Har du svårt att skilja på flugsvamp och Karl Johan? För att undvika fler zombieincidenter á la ryska turister kan det vara bra att ha lite koll på vilka svampar man egentligen kan äta. Eller så struntar du i det och plockar bara de allra godaste!
Här har vi listat de 10 svenska svampsorter som anses vara allra godast på tallriken. Håller du med?
10. Stolt fjällskivling
Stolt fjällskivling växer i skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog och på betade ängar i södra och mellersta Sverige. Smaken är söt och nötaktig och svampen har en god doft. Svampens hatt passar bra att stekas, gärna hel som till exempel en burgare, och kan paneras med mjöl eller ströbröd. Man får dock se upp när man plockar, den är lätt att förväxla med panterflugsvamp som kan påverka nervsystemet.
9. Läcker riska
Läcker riska anses precis som namnet antyder vara en av våra bästa matsvampar och kallas även tallblodriska. Hatten är välvd till trattformig, med orangea fläckar, ibland grönfläckig och skivorna är ljust orange. Du hittar den ofta i tallskogens kalkrika mark.
8. Smörsopp
Smörsopp är en utmärkt svamp att ha i grytor och soppor och den milda smaken gör den perfekt för noviser inom svampplockning. Du hittar den i sandiga marker som tallhedar och skogsvägar. Soppen har gula rör och vit fot med ring samt brun hatt.
7. Blek taggsvamp
Blek taggsvamp är en utsökt matsvamp som förekommer både i lövskog och barrskog och växer ofta i grupp. Både hatten och foten har en vitgul färg och hattens undersida är täckt med små taggar i samma färg. Den bleka taggsvampen är lättrensad och nästan aldrig larvangripen och passar till all sorts matlagning.
6. Blomkålssvamp
Blomkålssvamp påminner om en sladdrigare variant av blomkål och växer i tallskog som parasit på på gamla tallar. Blomkålssvampen kan växa till 20-30 centimeters storlek, men även större exemplar förekommer. Den mjälla smaken och lena konsistensen gör blomkålssvampen till en utmärkt matsvamp, men svampen är svår att rensa från insekter som kryper i den och jord som svampen vuxit igenom. Kanske inget för nybörjare.
5. Karl Johan (Stensopp)
Svampen som fått sitt namn av kung Karl IV Johan men som även kallas stensopp är en av våra mest populära matsvampar och kungen av soppar. Vi känner igen den på dess karaktäristiska välvda hatt i brun nyans som vilar på en knubbiga vita eller ljusbrun fot. Svampen vars vetenskapliga namn betyder ”ätlig klump” passar utmärkt till all sorters matlagning samt är lätt att torka.
4. Vårtig röksvamp
Röksvamp anses vara en trestjärnig matsvamp men ska du ge dig ut på jakt efter röksvamp bör du vara extra noga eftersom den är lätt att förväxla med den dödliga vita flugsvampen. Den måste också plockas ung, innan det kritvita svampköttet hunnit börja bli gult eller brunt. Förekommer i löv- och barrskogar i hela landet, ofta under granar, hagar och ängsmarker.
3. Svart trumpetsvamp
Svart trumpetsvamp är en helt svart, ibland närmast mörkblå svamp i kanterellsläktet som namngivits efter sin trumpetliknande form. Den är en populär och välsmakande matsvamp som är särskilt lämplig att torka. Den trivs på marker där ek och hassel förekommer samt i barrskog. Svampen är trattformad och har ett tunt kött. Den kan växa väl dold under vissnande löv och inne i mossa.
2. Trattkantarell
Trots sitt namn är trattkantarellen, eller höstkantarell som den också kallas, inte en riktig kantarell utan tillhör det mycket närstående släktet Craterellus. Detta skvallrar den ihåliga foten om, riktig kantarell är kompakt. Trattkantarellen trivs bäst i barrskog och är vanlig i södra och mellersta Sverige men mer sällsynt i norra delen av landet. Trattkantarellen kan bli så stor som 12 cm på höjden och 5 cm på bredden och kan plockas från september ända in i november.
1. Kantarell
Annan svamp i all ära men det finns ingenting som går upp emot nyplockade solgula kantareller. Det är kanske den populäraste av alla matsvampar och relativt lätt att hitta och plocka även för amatörer i svampplockning. Kantareller är dessutom ofta väldigt fina och inte speciellt angripna av småkryp. Smaken är delikat och passar till alla möjliga maträtter. Hurra för skogens guld!
En helt okej lista där kantarellen är kungen i skogen.
Hm, tror personligen att Svart trumpetsvamp bör klassas som närstående till tryffel