Det gamla hederliga kostymdramat är kanske hetare än det någonsin varit. Här har vi samlat 15 av tidernas bästa kostymdraman!
Det är av allt att döma någonting alldeles särskilt som attraherar med överklass och tjänstefolk i fantastiska kläder, vindpinade vackra landskap och omöjlig kärlek. När karaktärer som Heathcliff, Anna Karenina och Mr. Darcy porträtteras på film är det omöjligt att inte svepas med i det lågmälda tempot och förälska sig i filmgenren!
Vilket kostymdrama är din favorit?
15. En ung Jane Austen

År: 2007
Regissör: Julian Jarrold
Anne Hathaway porträtterar en ung Jane Austen i filmen som utspelar sig under en sommar i den unga författarinnans liv. Jane är 22 år gammal och har ännu inte gift sig, något som var ovanligt under den tiden. Hennes föräldrar arrangerar en förlovning med en en mycket välbärgad man samtidigt som Jane förälskar sig i den unga juristen Tom Lefroy, spelad av James McAvoy. Det är som upplagt för katastrof och filmen, som är löst baserad på Jane Austens verkliga liv, är såklart ett måste för alla kostymdrameälskare.
14. Young Victoria

År: 2009
Regissör: Jean-Marc Vallée
I ”Young Victoria” från 2009 ser vi Emily Blunt i huvudrollen som drottning Viktoria av Storbritannien. Vi får följa den unga regenten under hennes turbulenta tidiga år vid tronen, samt hennes passionerade relation med Prins Albert. Filmen nominerades till tre Oscars och vann en för bästa kostym.
13. Farligt begär

År: 1988
Regissör: Stephen Frears
Trefaldigt Oscarsbelönade ”Farligt begär” bygger på romanen ”Farliga förbindelser” av den franske författaren Choderlos de Laclos och utspelar sig i Frankrike under 1780-talet. Den konspirerande markisinnan Merteuil vill hämnas på sin tidigare älskare genom att låta den likasinnade Vicomte de Valmont förföra hans blivande hustru. En oskuld är dock en lätt match för Valmont som är mer intresserad av att få den gifta madam de Trouvel i säng. I rollerna ses bland andra Glenn Close och Michelle Pfeiffer som båda Oscarsnominerades för sina insatser, samt en rad minnesvärda insatser av bland andra John Malkovich och Uma Thurman.
12. Barry Lyndon

År: 1975
Regissör: Stanley Kubrick
För vissa kommer det kanske som en överraskning att demonregissören Stanley Kubrick (”A Clockwork Orange”, ”The Shining”, ”Full Metal Jacket”) gett sig på ett kostymdrama, men ”Barry Lyndon” från 1975 passar faktiskt genren som handsken. Filmen som både skrevs, regisserades och producerades av Kubrick är baserad på William Thackerays 1800-talsroman ”Den välborne Barry Lyndons memoarer” och skildrar den irländske uppkomlingen Redmond Barrys uppgång och fall under 1700-talet skildras. Filmen är bara ytterligare ett bevis på Kubricks utsökta filmskapande och den belönades med 4 Oscars, bland annat för bästa foto och kostym.
11. Elizabeth

År: 1998
Regissör: Shekhar Kapur
Cate Blanchett gör en strålande insats i titelrollen som Elizabeth I av England i filmen som är löst baserad på drottningens första fem år som regent. ”Elizabeth” skildrar jungfrudrottningens dramatiska väg till tronen som kantas av såväl intriger som mordförsök, samt hennes omvandling från en naiv flicka till den mäktigaste personen i hela England. Filmen som blev Blanchetts stora genombrott nominerades till hela sju Oscarsstatyetter, men fick nöja sig med en vinst för bästa smink.
10. Gosford Park

År: 2002
Regissör: Robert Altman
”Gosford Park” utspelar sig på 30-talet under en helg på det engelska godset med samma namn dit ett sällskap bestående av aristokrater och deras tjänare begett sig för att ägna sig åt fasanjakt. Vistelsen blir dock inte alls vad de hade tänkt sig då en i sällskapet hittas mördad och utredningen som tar vid skildras ur de inblandades olika perspektiv. Den stjärnspäckade ensemblefilmen imponerar med välkända namn som Maggie Smith, Ryan Phillippe, Emily Watson och Helen Mirren och filmen vann bland annat en Oscar för bästa manus.
9. Wuthering Heights

År: 2011
Regissör: Andrea Arnold
Berättelsen om fostersyskonen Cathy och Heathcliff är en av världens mest kända om omöjlig kärlek och såg för första gången dagens ljus i form av Emily Brontës roman från 1847. Regissören Andrea Arnolds version från 2011 är ingen rosenskimrande historia och utspelar sig i en grått och kargt men bedövande vackert hedlandskap. En fattig pojke som ingen vet var han kommer från tas om hand av familjen Earnshaw och får växa upp tillsammans med fostersyskonen Cathy och Hindley. Heathcliff och Cathy utvecklar en intensiv kärlek för varandra men dåtidens konventioner tillåter dem inte att vara tillsammans och den mörka berättelsen är full av svek, ilska, galenskap och passion.
8. Emma

År: 1996
Regissör: Douglas McGrath
Gwyneth Paltrow spelar unga Emma, den snälla och karismatiska men något naiva och självgoda societetskvinnan som agerar äktenskapsmäklerska i ett litet engelskt samhälle i början av 1800-talet. Hon är dock inte så skicklig som hon själv tror och när hon lägger sig i skyddslingen Harriets kärleksliv så börjar saker gå snett. Filmen är baserad på Jane Austens roman ”Emma” från 1815, och enbart Paltrows vackra klänningar gör filmen sevärd.
7. Anna Karenina

