Världens 10 minsta länder

Sverige är med sina 449 964 km² världens 57:e största land och rymmer därmed alla världens 10 minsta länder inom sina gränser med god marginal. Med det är inte storleken som räknas och dessa mikrostater har mer än bara kvadratmetrar att bjuda på!
 
 
 

10. Malta

malta
Bild: © Juliana da Costa José

Area: 344 km²
Huvudstad: Valletta

Lilla Malta består av sju öar som bebos av ungefär 40 000 malteser. Det är ett schlager-älskande land som dock aldrig lyckats vinna Eurovision Song Contest. Turismen är landets viktigaste inkomstkälla med ungefär en miljon besökare per år.
 
 

9. Maldiverna

maldiverna
Bild: © Shahee Ilyas

Area: 316 km²
Huvudstad: Malé

Den undersköna önationen i Indiska Oceanen är ett mycket populärt resmål för soldyrkare och har varit bebott sedan före Kristus tid. På grund av att de flesta öarna knappt når 2 meter över havet riskerar Maldivernas runt 350 000 invånare att bli hemlösa om havsnivån stiger.
 
 

8. Saint Kitts och Nevis

st-kitts-nevis
Bild: © J. Stephen Conn

Area: 300 km²
Huvudstad: Basseterre

De två vulkaniska öarna Saint Kitts och Nevis i Västindien utgör sedan 1983 en självständig stat. Självaste Christopher Columbus lade till vid vulkanriket 1493, och det är idag bosatt av drygt 40 000 människor. Landets största inkomstkälla kommer från turism.
 
 

7. Marshallöarna

marshalloarna
Bild: © Stefan Lins

Area: 261 km²
Huvudstad: Majuro

Marshallöarna är ett örike i Mikronesien som består av 31 atoller och 1152 öar. Öarna som bosattes runt år 2000 före Kristus upptäcktes av spanska sjöfarare under 1500-talet och har därefter tillhört både Spanien, Tyskland, Japan och USA. 1986 förklarade sig Marshallöarna självständiga efter att ha tillhört USA i 40 år. Landets produktion av kokosnötter och brödfrukt står för den största delen av jordbruksnäringen, men landet är till största del beroende av ekonomisk hjälp från andra länder.
 
 

6. Liechtenstein

liechtenstein
Bild: © Michael Gredenberg

Area: 160 km²
Huvudstad: Vaduz

Mikrostaten Lichtenstein är en konstitutionell monarki med en furste som styr landet tillsammans med 25 parlamentsledamöter. Landet är mest känt för sina framstående skidåkare och för den höga levnadsstandarden. Drygt 35 000 människor är bosatta i landet.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

5. San Marino

san-marino
Bild: © Pablo Nicolás Cicaré

Area: 61 km²
Huvudstad: San Marino

San Marino är en pytteliten republik belägen på den Apenniska halvön i södra Europa som existerade redan på medeltiden. Landets runt 29 000 invånare har världens lägsta dödlighet bland vuxna.
 
 

4. Tuvalu

tuvalu
Bild: © Stefan Lins

Area: 26 km²
Huvudstad: Funafuti

Öriket Tuvalu i Polynesien som består av 8 öar, har bebotts sedan 1000-talet och erkändes 1978 som en egen stat. Nationens främsta industrier är fiske, turism samt export av kopra och kokos. Den största statliga inkomsten håvas dock in genom försäljning av frimärken och mynt.
 
 

3. Nauru

nauru
Bild: © Cedric Favero

Area: 21 km²
Huvudstad: Yaren

Den pyttelilla ön som förr gick under namnet Pleasant Island i Stilla Havet är sedan 1968 erkänt som en oberoende rebublik och tillhörde tidigare Australien. Landets nationalsporter är australiensisk fotboll och tyngdlyftning, och av de drygt 13 000 invånarna lider ungefär en tredjedel av diabetes. Befolkningen är nämligen en av världens mest överviktiga där över 90 procent av den vuxna befolkningen lider av fetma.
 
 

2. Monaco

monaco
Bild: © Hampus Cullin

Area: 1, 95 km²
Huvudstad: Monaco

Lilla Jetset-paradiset Monaco vid rivieran är världens mest tätbefolkade land med drygt 16 000 invånare per kvadratkilometer. Furstendömet med Prins Albert II vid tronen stoltserar bland annat med Monacos Grand Prix och det berömda kasinot i Monte Carlo. 2008 drog sig det lilla landet ur Eurovision Song Contest på grund av för dåliga resultat år efter år.
 
 

1. Vatikanstaten

vatikanstaten
Bild: © Diliff

Area: 0,44 km²

Värdens minsta land ligger insprängt mitt i hjärtat av Rom, och den mest berömda av dess cirka 800 invånare är givetvis ingen mindre än självaste påven. Hela staten är i princip en enda stor sevärdhet och mängder turister flockas årligen för att besöka Peterskyrkan och kika på Sixtinska kapellet.

4 kommentarer

  1. Josef

Diskutera denna lista