Vem behöver åka på safari i Kenya eller kliva ombord på en isbrytare vid nordpolen för att titta på isbjörnar när det finns så många exotiska djur inom vårt egna lands gränser?
Sverige har en rik djurfauna och det finns faktiskt 71 olika däggdjursarter som lever i vilt tillstånd. Till exempel häckar uppskattningsvis hela 70 miljoner fåglar här varje år. Här har vi listat vad vi anser vara Sveriges 10 häftigaste djur.
Håller du med eller har vi missat något exotiskt inslag ur vår fauna?
10. Fjällämmel
Fjällämmeln är kanske inte superhäftigt djur i sig, men de är galet söta och påminner om en vild variant av en hamster. Det som är speciellt med just fjällämmeln är att de periodvis, under så kallade lämmelår, förekommer i mycket stora antal. Förändringen i populationens storlek sker cykliskt ungefär vart tredje till femte år och ofta vandrar de små djuren i tusental längs fjället för att hitta nya boplatser. Arten förekommer vanligtvis i öppna fjällområden i norra delarna av Sverige, men under ett lämmelår blir utbredningen alltså betydligt större. Den lilla lämmeln blir omkring 12-15 cm lång och väger runt 100 gram.
9. Pilgrimsfalk
Den vackra pilgrimsfalken är ungefär 50 cm lång med ett vingspann på 80-110 cm och räknas som världens snabbaste djur eftersom de under ett störtdyk kan komma upp i hastigheter kring 320 km/h! Den snabba falken har ett trassligt förflutet och i början av 1900-talet minskade Sveriges dåvarande population på runt 1 000 häckande par till katastrofala 15 par under 70-talet. Tack vare ”Projekt Pilgrimsfalk” som startades av naturskyddsföreningen (som även har falken i sin logotyp) finns det idag växande populationer i sydvästra och norra Sverige. Pilgrimsfalkar häckar på klipphyllor eller i branter och ett par håller ihop hela livet.
8. Järv
Europas största mårddjur Järven är ett rovdjur som främst livnär sig på mindre däggdjur och kadaver från större djur. I Sverige håller den främst till längs fjällkedjan och skogarna kring Hälsingland, Medelpad, Ångermanland och Dalarna. I början av 1900-talet sköts det så många järvar i Sverige att arten visade en kraftig tillbakagång, varför den fridlystes 1969. Efter fridlysningen har järvbeståndet sakta återhämtat sig, men med ett totalt antal på runt 650 individer anses arten fortfarande vara sårbar i Sverige.
7. Sillkung
Sillkungen är, tack och lov, en mycket sällsynt fiskart som endast påträffats i Sverige ett par gånger, senast i Bovallstrand 2010. Den vulgära varelsen är världens längsta benfisk och blir vanligtvis runt 3 meter lång, även om det har rapporterats om infångade sillkungar som varit över 10 meter långa. Det tyngsta exemplaret som fiskats upp ur havets djup vägde hela 272 kg. Födan består av småfisk och mindre kräftdjur, men inte skulle man känna sig bekvämare för den sakens skull om en sillkung strök längs benen under simturen.
6. Varg
Vargjakt väcker starka känslor i Sverige. Trots att den svenska vargstammen i anses vara hotad tilläts licensjakt 2010, men har sedan dess ställts in flera år i rad delvis på grund av stora protester. Idag beräknas stammen bestå av någonstans mellan 350-400 individer, vilket är en stor återhämtning från 70-talet då det endast fanns runt 10 vargar kvar i hela landet. Djuret som förr förekom i nästan alla landskap finns nu endast runt Mälardalen och i norra Sverige.
5. Havsörn
Havsörnen som är besläktad med den amerikanska vithövdade havsörnen är Nordeuropas största rovfågel och hör även till de största fågelarterna i världen. Vingspannet hos en fullvuxen havsörn är nära 2,5 meter brett och fågeln blir runt en meter lång med en vikt på mellan 4-7 kilo. I Sverige häckar den imponerande havsörnen främst längs Östersjökusten i norra Sverige, men har observerats i hela landet. Fåglarna lever i livslånga parrelationer och återvänder till samma bo för att kläcka sina ungar som de sedan uppfostrar gemensamt. Situationen för havsörnar i Sverige var kritisk i mitten av 1900-talet och fågeln var akut utrotningshotad på grund av höga halter miljögifter i Östersjön. 1971 startade Naturskyddsföreningen ”Projekt Havsörn” som i kombination med förbud mot miljögiftsutsläpp lyckats vända trenden.
4. Brunbjörn
De flesta av oss stiftar tidigt i livet bekantskap med björnen, oftast i form av en gullig teddy-variant, men det är få av oss som välsignats med (o)turen att få se ett livs levande exemplar i vilt tillstånd. Tidigare fanns brunbjörnen över nästan hela Sverige, men på grund av för hård jakt fanns det i slutet av 1800-talet endast ett fåtal djur kvar inom Sveriges gränser. Detta ledde till att brunbjörnen fredades 1927 vilket gjorde att beståndet successivt ökade, och idag finns det ungefär 2 500-3 000 exemplar i Sverige. Idag finns brunbjörnen koncentrerat till två kärnområden; i Jämtland/södra Lappland och i Dalarna/Härjedalen. Björnen är en allätare som gärna mumsar i sig allt från blåbär,fisk och små däggdjur till rötter och växter, men favoriträtten är myror!
3. Myskoxe
Förr trodde man felaktigt att myskoxen var en blandning av ko och får, men arten är faktiskt ett getdjur som är nära besläktad med get och får. Fossilfynd visar att Sverige beboddes av myskoxar för 30-40 000 år sedan som sedan försvann. Inte förrän 1971 vandrade en flock om fem djur över norska gränsen till Härjedalen där de sedan dess har beslutat sig för att stanna och idag uppskattas flocken bestå av omkring sex djur. Myskoxen blir cirka 2,5 meter lång och är anpassad för att leva året om i ett arktiskt klimat då de klarar köldgrader ända ner mot -50 °C.
2. Brugd
För den som aldrig hört talas om en Brugd så kan vi berätta att det är världens näst största fiskart (efter valhajen), och den enorma hajen existerar obehagligt nog i svenska vatten. Brugden kan bli 15 meter lång, väga upp till 4 ton och med sitt enorma öppna gap är det inte svårt att förstå varför sjömän förr i tiden misstog dem för sjöodjur. Havsmonstret lever i regel i haven utanför västkusten, men har ett fåtal gånger påträffats i Östersjön och 1960 fångades ett exemplar i Stockholms skärgård. Som tur var är Brugden trots sitt skräckinjagande utseende en fredlig planktonätare som likt en val filtrerar vattnet genom sitt gap. Artens bestånd har minskat kraftigt i hela världen och anses idag hotas av utrotning, främst på grund av utfiskning.
1. Lodjur
Att Europas största kattdjur lever vilt i Sverige är häftigt bara det, och lycklig är den som lyckas skymta det skygga lodjuret. Arten invandrade till Sverige för 9 000 år sedan och förekommer främst i de mellersta delarna av landet. Det svenska lodjursbeståndet räknas idag som hotat och det finns bara omkring 1250 individer kvar i vilt tillstånd. Visste ni förresten att lodjur inte kan ryta som de stora kattdjuren, utan spinner, jamar, fräser och ylar istället?
Wow, bra lista!