Är du i behov av ett lån men har svårt att bli godkänd av låneinstituten? Att bli beviljad lån kan vara olika svårt baserat på långivarens krav och din ekonomiska situation.
I denna guide går vi i samarbete med en av våra partners igenom de 5 vanligaste anledningarna till att du inte blir beviljad ett lån.
5. Du har för låg inkomst
Många långivare har ett krav på årsinkomst. Kravet på inkomst brukar ligga på mellan 100 000 till 150 000 kronor per år. Detta är ett krav som generellt är en vanlig anledning till att bli nekad lån.
Det finns däremot långivare som godkänner lägre inkomst, eller utan arbetsrelaterad inkomst (bra för dig som är student, pensionär eller får ersättning från a-kassa).
4. Du har befintliga skulder
Om du har många befintliga skulder eller om en av dina skulder gått till Kronofogden och blivit ett skuldärende kan det vara svårt att få lån. Du måste i sådant fall ofta ha en säkerhet med i lånet för att bli beviljad.
Genom att samla dina lån kan du sänka din ränta och spara pengar. Pengarna du sparar kan du använda för att betala av dina lån i en snabbare takt.
3. Betalningsanmärkningar
Har du en eller flera betalninganmärkningar kan du ha svårare att få ett lån. Det är dock många långivare (framförallt inom privatlån och snabblån) som godkänner betalningsanmärkningar, så länge de är äldre än 6 månader. För dig som ska ta ett bolån kan det dock vara svårare.
2. KALP-kalkyl visar på betalningssvårigheter
En KALP-kalkyl görs innan du tar ett lån i Sverige. KALP-kalkyl är en kalkyl på hur mycket pengar du kommer ha kvar efter du betalat av lånet och dina fasta kostnader. Sedan räknas de rörliga kostnaderna genom schablon.
Om resultatet är positivt, det vill säga om du har pengar kvar efter dessa utgifter, blir du ofta beviljad lån. Om marginalen inte är tillräckligt stor blir du sannolikt inte beviljad. Detta är för både din och bankens bästa.
1. Du har uppgett felaktig information
Att informationen stämmer i din ansökan är viktigt. Informationen du anger i ansökan matchas mot den kreditupplysning som långivaren hämtar på dig. Du bör därför säkerställa att informationen, framförallt kopplat till din inkomst och befintliga skulder.
Vad ska du göra om du inte blir beviljad lån?
Försök söka dig till lån med lägre krav, exempelvis hos de långivare som Lånoo analyserat. Du kan även försöka förbättra din situation genom att bli skuldfri eller försöka höja din inkomst. Lös befintliga lån och krediter så snabbt som möjligt, ett alternativ är att ta ett samlingslån för att få ned kostnaden för lånen du redan har.
Lycka till!