Sverige är en stolt filmnation, både historiskt sett och i nutid. Vi är helt enkelt ganska duktiga på det där med film här uppe i norr. Därför kände vi att det var dags hylla den svenska filmkonsten genom att sätta oss ner och lista några av de bästa svenska filmerna genom tiderna.
Inte helt otippat är det demonregissören Ingmar Bergman som dominerar den 15 filmer långa listan med hela tre placeringar (fyra om man räknar in att han även skrev manuset till ”Hets”).
Vilka tycker du är Sveriges bästa filmer genom tiderna?
15. Himlen är oskyldigt blå (2010)
Hannes Holms Guldbaggenominerade film från 2010 handlar om 17-årige Martin (Bill Skarsgård) som våndas över att behöva tillbringa sommarlovet i stan tillsammans med sin alkoholiserade far och kuvade mor. När bäste vännen Micke lockar Martin med en sommarvistelse i skärgården och Sandhamn väljer han att nappa på erbjudandet. Mötet med skärgårdsidyllen blir dock en enkelresa in i en oförberedd kriminalitet, vilket han inser först när det är för sent… ”Himlen är oskyldigt blå” är baserad på den sanna berättelsen om sprängningen av den så kallade ”Sandhamnsligan” 1975, som räknas till ett av de mest uppmärksammade narkotikatillslagen i svensk kriminalhistoria.
14. Vuxna människor (1999)
Allt Felix Herngren rör vid verkar bli till guld, och ”Vuxna människor” som han regisserade tillsammans med Fredrik Lindström är inget undantag. Denna lysande komedi kretsar kring Frank (Felix Herngren) som utåt sett verkar både klok och vuxen. Han har ett respektabelt arbete på en ansedd advokatbyrå och har en vacker fru. Under ytan bubblar däremot osäkerhet och tvångstankar över att när som helst avslöjas som en ”bluff” i vuxenvärlden. På en konstutställning träffar Frank den 24-åriga konststudenten Sofia, som han på ren impuls inleder en utomäktenskaplig affär med – något som får stora konsekvenser för Franks strikta och inrutade tillvaro.
5. Lilja 4-ever (2002)
Lukas Moodysons skildring av en ung flicka från Litauen som fastnar i en mörk och snabbt nedåtgående spiral av missbruk och prostitution, är lika obehaglig som den är viktig. ”Lilja 4-ever” är delvis baserad på en verklig händelse, vilket gör den ännu sorgligare att se. Filmen tog storslam vid 2003 års Guldbaggegala där den vann hela fem jätteinsekter i brons.
12. Utvandrarna/Nybyggarna (1971/1972)
Jan Troells Oscarsnominerade filmatiseringar av Vilhelm Mobergs nationalepos berättar historien om Karl-Oscar och Kristina, och deras hårda kamp i Smålands fattigbygd under 1800-talets Sverige och deras sökande efter ett nytt liv i USA. ”Utvandrarna” nominerades till en Oscar 1972 i kategorin bästa utländska film, och efter att ha distribuerats i USA nominerades den till ytterligare fyra statyetter 1973 (Bästa film, Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll och Bästa manus baserat på tidigare publicerat verk). Detta gör filmen till en av väldigt få som varit nominerade till en Oscar två år i följd.
11. Tic Tac (1997)
Daniel Alfredsons ”Tic Tac” använder parallella berättelser i sin skildring av ett antal öden under en turbulent natt i dagens Sverige. Vi möter skinnskallar, två skolungdomar, en polis, en invandrare och ett par. Deras historier löper jämsides och ibland korsas deras vägar. En del går mot undergång, medan det för andra tänds ett visst hopp…
10. Körkarlen (1921)
Listans enda stumfilm är denna klassiker signerad Victor Sjöström, baserad på Selma Lagerlöfs förlaga om suputen David Holm som dör i nyårsnattens sista minut och möts av Dödens körkarl. David är dömd att ta körkarlens plats som transportör av de avlidna, men innan dess tar körkarlen med David på en resa genom hans liv. Han får också följa körkarlen till den dödsbädd som är näst i ordning… I en av scenerna i filmen hugger huvudkaraktären sig igenom en låst dörr med en yxa – en scen som Stanley Kubrick mer eller mindre kopierat rakt av i skräckfilmsklassikern ”The Shining”.
9. En kärlekshistoria (1970)
Roy Anderssons debut skildrar precis som titeln antyder kärlekshistorien mellan två ungdomar, Annika och Pär. Filmen beskriver all osäkerhet, rädsla, ömhet och glädje som de upplever tillsammans, och i bakgrunden finns hela tiden föräldrarnas bistra verklighet som en solkig kontrast till det unga kärleksparet. Den ikoniska stillbilden på fotbollsplanen som användes för filmaffischen är tagen av fotografen Walter Hirsch.