År: 2012
Regissör: Joe Wright
Regissören Joe Wright tar sig an Leo Tolstojs klassiska historia om Anna Kareninas olyckliga öde i Rysslands societetsvärld under 1800-talet i denna stilistiska filmatisering av en av historiens mest berömda kärleksromaner. Filmens scenografi är uppbyggd för att likna en teaterscen med kulisser där karaktärernas liv visas upp som ett skådespel. Keira Knightley porträtterar den gifta Anna Kareninas väg till undergång när hon inleder ett passionerat förhållande med en annan man. Filmen nominerades till fyra Oscars och vann för bästa kostym. I en av birollerna ses även svenska stjärnskottet Alicia Vikander.
6. Oskuldens tid

År: 1993
Regissör: Martin Scorsese
Till och med maffiafilmsmästaren Martin Scorsese satte tänderna i ett riktigt kostymdrama i och med ”Oskuldens tid” som hade premiär 1993. Filmen är baserad på Edith Wartons roman med samma namn och utspelar sig i New Yorks societetsvärld under slutet av 1800-talet. Tre personer i det priviligerade överklasslivet hamnar i ett olyckligt triangeldrama då förlovade Newland Archer, spelad av Daniel Day Lewis, förälskar sig i sin fästmös kusin. Winona Ryder Oscarsnominerades för sin roll som Archers vackra men lite tråkiga fästmö May Welland, och filmen vann totalt en statyett för bästa kostym.
5. Ett rum med utsikt

År: 1986
Regissör: James Ivory
”A Room With a View” efter E.M Forsters klassiska roman med samma namn belönades vid 1987 års Oscarsgala med pris för bästa manus, bästa scenografi och bästa kostym. Handlingen utspelar sig i Florens i början av 1900-talet där Helena Bonham Carter spelar den unga överklasskvinnan Lucy som är på semester tillsmmans med sitt förkläde Charlotte (Maggie Smith). Under resan förälskar sig Lucy i den okonventionelle George som inte alls passar in i hennes familjs konservativa livssyn. Hemma i England förlovar sig Lucy med välbärgade Cecil men när George och hans far flyttar in i huset bredvid går känslorna inte längre att dölja.
4. Jane Eyre

År: 2011
Regissör: Cary Fukanaga
”Jane Eyre” är en ganska mörk filmatisering av Charlotte Brontës klassiker med Mia Wasikowska och Michael Fassbender i rollerna som Jane Eyre och Mr Rochester. Efter flera år på barnhem tar den föräldralösa Jane anställning som guvernant hos den mystiske Mr. Rochester på godset Thornfield Hall. Det lågmälda dramat har lyckats fånga den passionerade kärlekshistorien i den tillknäppta engelska överklassens värld, och det svidande vackra vindpinade engelska hedlandskapet ramar in historien perfekt.
3. Stolthet och fördom

År: 2005
Regissör: Joe Wright
”Stolthet och fördom” är ytterligare ett mästerverk signerat Jane Austen och historien om den knepiga familjen Bennet som riskerar att bli av med sin förmögenhet om ingen av de fem systrarna blir gifta har älskats i generationer. Keira Knightley spelar Elisabeth Bennet, den intelligenta och egensinniga systern som mot sin vilja förälskar sig i arrogante och välbärgade Mr Darcy. Historien utspelar sig under sent 1700-tal i grevskapet Hertfordshire i södra England och handlar inte bara om kärlek, utan riktar också kritik mot kvinnors omyndigskap och utsatta situation under tidsperioden. Filmen nominerades till fyra Oscars, bland annat för bästa kvinnliga huvudroll.
2. Förnuft och känsla

År: 1995
Regissör: Ang Lee
Ang Lees tolkning av Jane Austens första publicerade roman från 1811 vann en Oscar för bästa manus, skrivet av Emma Thompson som även spelar en av huvudrollerna. ”Förnuft och känsla” handlar om systrarna Dashwood – den förnuftiga Elinor och den passionerade Marianne som måste flytta till en liten stuga på den engelska heden när deras förmögenhet går förlorad. I den lilla engelska bygden förälskar systrarna sig och slits mellan samhällets strikta regler och längtan efter verklig kärlek. I det stjärnspäckade dramat ses förutom Emma Thompson i rollen som Elinor även Kate Winslet, Hugh Grant och Alan Rickman.
1. Marie Antoinette

År: 2006
Regissör: Sofia Coppola
Sofia Coppolas drömliknande version av Marie Antoinettes korta liv under slutet av 1700-talet är en visuell smällkaramell och pastellfärgerna avlöser varandra i ett makalöst tempo i detta ovanliga men underbara kostymdrama som närmast nått ikonstatus. Kirsten Dunst spelar den österrikiska prinsessan Marie Antoinette som vid 14 års ålder gifts bort med den franske kungen Ludvig XVI. Äktenskapet blir inte lyckligt samtidigt som folkets missnöje växer mot aristrokratins utsvävande och överflödiga leverne. Den moderna filmmusiken av bland annat The Strokes och The Banshees blir en spännande kontrast mot de gamla miljöerna och speglar Coppolas stilistiska filmskapande. ”Marie Antoinette” vann mycket välförtjänst en Oscar för bästa kostym och designern Milena Canonero har verkligen gjort ett mästerligt arbete med de fantastiska kreationerna.
Hmmpff. Fanny och Alexander?
Bara för att en film innehåller kostymer betyder det inte att den automatiskt är sevärd. Anna Karenina är ett sådant exempel. Vilken skitfilm!
Hej! Kanske bra att skriva vem som designat kläderna när det nu handlar om kostymer? Regissör i all ära men kostymdesginern gör kostymjobbet. mvh Anna Ardelius, Kostymdesigner