Mycket pekar på att onlinehandeln har ökat betydligt i Sverige och i omvärlden under senare tid. Enligt bedrageri.info har även online-gambling ökat dramatiskt under det senaste året, liksom fitnessappar och leveranstjänster. Detta är inte enbart en magkänsla utan reflekteras också tydligt i diverse statistik.
En tydlig indikation är den stora framtidstron inom e-handeln. I en mätning som utfördes av Svensk Handel och publicerades i Handelsbarometern i december 2020 ökade framtidsindikatorn hos e-handeln med 5,5 enheter till rekordhöga 122,2. Det som beskrivits som en ekonomisk Coronakris hos den traditionella handeln har med andra ord utvecklats till en finansiell guldålder för online handeln inklusive gambling och andra tjänster på nätet.
En studie från Göteborgs Universitet visar att det är speciellt pensionärer födda på 1930- och 40-talets första hälft som har dramatiskt ökat sin handel på nätet. Enligt studien uppgav 23 % av personerna i denna ålderskategori att de köper mat mm online åtminstone en gång i månaden. Som en jämförelse så var det endast en procent från samma kategori som gjorde detta före pandemins utbrott 2020.
Här har vi listat 5 online-industrier som har vuxit det senaste året.
5. Fitnessappar

Många gym stängde när pandemin drabbade världen, eller så kände folk sig för osäkra för att besöka träningsanläggningar. Det var då nedladdningen av fitnessappar sköt i höjden, så att svenskarna kunde fortfarande träna och hålla sig i form utan att besöka gymmet. Försäljningen av yogamattor och annan gymutrustning har också ökat det senaste året, och folk har kunnat träna hemma genom att se på videoklipp på sina fitnessappar.
4. Tjänster för videokommunikation

Tjänster som Zoom, Microsoft Teams, och Skype har blivit väldigt populära det senaste året. Många arbetar hemma och då är det viktigt att det finns bra tjänster för videokommunikation för att skapa en virtuell arbetsplats. Zooms vinster steg från bara 21,7 miljoner dollar i 2019 till 671,5 miljoner dollar i 2020 – en stor ökning.
3. Leveranstjänster

Olika leveranstjänster har också vuxit rejält det senaste året. Många har varit för rädda för att lämna huset, och då var det praktiskt att kunna beställa mat och andra väsentligheter online och få dem levererade till hemmet. Experter tror också att folk kommer fortfarande att använda leveranstjänster efter Covid, för många har blivit vana med bekvämligheterna.
2. Online Gambling

Inom e-handeln tillhör online gambling i Sverige och Europa de riktigt stora vinnarna så här långt. Statistik från European Gaming & Betting Association från december 2020 visar att den totala nettovinsten från online gambling i Europa ökade med 7 % under 2020 jämfört med 2019. Detta belopp är ännu mer imponerande om vi kikar på beloppen i Euro. År 2020 var nettovinsten 26,3 miljarder Euro jämfört med 24,5 miljarder Euro år 2019, dvs en ökning med nästan 2 miljarder Euro under pandemin. Det är nätbaserade spelsajter som står för majoriteten av denna dramatiska ökning. Under samma period så minskade de landbaserade casinohallarnas nettovinst med hela 33 %. Gambling-industrin följer med andra ord samma mönster som andra industrier som i allt högre grad skiftar fokus mot mer e-handel.
Så varför har online gambling ökat så dramatiskt? En viktig anledning är stora delar av den fysiska underhållningsbranschen tvingades att hålla stängt under stora delar av pandemin. Stora sport evenemang var fram till nyligen inställda vilket är bland annat anledningen till att Fotbolls-EM flyttades till 2021. Samtidigt kvarstod behovet för underhållning och mer tid hemma vid datorn ledde successivt till mer konsumtion av online gambling, men även efterfrågan på streamingtjänster såsom Netflix och HBO har ökat med hela 56 %.
1. E-handel

Tendensen med en ökad onlinehandel med varor och tjänster är inte ny men har förstärkts betydligt under pandemin som har visat sig vara en välsignelse för e-handeln. Så varför har Coronapandemin resulterat i en dramatisk ökning av onlinehandeln? Det finns flera faktorer som kan förklara detta fenomen.
För det första så spenderar vi numera betydligt mer tid där hemma än före pandemin. Fler och fler arbetar hemma framför datorn och då är det även naturligt att online handeln ökar. En annan viktig faktor är de Coronarestriktioner som dramatiskt har förändrat våra konsumtionsmönster bort från fysisk handel.
Andra faktorer är hälsa och trygghet. Som tidigare nämnts är det speciellt äldre och mer utsatta åldersgrupper som har valt att handla online. I en tid av pandemi och stor osäkerhet känns det kort och gott betydligt tryggare att handla på nätet än i fysiska affärer på offentliga platser.