8. Fucking Åmål (1998)
16-åriga Agnes känner sig ensammast i hela världen efter att hon flyttat från Mariefred till Åmål när hon blir kär i Elin, skolans och hela Åmåls populäraste tjej och således sin egen raka motsats. Lukas Moodyssons härliga ungdomsfilm träffar mitt i prick och sätter fingret på känslan om hur det känns att vara ung, annorlunda och missförstådd.
7. Den enfaldige mördaren (1982)
I 30-talets Skåne lever Sven (Stellan Skarsgård), en ung man som uppfattas som lätt efterbliven av sin omgivning på grund av ett talfel orsakat av harmynthet, vilket gör att han talar otydligt och är svår att förstå. Han kallas ”Idioten” och behandlas mycket illa av sin husbonde (Hans Alfredson). Som tröst läser Sven mycket i Bibeln och börjar så småningom se syner där änglar uppmanar honom att hämnas… ”Den enfaldige mördaren” vann Guldbaggar för både bästa manliga huvudroll och regi, och Ingmar Bergman berömde den som bara han kunde med orden: ”Detta är en jäkla märkvärdig film.”
6. Hets (1944)
”Hets”, regisserad av Alf Sjöberg med manus av Ingmar Bergman, handlar om Jan-Erik Widgren som går i fjärde ring på latinlinjen, vars liv förpestas av den genomvidrige och sadistiske latinläraren, ”Caligula”, spelad av Stig Järrel.
5. Jungfrukällan (1960)
Hur många har egentligen koll på att Ingmar Bergman redan 1960 regisserade en klassisk hämndrulle? Oscarsbelönade ”Jungfrukällan” utspelar sig på 1300-talet där en jungfru blir våldtagen och mördad, och följer hennes fars väg till vedergällning. Filmen belönades med både en Oscar och en Golden Globe för bästa utländska film .
4. Det sjunde inseglet (1957)
Vem har inte någon gång i en eller annan skepnad sett den klassiska scenen där Max von Sydow spelar schack med Döden? En av filmhistoriens mest berömda scener utspelar sig i Ingmar Bergmans ikoniska mästerverk ”Det sjunde inseglet” som handlar om en medeltida riddares resa genom ett pesthärjat landskap, och ett symboliskt schackparti mellan honom själv och Döden, som har kommit för att ta hans liv. Filmens titel syftar på ett avsnitt ur Uppenbarelseboken, som används både i början och slutet av filmen, och inleds med orden ”Och när Lammet bröt det sjunde inseglet, uppstod i himmelen en tystnad som varade vid pass en halv timme.”
3. Mitt liv som hund (1985)
Den som inte berörs av ”Mitt liv som hund”, Lasse Hallströms underbara filmatisering av Reidar Jönssons roman med samma namn, har ett hjärta av sten. Vi får följa pojken Ingemar (Anton Glanzelius) som har sitt eget sätt att hantera situationer då han möter motgångar i livet. Den magiska sommaren 1959, när Ingo blev världsmästare i tungviktsboxning, tillbringar han hos sin morbror i Småland, där han bland annat träffar pojkflickan Saga, spelad av Melinda Kinnaman – Joel Kinnamans halvsyster. Filmen vann bland annat Guldbaggar för bästa film och bästa manliga huvudroll, en Golden Globe för bästa utländska film, samt nominerades till två Oscars.
2. Låt den rätte komma in (2008)
Tomas Alfredsons mörka mästerverk från 2008, baserad på John Ajvide Lindqvist roman om en mobbad pojke som får en ny vän och beskyddare i grannflickan som råkar vara en vampyr, träffade både kritiker och biopubliken som en träpåle i hjärtat. De utsökt melankoliska bilderna över 70-talets Blackeberg i kombination med en mästerlig story och något så ovanligt som lysande barnskådespeleri gör ”Låt den rätte komma in” till vår silvermedaljör i racet om titeln tidernas bästa svenska film.
1. Fanny och Alexander (1982)
Ingmar Bergmans flerfaldigt prisbelönta storfilm från 1982 följer syskonen Fanny och Alexander, som efter att deras pappa dör tvingas flytta med sin mamma till hennes nya make, den stränga biskopen. Filmen premiärvisades på biografen Astoria i Stockholm och kammade hem tre Guldbaggar, bland annat för bästa film och bästa regi. Det var dock bara början… Några månader senare fick Bergman än en gång ta emot filmvärldens finaste pris vid Oscarsgalan där ”Fanny och Alexander” vann inte mindre än fyra statyetter för bästa utländska film, bästa scenografi, bästa kostym och bästa foto.
tack för att skriva den här listan. Jag lär mig svenska och da letade jag efter sköna filmer jag kunde titta pa. Jag känner redan ”himlen är oskyldigt bla” men jag tror at ”sa som i himmelen” skulle ha varit pa den här listan också. Tack för inspirationen och förlat för min svenska är inte the best 😀
Kul med lite filmtips 🙂