
Lån av olika slag är för många något de inte vill tänka så mycket på. Många känner att de inte har koll eller kontroll över sin lånesituation. Men det är någonting som kan förändras. Genom att samla alla sina lån hos en långivare kan man råda bot på den ohållbara situationen.
Här har vi i samarbete med en av våra partners listat fem bra tips gällande att samla sina lån.
5. Att inse att man har behovet
Det första tipset låter nästan inte som ett tips. Men det handlar om att förstå om ens situation skulle kunna förbättras genom att man samlade sina lån hos en långivare. Om du tittar på din lånesituation, har du ett par eller flera lån hos olika långivare idag? Med största sannolikhet skulle du kunna tjäna på att samla dessa lån hos ett företag och under ett gemensamt lån.
Det finns många olika långivare, men med tjänster som Refinansiere.net – Refinansiering av lån så kan du hitta ett som är rätt för just dig. Där finns också djupare information om vad de olika lånen innebär och vad de har för villkor.
4. Det finns stora fördelar med att samla lån
Det kan låta konstigt, att en splittrad lånesituation kan förbättras av att ta ännu ett lån. Att lägga till ett lån till listan är ju knappast önskvärt. Men det är faktiskt inte så konstigt. Med ett nytt lån kan man få kontroll över sin situation och dessutom lägre priser.
Det handlar inte om att ta ett lån och lägga till på listan över ens totala långivare. Det handlar om att ta ett lån för att lösa ut de lån du har idag. Du samlar alltså din totala låneskuld hos en gemensam långivare. Fördelarna är flera. Dels så får du en högre grad av kontroll när det bara är en upplaga villkor och bestämmelser att hålla reda på.
Sen är det lättare att hålla reda på när flera lån blir ett. Det blir även billigare. Om vi säger att du har sex olika lån idag. Då är det sex olika räntor och sex olika avgifter du ska betala tillsammans med dina amorteringar varje månad. Det ersätts med ett lån där räntan sannolikt är lägre än totalräntan på dina sex lån. Dessutom är där bara en månadsavgift inblandad.
På Swedbank.se kan man räkna på hur det skulle se ut för dig.
3. Jämför olika långivare
Om du fattar beslutet att samla dina lån hos en långivare i ett gemensamt lån så är det dags att göra sin hemläxa. Du har precis fattat ett beslut med avsikten att förbättra din privatekonomi. Då hade det varit dumdristigt att hoppa på första bästa lån och riskera att hamna i en situation där räntorna och avgifterna äter upp en stor del av de pengar du hade sett fram emot att få över varje månad.
Genom att jämföra olika långivares erbjudande och villkor så kan du försäkra dig om att du får ett så bra avtal som möjligt. Du ska först och främst titta på räntan. Den kan skilja sig åt hos olika företag och du vill givetvis ha så låg ränta som är möjligt.
Räntan fungerar som så att den lägger till en procentuellt uträknad summa på ditt lån varje månad. Det innebär att räntekostnaderna kommer vara högre i början av låneperioden då själva lånet inte blivit avbetalat på i samma utsträckning som senare.
2. Att besluta om vilket lån som är bäst för din situation
Det fjärde tipset rör den punkt då du ska besluta om vilket lån du ska ta. Du har ju sett vad de olika långivarna har för erbjudanden och avtal. Men nu ska du fatta det viktiga beslutet om vilket av dessa du ska nappa på. Det finns ett par saker att tänka på.
Du bestämma dig för hur länge du vill betala av på. Detta beror helt på vilken summa den totala skulden ligger på och hur mycket du har i inkomst varje månad. En högre summa och lägre inkomst gynnas av en längre avbetalningsperiod. Om du har en lägre summa att betala tillbaka och tjänar lite mer, då är en kortare period att föredra.
1. Planera vad du ska göra med pengarna som blir över
Det kommer bli lite pengar över varje månad. Sparar du dessa så kan du göra något kul för dem. Sista tipset är att planera vad du vill göra med dessa pengar. En resa? Skämma bort dig själv? Något helt annat?