Köp biljetter!

Världens mest utrotningshotade djur

Människans snabba utveckling och framfart på jorden har fått ödesdigra konsekvenser för naturen och många olika djurarter. Internationella naturvårdsunionen (IUCN) kartlägger och bedömer arters tillstånd och status efter deras utdöenderisk. Rödlistan som tas fram av IUCN är den mest kända av bevarandestatuslistor. Rödlistans definitioner på utdöda och hotade arter har fem olika kategorier där ”akut hotad” är den värsta.

Sajten List Dose har listat världens mest utrotningshotade djur och samtliga krakar på listan har gemensamt att de stämplats som akut hotade på rödlistan 2013 och är alltså farligt nära att totalt försvinna. Som dagens goda gärning vill vi tipsa om att det i kampen för de utsatta djurens fortlevnad bland annat går att bli tigerfadder på Världsnaturfondens hemsida.
 
 
 

10. Havslädersköldpadda

havsladerskoldpadda
Bild: © Rabon David, U.S. Fish and Wildlife Service

Vetenskapligt namn: Dermochelys coriacea.
Utbredning: Atlanten, Stilla havet.
Uppskattad population: 35 860 häckande honor.

Havslädersköldpaddan som är världens största sköldpadda förekommer numera endast mycket sparsamt i tempererade och tropiska oceaner världen över. Sköldpaddan som ofta blir över två meter lång lever helst långt ute till havs. Sitt namn har den fått från att den till skillnad från andra sköldpaddor saknar benpansar och har istället en tjock läderaktig hud förstärkt med mindre benplattor. Deras bestånd har minskat betydligt dels på grund av föroreningar i havet och för att de av misstag trasslar in sig i nät avsedda för fiske.
 
 

9. Karettsköldpadda

karettskoldpadda
Bild: © U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region

Vetenskapligt namn: Eretmochelys imbricata.
Utbredning: Tropiska revet i Indiska Oceanen, Stilla Havet och Atlanten.
Uppskattad population: 22 900 häckande honor.

Karettsköldpaddan tillhör familjen havsköldpaddor men är den enda arten i sitt släkte. Arten har numera ett akut utrotningshot över sig eftersom att de jagas olagligt för sitt kött och sina ägg som anses vara en delikatess. I vissa länder jagas de eftersom att det vackra skalet används för kommersiella syften som i smycken mm.
 
 

8. Sumatraelefant

sumatraelefant
Bild: © Bruce Levick

Vetenskapligt namn: Elephas maximus sumatranus
Utbredning: Malackahalvön.
Uppskattad population: 2400-2800 i vilt tillstånd.

Sumatraelefanten är den minsta av underarterna till den asiatiska elefanten, och dess bestånd har minskat med ofattbara 85 procent de senaste 75 åren. Att beståndet har minskat så pass beror till störst del på illegal jakt och den omfattande skogsskövlingen där elefanterna har förlorat större delen av sin naturliga livsmiljö.
 
 

7. Bergsgorilla

bergsgorilla
Bild: © WWF

Vetenskapligt namn: Gorilla beringei beringei.
Utbredning: Virungabergen (Rwanda,Uganda)och Bwindis ogenomträngliga nationalpark (Uganda).
Uppskattad population: 880 individer.

Bergsgorillorna lever i större utsträckning än andra gorilla-arter främst på marken och livnär sig till största delen på blad. Bergsgorillorna beskrivs även som fredliga, milda och sociala. Arten lever som andra gorillor i flockar men grupperna är oftast mycket större. Krig, aggressiv jakt och förstörelse av djurets naturliga livsmiljöer har lett till det akuta utrotningshotet för bergsgorillan. Efter att omfattande ansträngningar för att bevara den utdöende arten har man sett en liten ökning av beståndet med ungefär 200 individer sedan 1989.
 
 

6. Sumatratiger

sumatratiger
Bild: © Sheri Hemrick

Vetenskapligt namn: Panthera tigris sumatrae.
Utbredning: Sumatra.
Uppskattad population: Mindre än 400 individer.

Läget är mycket kritiskt för Sumatratigern som endast lever på den Indonesiska ön Sumatra. Det är den minsta arten av tigerns tre underarter och är också smalare, inte sällan med en man. Sumatratigerns existens hotas i takt med att dess naturliga livsmiljö blir allt mindre efter att samhällen byggs ut och naturen skövlas till förmån för bland annat oljepalmsodlingar. De är också ett av de mest åtråvärda målen för tjuvskyttar och illegal handel. Genom att övervaka tigrarna, förbjuda jakt och upprätta skyddade tigerreservat försöker man desperat att rädda de sista Sumatratigrarna.
 
