Historiens värsta diktatorer

Att Sverige hamnade i en parlamentarisk kris som ett resultat av det senaste risdagsvalet kan kvitta – vi kanske skall nöja oss med att våra politiker i alla fall inte begår folkmord på skåningar eller försöker återerövra Norge. Maktmissbrukets fula tryne är ett återkommande inslag i historien med rötter så långt bak som till romartiden, och dessvärre tycks världens diktatorer inte bli mer skonsamma med tidens gång.

Några av historiens värsta diktatorer har faktiskt existerat i modern tid och än idag lever miljontals människor under förtryck påtvingat av galna makthavare. Historien bjuder på fler dårar till ledare än vad som är rimligt, och nedanstående män har förtjänat sin plats på listan grund av de i synnerhet omänskliga övergrepp de begått på sina egna länders och omvärldens befolkning.
 
 
 

12. Mengistu Haile Mariam (1937-)

mengistu-haile-mariam
Bild: © Public domain

Denna marxistiske ledare var statsöverhuvud i Etiopien mellan 1974-1991. Enligt rykten kom han till makten efter att ha kvävt tidigare regenten Haile Selassie till döds, något han själv konsekvent förnekat. I en militäraktion ledd av Mariam under åren 1977-78 kallad ”Röda terrorn” tros närmare en halv miljon Etiopier förlorat livet. Han lever idag i landsflykt och huserar i Zimbabwe med beskydd dygnet runt. Media i Sydafrika har gjort avslöjanden om att han skall ha agerat säkerhetsrådgivare till president Robert Mugabe i Zimbabwe, något som tillbakavisas av landets regering. Mariam blev dömd för folkmord i sin frånvaro 2006.
 
 

11. Charles Taylor (1948-)

charles-taylor
Bild: © AP

Liberias tidigare krigsherre och president Charles Taylor ”valdes in” i regeringen 1997 efter att ha terroriserat befolkningen i åratal och kopplats till grova brott mot de mänskliga rättigheterna under inbördeskriget i Sierra Leone som varade mellan 1999-2003. 1996 tog Taylors rebellrörelse NFL full kontroll över Liberia, vilket han utnyttjande genom att bland annat ta av statens finanser för att finansiera den propaganda som hjälpte honom att vinna valet 1997. Han tros även ha varit en central aktör inom den illegala diamantsmugglingen och gjort sig skyldig till tvångsrekrytering av barnsoldater i inbördeskriget, som även drogats för att klara av krigets påfrestningar. Han står idag inför rätta för sin inblandning i inbördeskriget i Sierra Leone vid Internationella krigstribunalen i Haag.
 
 

10. Saddam Hussein (1937-2006)

saddam-hussein
Bild: © 24 Tanzania

Iraks bad guy nummer ett kom till makten 1979 och uppskattas ha orsakat över en miljon människors död. Saddam Hussein störtades från makten 2003 då amerikanska styrkor intog Bagdad och han lyckades hålla sig gömd till i december samma år då han till slut hittades i en grop av jänkarna – skäggig och jävlig. Tre år efter gripandet dömdes och avrättades Saddam Hussein genom hängning för de övergrepp han begått mot den irakiska befolkningen. Han sägs ha varit en stor beundrare av Josef Stalin, och under sitt styre förekom brutalt förtryck av potentiella motståndare och etniska och religiösa minoriteter, främst kurder. Han överlevde ett flertal mord- och kuppförsök under sin tid vid makten, men till slut hann alltså rättvisan ikapp honom.
 
 

9. Francisco Franco (1892-1975)

general-franco
Bild: © Pictorial Press

Känd som General Franco var denna dåre Spaniens statschef mellan 1939-1975 efter att ha tagit makten under spanska inbördeskriget. Francos styre var brutalt och han behöll ett järngrepp kring makten genom ett systematiskt förtryck av motståndare som blev skickade till koncentrationsläger eller avrättade. Först efter hans död 1975 kunde Spanien påbörja sin omvandling till en demokratisk stat.
 
