerad i sitt arbete, kompromisslös och med stor integritet. 1822 invaldes han som ledamot av den svenska Kungliga Musikaliska Akademien.
7. Carl Maria von Weber (1786 – 1826)
Von Weber blev mest känd som Operakompositör. Framförallt för Friskytten och Turandot. Han komponerade även kör och vokalverk, symfonier, kammarmusik och musik för piano. Sin sista opera Oberon skrev han svårt lungsjuk och han dog strax efter att han dirigerat uruppförandet i London endast 40 år ung.
6. Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Som tonsättare räknas Felix Mendelssohn till ”de brådmogna” då han bl.a skrev ouvertyren till En Midsommarnattsdröm vid endast 16 års ålder. Som, blott 20-årig, tog han initiativet till att 1829 i Berlin, för första gången efter Bachs död, uppföra Matteuspassionen. Under sin korta livstid komponerade Mendelsohn mängder med Kammar, Piano, Orgel, Kyrko och Världslig musik.
5. Robert Schumann (1810 – 1856)
Schumann var en romantisk kompositör, musikkritiker, dirigent och pianist. Gift med Clara Schumann. Av sin samtid var han framför allt uppskattad som musikkritiker och grundare av tidskriften Neue Zeitschrift für Musik. Numera betraktas han som en av den musikaliska högromantikens främsta representanter.
4. Richard Wagner (1813 – 1883)
Med sin musikoch sina idéer lämnade Wagner djupa avtryck på världen. Som Tysklands främsta operakompositör under 1800-talet transformerade han operan fullkomligt. Mot slutet av 1800-talet var Wagner en kulturell symbol för hela Tyskland, och hans skrifter och musikaliska gärningar tros ha bidragit enormt till den eskalerande tyska nationalismen som föranledde 1900-talets båda världskrig.
Det är inte förvånande att Wagner var en av Hitlers favoritkompositörer, och hans musik användes ofta i propagandasyfte under naziregimen. Hans största verk är Der Ring Des Nibelungen.
3. Johannes Brahms (1833 – 1897)
Brahms musik brukar räknas till den klassicistiska riktningen i den romantiska musiken – ”klassisk till formen, romantisk till innehållet”. Han anses som en av de allra främsta tonsättarna i den västerländska klassiska traditionen. Mycket känd är Brahms vaggvisa, ”Guten Abend, gute Nacht…”, på svenska ”Nu i ro, slumra in”. Kända är också hans sättningar av tyska folkvisor. han har även fått en krater uppkallad efter sig på Merkurius, Brahmskratern.
2. Richard Strauss (1864 – 1949)
Richard Strauss är kanske den mest betydelsefulle och inflytelserike senromantiske kompositören under sekelskiftet 1900. Han var ej släkt med de Österrikiska kompositörerna Johann Strauss den yngre och den äldre. Under 1890-talet skrev han flera stora symfoniska verk baserade på olika berättelser, bl.a ”Till Eulenspiegel” och ”Also Sprach Zarathustra”, vars inledning blivit ett ofta använt stycke i senare tid. Bland annat användes det som inledning i Kubricks film 2001 – A Space Odyssey.
1. Carl Orff (1895 – 1982)
Kompositören vars hela namn var Karl Heinrich Maria von Orff har i hög grad gjort sig känd som utforskare av folkliga och medeltida klanger. 1937 fick han sitt stora genombrott som kompositör med verket Carmina Burana. Hans sista verk, De Temporum Fine Comoedia (Komedin om den yttersta dagen) brukar framhållas som hans mest personliga.