Antalet rika sägs bli fler och allt rikare. Det är åtminstone den allmänna uppfattningen och det finns ju siffror som stödjer detta i en utveckling över decennier.
Men ser man till de allra rikaste i världen just nu är bilden snarare en viss tillbakagång. Dessutom är det tydligare än någonsin att innovatörerna som fortfarande är pionjärer i den pågående digitaliseringsomvandlingen stärker sina positioner.
I denna lista har vi tittat lite närmare på vilka som egentligen är världens rikaste personer just nu.
Affärsimperier som stärker sina positioner
Herrar som Amazon-grundaren Jeff Bezos och Microsoft Bill Gates upptar de två första platserna, strax före den allestädes närvarande Warren Buffet. Facebooks Mark Zuckerberg ligger på åttonde plats på en lista som alltmer domineras av den nya tidens ”digitaliseringsfurstar”, vilka gjort sin förmögenhet genom att bygga affärsimperier baserat på internet. Och det finns fler och sannolikt kommer det tillkomma fler svenskar – kanske inte i tio-i-topp – men väl i miljardärsklubben.
Digitaliseringen blir allt viktigare
Räkna med ägare från nya branscher vilka ligger i digitaliseringens framkant, såsom exempelvis spelindustrin där man – inte minst i Sverige – växer så det knakar när det gäller att korta avståndet mellan innovation och produkt ut på marknaden, såsom det senaste exemplet att kunna spela på no account casino, det vill säga konsumenten kan välja att slippa långdragen registrering för att få börja spela, vilket minskar trösklar och stärker de spelbolag som kan erbjuda denna lösning snabbt på marknaden gentemot övriga i en benhård konkurrensutsatt verklighet. Redan nu tar för övrigt Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon plats i miljardärsklubben och fler lär följa, inte minst från spelindustrin.
Men nog om detta. Nedan följer en redovisning av världens just nu rikaste personer.
1. Jeff Bezos (med familj)
Amazon-grundaren toppar listan med sin e-handelsgigant som grundades 1994 i Seattle, där han fortfarande äger 16 procent. Även hans fru får efter parets skilsmässa fyra procent av bolaget.
2. Bill Gates
Tillsammans med fru Melinda driver paret världen största välgörenhetsorganisation, vilket är ett tecken på hans enorma rikedom, även om han har sålt eller gett bort mycket av sitt innehav i Microsoft, där han numera endast har runt 1 procent ägande.
3. Warren Buffet
Oraklet från Omaha är nog en av de mest framgångsrika investerarna genom tiderna. Ständigt ett givet namn på listor som tar upp världens rikaste. Även Buffet donerar stora summor i välgörenhet.
4. Bernard Arnault (med familj)
Oerhört framgångsrik ägare av flera av världen allra starkaste varumärken, såsom Luis Vuitton och Sephora. Lyxprodukter är hans nisch. En förmögenhet som grundats mycket tack vare ett arv han fick från far, som gjort en smärre förmögenhet i byggbranschen, vilken han investerade genom att köpa Christian Diors varumärke 1985. Resten är historia.
5. Carlos Slim Helu (med familj)
Mexikos rikaste man. Bland annat som ägare av Latinamerikas största telekombolag – America Movil. Men hans imperium sträcker sig även till andra branscher.
Rikedomen sjunker
För andra året under decenniet sjönk i och för sig rikedomen hos världens rikaste, vilket är ett tecken på att de inte är immuna mot de ekonomiska krafter som påverkar oss alla. År 2019 uppskattar Forbes att det finns 2 153 miljardärer, vilket är 55 färre än 2018. Dessutom är 994 av dem fattigare (relativt sett) än förra året. Dessa ultrarika har därmed tappat 400 miljarder dollar, bara på ett år. Å andra sidan kanske siffrorna i sig inte är så märkvärdiga eller påverkar deras liv nämnvärt, då de fortfarande representerar ett värde på 8,7 biljoner dollar. Siffror större länder skulle imponeras av.
Yngst är Kylie Jenner
Men att 11 procent (247 personer) av förra årets medlemmar i miljardärsklubben hamnar utanför slås endast av 2009 då världen stod mitt i en finansiell kris. Hårdast drabbade är Kina som tappade 49 miljardärer. Förutom Spotify-grundarna välkomnas även Kylie Jenner som därmed också blir världens yngsta miljardär, endast 21 år gammal. En rikedom som byggts via kommunikation på sociala medier och därmed också ett av bevisen på vad som kan skapas i den nya digitaliseringens värld.
Resten av listan:
6. Amancio Ortega
7. Larry Ellison
8. Mark Zuckerberg
9. Michael Bloomberg
10. Larry Page
11. Charles Koch
11. David Koch
13. Mukesh Ambani
14. Sergeij Brin
15. Francoise Bettencourt Meyers (med familj)
16. Jim Walton
17. Alice Walton
18. Rob Walton
19. Steve Ballmer
20. Ma Huateng
En gedigen lista men tycker nog familjerna Rockefeller och Rothschild saknas men de kanske inte gillar att skryta med sina förmögenheter som alla nyrika verkar göra. Att Kylie Jenner skulle vinna över Mark Zuckerberg vara faktiskt en överraskning dock.