Vem har inte gjort en dålig deal någon gång i livet? Svar: Ingen. Alla har vi fått erfara den bittra eftersmak som uppstår efter en ofördelaktig affär. Det fina med kråksången är dock att det alltid finns någon som sumpat ett bättre tillfälle än du själv…
Här har vi listat 10 av historiens sämsta affärsbeslut, och det är ytterst tveksamt om ett dåligt bilköp eller en misslyckad lägenhetsaffär kan mäta sig med nedanstående jätteblunders.
10. Skriet från vildmarken – Jack London
Inspirerad av sin tid som malmletare i Klondike, skrev Jack London ”Skriet från vildmarken”, berättelsen om en hund som blir kidnappad från sitt hem i Kalifornien för att tjänstgöra som slädhund i Yukons vildmark under guldrushen. Texten publicerades första gången i januari 1903 som en serie i fyra nummer av The Saturday Evening Post, som betalade London 750 dollar för de icke-exklusiva rättigheterna. Senare samma år sålde dock författaren de fullständiga rättigheterna till Macmillan Publishers för 2000 dollar, vilket till Londons försvar var en ansenlig summa på den tiden som många författare bara kunde fantisera om.
Romanen släpptes den 1 juli 1903 och sålde 10.000 exemplar bara under första dagen. Den blev snabbt en klassiker och gjorde London en av de mest kända författarna genom tiderna. ”Skriet från vildmarken” har idag sålts i miljontals exemplar världen över och har översatts till 48 språk. Trots att det gått över 100 år sedan boken publicerades första gången har den aldrig gått ur tryck! Efter att ha sålt bort sina rättigheter och royalties har dock varken London eller hans ättlingar någonsin sett ett öre av vinsten.
9. James Bond-temat – John Barry
Signaturmelodin till James Bond-filmerna är en av de mest klassiska i filmhistorien, och komponerades ursprungligen av Monty Norman 1962. Producenterna var dock missnöjda med soundet och anlitade kompositören John Barry för att arrangera om stycket. Barry adderade såväl rock-, som jazzelement vilket drev upp tempot i melodin och resulterade i den ikoniska signaturlåt vi alla känner till i dag. Barry betalades en engångssumma på 250 pund för sitt arbete, medan Monty Norman till dags datum har samlat på sig mer än en miljon dollar i royalties.
8. Venom – Randy Schueller
I början av 80-talet utlyste Marvel Comics en tävling för aspirerande serietecknare, och Spindelmannen-fantasten Randy Schueller beslutade sig för att skicka in ett bidrag där superhjältens traditionella blå/röda dräkt bytts ut mot en svart. Några månader senare damp ett brev ner i brevlådan adresserat från från Marvel Comics chefsredaktör Jim Shooter, som gillade idén och ville köpa den för 220 dollar. Schueller gick glatt med på affären, och även om hans egna serie aldrig nådde tryckpressarna så kom den svarta dräkten att synas desto mer.
Den mardrömslika karaktären Venom är utan tvekan en av de mest kända serietidningsskurkar som skapats de senaste 35 åren och karaktären har förutom i pappersformat bland annat synts i en egen tv-serie, i tv-spel, i tv-program och filmer, däribland 2007 års kioskvältare ”Spider-Man 3” som drog in närmare 900 miljoner dollar världen över.
7. Säkerhetsnålen – Walter Hunt
Walter Hunt var en mekaniker och sannerligen produktiv uppfinnare som hade patent på allt från en reservoarpenna, en knivslip och ett gevär, till en spis och en symaskin bland många andra. För att betala av en skuld på 15 dollar till en vän bestämde han sig för att uppfinna något användbart som snabbt skulle kunna generera en vinst. En dag satt han och pillade med bit mässingstråd när idén kom till honom. Säkerhetsnålen – en nål med fjäderkraft och ett spänne för att skydda fingrarna. Hunt fick patent på sin uppfinning den 10 april 1849 och sålde det senare till WR Grace & Co. för 400 dollar. Pengarna använde han till att betala av sin 15-dollarskuld, och behöll resten för sig själv. Score!
6. Jell-O – Pearle Bixby Wait
År 1895 tog hostmedicintillverkaren Pearle Bixby Wait i New York fram ett recept för att göra pulveriserat gelatin blandat med fruktbaserad sirap till en välsmakande och kommersiellt gångbar produkt som de kallade ”Jell-O”, helt enligt den tidstypiska trenden att avsluta ett produktnamn med ett ”-O”. Den lilla tillverkaren var dock ingen vidare marknadsförare, och efter år av misslyckade försök att kommersialisera Jell-O, sålde man 1899 rättigheterna till sin granne Frank Woodward för 450 dollar. Med hjälp av Woodwards affärssinne och stärkt av en genialisk reklamkampanj ökade snabbt Jell-O:s årliga försäljning till 250 000 dollar, och 1906 sprängde man miljongränsen. 2013 uppskattades omsättningen för den dallriga desserten uppgå till närmare 500 miljoner dollar!
5. Coca-Cola – John Pemberton
Apotekaren John Pemberton skapade det ursprungliga Coca Cola-receptet 1886, men lyckades inte få snurr på drycken som marknadsfördes som en cocktail för både hjärnan och nervsystemet, och han tjänade endast 50 dollar på sin produkt det första året. Desperat efter pengar, delvis på grund av sjukdom samt ett svårt och kostsamt morfinberoende, sålde Pemberton sitt recept till diverse investerare för ett par tusen dollar. Dessa sålde i sin tur sina andelar till den slipade affärsmannen Asa Candler, som för totalt 2300 dollar blev ensam ägare av Coca-Cola och det nybildade självbetitlade företaget.
År 1888, bara några månader efter att ha sålt sina sista andelar, avled John Pemberton av magcancer. Candler sålde sina aktier 1919 för 25 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 350 miljoner dollar med dagens penningvärde.
4. Bingolotto – Leif ”Loket” Olsson
Under Bingolottos barndomsdagar blev programledaren Leif ”Loket” Olsson erbjuden ett löneförslag som gick ut på att han skulle betalas 50 öre per såld lott. I klassisk svensk trygghet-före-risk-anda tackade han givetvis nej och fick istället en vanlig månadslön. Bingolotto hade under sina glansdagar 3,5 miljoner tittare varje vecka, och hade ”Loket” nappat på det ursprungliga erbjudandet hade han varit miljardär idag.
3. The Beatles – Decca Records
1 januari 1962; under en dryg timme provspelar fyra nervösa unga killar 15 låtar för personalen på ansedda Decca Studios i norra London. Killarna var Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Pete Best, och bandet var The Beatles. Decca valde dock att rata bandet till förmån för Brian Poole & The Tremeloes, med motiveringen att gitarrband var påväg utför och att The Beatles inte hade någon framtid i nöjesbranschen.
2. Apple – Ronald Wayne
Alla vet vem Steve Jobs var och de flesta har hört talas om Steve Wozniak, men hur många känner till Ronald Wayne, den tredje ursprungliga grundaren av Apple? Wayne drog sig tidigt ur det nystartade företaget och sålde sin tioprocentiga ägarandel för 800 dollar, en summa som idag varit över 200 miljarder kronor om han valt att behålla sin del av kakan. Surt, sa räven…
1. Manhattan – Lenapeindianerna
De stackars Lenapeindianerna gick på tidernas blåsning när de 1626 sålde sitt hem till holländarna för handelsvaror värda 60 gulden, vilket motsvarar ungefär 7 000 kronor med dagens valutakurs. Manhattan beräknas (lågt räknat) i dag vara värt minst 385 biljoner (!) dollar – bara i fastighetsyta.