Det har gått över 70 år sedan Andra världskriget tog slut. Samtidigt avslöjades förintelsens vidriga fasor när Auschwitz och de många andra koncentrationslägren runtom i Europa befriades.
Idag finns det inte många överlevare kvar som kan fortsätta berätta sina historier. Därför blir de nedskrivna vittnesmål som finns utgivna i böcker allt viktigare, särskilt i en tid som vår. Här är tio böcker om förintelsen som hjälper oss att inte glömma.
10. Maus – Art Spiegelmann (1992)
Art Spiegelmanns serieroman som framförallt skildrar hans pappas upplevelser i förintelselägret Auschwitz är den första serien som någonsin har vunnit Pulitzerpriset. I serien är nazister tecknade som möss, polacker som grisar och judar som möss, därav titeln Maus. Historien som ursprungligen publicerades som en serie i tidningen Raw tar sin början i New York 1979 där Art Spigelmann intervjuar sin pappa om upplevelserna i Auschwitz och genom faderns motvilliga tillbakablickar får vi också ta del av historien.
9. Är detta en människa? – Primo Levi (1947)
Italienska Primo Levis författarskap är starkt präglad av hans egen tid i koncentrationsläger och hans vittnesmål Är detta en människa räknas som en av de starkaste skildringarna någonsin av lägrens fasor. Kanske beror det på författarens lågmälda berättande, som blir en bisarr kontrast till de vidrigheter som skildras där en slags vardag uppstår i de värsta tänkbara förhållanden. Är detta en människa är den inledande boken i en trilogi om Primo Levis upplevelser under och efter andra världskriget och förintelsen, Fristen och De förlorade och de räddade är de andra två böckerna i serien.
8. Anne Franks dagbok – Anne Frank (1947)
Anne Franks dagboksskildring av tiden när hon tillsammans med sin familj gömde sig i en lägenhet i Amsterdam har blivit en av de berättelser vi förknippar mest med judeförföljelsen under andra världskriget. Anne Franks historia slutade som vi alla vet inte bra och den enda som återvände från koncentrationslägren efter att familjen avslöjats och deporterats var hennes pappa Otto Frank. Det var även Otto Frank som letade upp Annes dagböcker och publicerade dem 1947.
7. Överlevarna – Wendy Holden (2016)
Hur kan det vara möjligt att föda ett barn i ett koncentrationsläger? Denna bok innehåller starka vittnesmål från tre judiska mödrar som på ett mirakulöst sätt födde barn under de hemska förhållanden som rådde i lägren. Ingen av de tre kvinnorna kände till varandras existens och av en slump träffar de tre barnen som fötts i fångenskap varandra under en minnesdag för frigivningen av koncentrationslägret Mauthhausen vilket senare resulterade i denna mycket läsvärda berättelse.
6. Vägen till Nürnberg: En berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa – Philippe Sands (2017)
Vägen till Nürnberg beskrivs som en blandning av en memoar och en historisk detektivroman och har vunnit både Baillie Gifford Prize for Nonfiction samt priset för årets fackbok vid British Book Awards. Boken handlar om när Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina vilket leder till att en okänd dörr till hans familjs historia öppnas. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna inleds en resa som tar läsaren från det forna Lemberg till Nürnbergs rättegångar i denna berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.
5. Last Jew of Treblinka – A survivors memory 1942-1943 – Chil Rajchman (2012)
Chil Rajchman var en av ett fåtal överlevande från förintelselägret Treblinka, och hans memoarer som han skrev i Warszawa 1944-1945 beskriver hans fasansfulla upplevelser därifrån. Han tvingades bland annat raka av håret på nyanlända kvinnliga fångar, och dra ut guldtänder från lik. 1943 lyckades ungefär 700 judiska fångar rymma under ett uppror i Treblinka och Chil Rajchman var en av dom. Under resten av kriget var han verksam i den polska motståndsrörelsen.
4. Rena’s Promise – Rena Kornreich Gelissen (1995)
Detta är en av få berättelser som beskriver kvinnors upplevelser i koncentrationsläger, och handlar om systrarna Rena och Danka som lyckades överleva i över tre år i det ökända förintelselägret Auschwitz. Rena var endast 17 år gammal när hon deporterades från sin hemstad i Polen med en av de första transporterna Auschwitz, och när hon senare återförenas med sin lillasyster Danka i lägret gör hon allt för ar uppfylla sitt löfte till sin mor; att ta hand om Danka.
3. Boy 30529 – Felix Weinberg (2013)
Felix Weinberg var bara 12 år när han tvingades till ett koncentrationsläger 1939, men han lyckades mot alla odds överleva fem olika koncentrationsläger, inklusive Auschwitz och Birkenau. Weinberg förlorade både sin mor och bror i lägren men blev själv räddad tillsammans med 900 andra barn av den tjeckiske medborgaren Antonín Kallna som lyckades rädda barn i Buchenwald från en säker död genom att lura nazisterna på ett snillrikt sätt. Efter frigivningen av Buchenwald i april 1945 återförenades Weinberg med sin pappa i England
2. Natten – Elie Wiesel (1958)
Natten publicerades 1958 och är en självbiografisk berättelse om en förlorad tonårstid i koncentrationslägren Auschwitz och Buchenwald. Elie Wiesel skriver om sin kamp för överlevnad och för att hitta ett sätt att försöka förstå den hänsynslösa grymhet han bevittnar varje dag. Natten är den förste delen i trilogin om Wiesels upplevelser, Gryningen och Dagen avslutar serien.
1. De fattiga i Lódz – Steve Sem Sandberg (2009)
Svenske författaren Steve Sem Sandberg vann Augustpriset 2009 för sin roman om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz efter tyskarnas ockupation av Polen 1939. Boken handlar, förutom om stadens över 230 000 judiska invånare som stängdes in i väntan på deportation, även om Chaim Rumkowski, utsedd till ghettots ledare av nazisterna, och dennes komplicerade och tvetydiga roll i ghettot och till dess invånare.
Jag har precis läst ut maus.(jag kände till den innan)Men varför tog ni inte med ”Skärvor Av Ett Liv”?🙂
Dags att börja läsa 😀
😁
🤓