
Att ha en bra kreditvärdighet är ofta ett måste om du vill kunna teckna abonnemang, få krediter eller ta lån. Vad kreditvärdighet innebär kan vara svårt att förstå, inte minst eftersom det idag finns så många olika låneprodukter som gör att ens kreditvärdighet kan förändras snabbt.
Här tipsar vi i samarbete med en av våra partners om 5 saker som du bör känna till om kreditvärdighet.
5. De flesta låneförfrågningar påverkar
När du ansöker om en kredit eller ett lån så görs det en kreditupplysning och det lämnar spår efter sig. Gör du många låneförfrågningar sänks din kreditvärdighet och andra banker kan se hur många lån du har eller har ansökt om tidigare. Upplysningen görs vanligtvis hos Upplysningscentralen (UC), men det finns några andra kreditupplysningsföretag än UC som inte lämnar sådana spår efter sig. Genom att låna från företag som inte använder UC ser inte långivare som använder UC att du har ansökt om kredit eller lån. Alla svenskar över 15 år finns med i kreditupplysningsföretagens databaser.
4. Betalningsanmärkningar drar alltid ner betyget
Om du har betalningsanmärkningar så försämras alltid din kreditvärdighet, för samtliga betalningsanmärkningar är synliga för lån- och kreditgivare. Det gäller oavsett vilken kreditupplysningstjänst företaget eller banken använder sig av. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och om man har gjort en skuldsanering så syns det i fem år från och med dagen då den beviljades av Kronofogden eller tingsrätten.
3. Kreditvärdighet är din betalningsförmåga
Banken eller företaget som lånar ut vill veta att du kan betala tillbaka lånet och samtidigt klara av alla dina andra utgifter. Kreditvärdigheten är helt enkelt en uppskattning på hur din betalningsförmåga ser ut och ger långivaren ett sätt att bedöma din förmåga att betala tillbaka hela lånet. Ditt civilstånd, folkbokföring, inkomstuppgifter och befintliga lån och krediter som redan är beviljade tas med i bedömningen. Det gör även tidigare kreditupplysningar och betalningsanmärkningar.
2. En stor inkomst är inte ett måste
Alla banker och långivare kollar först och främst på inkomsten, men det räcker inte bara att ha en stor inkomst för att få låna. Inkomsten ska räcka till dina kostnader och även stora inkomster kan ibland misskötas genom att man tar för många lån och krediter. Att hålla inkomsten på en bra nivå samtidigt som utgifterna är låga ser alltid bäst ut på pappret. Utgifterna ska helt enkelt vara balanserade med inkomsten. En fast inkomst är alltid ett måste, oavsett vilken långivare eller bank man vill ta ett lån från.
1. Det går att höja kreditvärdigheten
Genom att betala av små skulder och krediter kan du snabbt höja din kreditvärdighet. Det kan till exempel vara ett bra val innan du ska söka ett större lån och vill öka dina chanser att det beviljas. Att själv hålla koll på vad som finns registrerat om dig hos kreditupplysningsföretagen kan också vara en god idé. Ibland raderas inte äldre sökningar och betalningsanmärkningar i tid, så det är bra att hålla koll själv.