 

5. Vithövdad langur

vithovdadlangur
Bild: © Jed Weingarten

Vetenskapligt namn: Trachipythecus poliochephalus.
Utbredning: Cat Ba-ön (Vietnam) och Guanxi (Kina).
Uppskattad population: 60-70 individer.

Vithövdade langurer tillhör de mest sällsynta djuren på jorden, och med ett krympande bestånd på bara runt 70 exemplar är de rysligt nära utrotning. Aporna som tillhör familjen markattartade apor lever högt upp i grottor eller trädtoppar i flockar där alla hjälps åt med barnpassning. Idag lever languren skyddad på två olika platser för att skyddas mot den illegala jakt som bär störst skuld för att arten idag nästan är helt utrotad.
 
 

4. Cross River-gorilla

crossrivergorilla
Bild: © Julie Larsen

Vetenskapligt namn: Gorilla gorilla diehli.
Utbredning: Regnskogar på gränsen mellan Nigeria och Kamerun.
Uppskattad population: 250-300 i vilt tillstånd, 115 skyddade i Nigerias Cross River nationalpark.

Cross River-gorillan är en underart till västlig låglandsgorilla och skiljer sig en del i utseende, bland annat genom att de har en smalare käke och kortare huvud. Det största hotet mot Cross River-gorillan utgörs idag främst av jakt och förstörelse av levnadsområden. Kamerun inrättade 2008 nationalparken Takamanda för att skydda den kvarvarande populationen.
 
 

3. Kaliforniatumlare

kaliforniatumlare
Bild: © Paula Olson

Vetenskapligt namn: Phocoena sinus.
Utbredning: Norra delen av Kalofoniaviken.
Uppskattad population: Färre än 200 individer.

Kaliforniatumlaren är en mycket ovanlig art av tumlare som är endemisk vilket innebär att den bara existerar inom ett visst område. Arten anses vara den mest utrotningshotade av alla marina däggdjur. Kaliforniatumlaren är den minsta av alla valar och blir ungefär 150 cm långa och kan väga uppåt 50 kg. På grund av intensivt fiske både av arten och dess föda har den minskat drastiskt. Valarna fastnar även i fiskenät som så kallad bifångst och dör på grund av föroreningar. Olika miljö- och djurrättsorganisationer har inlett ett intensivt arbete för att kunna bevara den fina Kaliforniatumlaren.
 
 

2. Javanoshörning

javanoshorning
Bild: © Public domain

Vetenskapligt namn: Rhinoceros sondaicus.
Utbredning: Ujung Kulon nationalpark på sydvästra Java.
Uppskattad population: Endast 40 individer lever i Ujung Kulon nationalpark.

Javanoshörningen är ungefär lika stor som den indiska pansarnoshörningen men saknar pannhorn. Trots namnet förekom noshörningen förr inte bara på Java utan sträckte sig över ett utbredningsområde från Bangladesh, över Burma, Thailand och Laos till Vietnam. Den största orsaken till att noshörningen nästan är utrotad är sorgligt nog tjuvskytte och illegal handel med hornen som i vissa länder används inom medicin.
 
 

1. Amurleopard

amurleopard
Bild: © Julie L. Hoddinott

Vetenskapligt namn: Panthera pardus orientalis.
Utbredning: Nordöstra Kina, östra Ryssland och Nordkorea.
Uppskattad population: 12-26 individer i vilt tillstånd, runt 300 i fångenskap.

Amurleoparden är en underart till den vanliga leoparden, men är något större och har större fläckar som sitter glesare. Under 1800-talet hade leoparden ett utbredningsområde från Chabarovsk i norr till Peking i syd, men idag är de i princip utrotningshotade. Tjuvskytte och miljöförstöring, brist på föda och en civilisation som kryper närmre har orsakat detta magnifika kattdjurs akuta situation. Djuret dödas främst för sin päls och sitt skeletts skull, som används i traditionell asiatisk medicin. I Nordkorea lever djuren idag helt fredade och Skansens Jonas Wahlström var faktiskt där för att hjälpa deras två grupper av Amurleoparder att föröka sig.


Annonsera på Listor.se

1 kommentar

Diskutera denna lista