Allt fler svenskar väljer lån utan UC. Fördelen med denna lånetyp är att kraven som ställs är lägre och fler då blir beviljade. Dessutom syns inte kreditupplysningen hos UC, något som annars hade kunnat påverka ens kreditvärdighet.
Att lånet inte påverkar kreditvärdigheten har att göra med att låneföretaget använder sig av annat kreditupplysningsföretag än UC, exempelvis Creditsafe eller Bisnode. De upplysningsföretagen skickar inte vidare din låneansökan till UC, som då helt enkelt inte vet om att du har gjort en låneansökan.
Men att låna pengar utan UC har inte bara fördelar, räntan är ofta hög och det är viktigt att sköta sina inbetalningar så lånet inte blir ännu dyrare.
Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 4 bra tips för dig som tänkt att låna utan UC.
4. Låna inte mer än du behöver
Det är väldigt viktigt att inte låna mer än du behöver. Anledningen är att lånet har en hög ränta och ett större lån blir då mer kostsamt. När man lånar befinner man sig ju redan i en situation där pengarna inte räcker till och det är då viktigt att inte öka på problemet ytterligare.
Behöver bilen till verkstaden och kostnaden för detta är 3 000 kr bör du alltså inte låna 5 000 kr för att det är “skönt att ha lite extrapengar” på kontot utan låna bara det du behöver.
Att låna för mycket innebär många onödiga hundralappar extra i ränta och amortering. Det finns roligare saker att göra med sina pengar än att betala av på lån.
3. Se över villkoren hos långivaren
En del långivare kan ha lite snåriga villkor. Därför är det viktigt att se över villkoren innan du lånar så att inte exempelvis oväntade avgifter dyker upp eller att lånet blir dyrare än vad du förstod det som.
Som tur är så finns det många lagar som reglerar hur långivarna får marknadsföra sig. De måste exempelvis alltid ange den effektiva räntan (där alla “dolda” avgifter är inräknade) och får inte locka med låga räntor som i princip är omöjliga att få.
Se alltid över vad den effektiva räntan blir och vad din månadskostnad för lånet kommer bli innan du godkänner lånet.
2. Låna inte utan UC för att lösa gamla lån
Tyvärr använder en del lån utan UC för att lösa befintliga lån. Det leder till en negativ spiral där man inte löser något problem utan bara blir ännu mer skuldsatt.
Istället för att låna för att lösa gamla lån bör man antingen se över möjligheten att baka ihop sina lån till ett större lån med bättre villkor eller ta kontakt med budget- och skuldrådgivningen som finns i din kommun. Det sistnämnda är en kostnadsfri tjänst som kan hjälpa personer som inte får privatekonomin att gå ihop.
I värsta fall kan man även få hjälp med skuldsanering hos Kronofogden. Men detta är verkligen en sista utväg då kraven är hårda samt man behöver leva på existensminimum.
1. Jämför långivare först
Det är slutligen väldigt viktigt att jämföra långivare först och inte ta första bästa lånet. Den största fördelen med att jämföra långivare är att man kan välja lånet med lägst ränta och därmed få ett billigare lån.
Använd en jämförelsetjänst likt Lånen.se så kan du se vilken ungefärlig ränta du kan räkna med att få hos olika långivare.
Att få låg ränta är det viktigaste när man lånar men det finns även andra saker att titta på. Exempelvis beviljandegraden (om man har svårt att få lån), hur lång löptid man kan välja för lånet och om det är möjligt att få räntefria månader.