De flesta av oss behöver någon gång låna pengar till ett större köp – en renovering, en bostad eller en bil. Tricket är att göra det på ett smart och genomtänkt sätt, så att du inte står där med skyhöga räntor eller försämrar din kreditvärdighet.
Här delar Zensum med sig av 6 saker du bör tänka på innan du tar ett lån.
6. Se över din privatekonomi
Innan du tar ett lån är det viktigt att du ser över din privatekonomi för att avgöra hur mycket du behöver låna och huruvida du kan betala tillbaka lånet. Ett tips är att göra en budget. Då får du en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter. Ta aldrig ett lån om du inte kan betala tillbaka det i tid!
5. Jämför olika långivare
Olika banker och långivare har olika lånevillkor, räntor och krav. Det bästa sättet att hitta ett lån som passar dig och din ekonomiska situation är att jämföra olika långivare. Ta avstamp i din budget och anpassa sökningen efter dina parametrar.
4. Lusläs lånevillkoren
När du jämför olika långivare får du inte glömma bort att lusläsa lånevillkoren innan du skriver på. Vid första anblicken ser kanske låneerbjudandet ut att passa dig perfekt, men när du läser vidare kan du upptäcka allt från dolda avgifter till särskilda återbetalningskrav.
3. Räkna på räntan
Räntan är kostnaden för lånet, det vill säga den summa som långivaren tar för att låna ut pengarna till dig. Den täcker kostnaden för inflationen och den risk långivaren tar när den lånar ut pengar till dig samt genererar avkastning för långivaren. Ibland kan ett lån vara helt räntefritt om du betalar tillbaka det inom en avsatt tid, men om du inte har betalat tillbaka lånet innan den avsatta tiden kan du behöva betala en högre ränta än annars. Olika lån är dessutom uppbyggda på olika sätt med olika avgifter. Därför är det alltid en bra idé att räkna på lånets effektiva ränta, det vill säga den totala kostnaden för lånet inklusive alla avgifter.
2. Förbättra din kreditvärdighet
Din kreditvärdighet ger långivaren en indikation på huruvida du kommer att kunna betala av lånet eller inte. Långivarens kreditbedömning av dig påverkar hur mycket pengar du får låna och till vilken ränta. Ju stabilare din privatekonomi är, desto större är chansen att du får låna det belopp du behöver till en låg ränta. Ett sätt att ta reda på din kreditvärdighet är att göra en kreditupplysning på dig själv. Om din kreditvärdighet är låg kan du förbättra den genom att bland annat:
• Använda så få kreditkort som möjligt – säg upp kreditkorten du inte behöver.
• Betala dina fakturor i tid – låt dem inte gå vidare till inkasso.
• Samla dina lån – jämför långivare hos Zensum.
• Undvik onödiga kreditupplysningar – många kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet.
1. Välj rätt löptid
Även om det i stunden känns bäst med en så lång löptid som möjligt är det inte nödvändigtvis det bästa alternativet. Den totala kostnaden för lånet blir då mycket högre. I en del fall kan det istället vara smartare att välja en kortare löptid för att få en lägre total kostnad. Ju snabbare du betalar, desto billigare blir lånet.