 

8. Francois ”Papa Doc” Duvalier (1907-1971)

papa-doc
Bild: © Michael Rougier/Time & Life Pictures/Getty Images

Francois ”Papa Doc” Duvalier var en haitisk läkare och politiker som kom att bli landets president åren 1957-1971. Regimen med rötterna ur den svarta underklassen kom att bli ett terrorvälde som kostade omkring 30 000 Haitier livet, och tvingande tusentals fler på flykt. Utpressning, försvinnanden och politiska mord, inte sällan utförda av den ökända militärpolisen MVSN, blev en del av vardagen under Papa Docs styre. Många håller honom ansvarig för det allvarliga läge Haiti än idag befinner sig i med bland annat svår fattigdom och hög kriminalitet. Efter att hållit sig kvar vid makten i 14 år och utropat sig själv till evig president avled han 1971 i huvudstaden Port-au-Prince.
 
 

7. Augusto Pinochet (1915-2006)

augusto-pinochet
Bild: © Public Domain

Augusto Pinochet var en Chilensk general, politiker och sedermera diktator som tog makten i samband med militärkuppen 1973 och förblev självutnämnd statschef fram till 1990. I nära 20 år höll han Chile i ett järngrepp med avrättningar och förföljelse av politiska motståndare – även utanför landets gränser. Särskilt riktades aktioner mot medlemmar från vänteroppositionen och en särskild dödspatrull inrättades enbart för detta syfte. Med tusentals människors liv på sitt samvete tog hans terrorvälde äntligen slut 1990 då han efterträddes av folkvalde presidenten Patricio Aylwin. Han åtalades år 2000 för sina illgärningar, men rättegången blev aldrig en realitet på grund av sin framskridna demens. Pinochet dog 2006 av en hjärtinfarkt, endast ett par dagar efter att han satts i husarrest.
 
 

6. Idi Amin (1925-2003)

idi-amin
Bild: © Public domain

Den kanske mest udda fågeln på den här listan – vilket inte vill säga lite. Idi Amin var drivande i statskuppen som störtade Ugandas dåvarande president Milton Obote. Den färgstarke galningen tog sedan rollen som enväldig president och antog bland annat titeln ”Brittiska imperiets härskare”. Han ska ha orsakat uppskattningsvis en kvarts miljon människors död som en följd av den grymma regimens metoder med tortyr, avrättningar, korruption, förföljelse och massmord på framförallt  acholi- och langostammarna. Han utvisade alla landets indier och beslagtog deras egendom, vilket fick förödande konsekvenser för landets ekonomi. 1978 invaderades Uganda av exilrebeller och tanzaniska styrkor, intog Kampala 1979 och störtade därmed regimen. Idi Amin flydde 1979 från Uganda till Tanzania och sedan vidare till Libyen för att 2003 avsluta sina dagar i Saudi-Arabien.
 
 

5. Pol Pot (1925-1998)

pol-pot
Bild: © Public domain

Pol Pot, född Saloth Sar, var Kambodjas kommunistiske gudfader. Som ledare för Röda Khmererna var han landets regeringschef under åren 1976-79 och tros ha orsakat hisnande tre miljoner människor liv på grund av svält, förföljelser, massavrättningar, sjukdomar och krig. Pol Pots extremvariant av Maoismen innebar ett utopiskt samhälle utan städer, klasser eller kontakt med omvärlden. Pengar avskaffades, sjukhus och skolor stängdes och ett av tidernas största folkmord tog sin början. Traditionella titlar förbjöds och den personkult som ofta kan ses i andra kommunistiska stater förekom aldrig kring Pol Pot. Han störtades till slut av vietnamesisk milis stödd av Sovjet vilket ledde till att Röda Khmererna sattes på landsflykt till Kina. Väl där kunde de dock fortsätta att delvis föra ett gerillakrig mot den forna staten. Pol Pot dömdes 1997 till livstids husarrest och svårt sjuk och i stort sett blind dog han officiellt av en hjärtattack, efter att han fått veta att han skulle bli utlämnad för att ställas till svars för de brott han begått mot Kambodjas befolkning.
 
 

4. Kim Il Sung (1912-1994) / Kim Jong Il (1941-2011) / Kim Jong Un (1983-)

the-kims
Bild: © AFP/Getty Images

Här har ni dem – The Kims! Hela det skeva familjeträd som utgör Nordkoreas tre senaste ledare får samsas om tredjeplatsen för att göra det lite mer rättvist för övriga deltagare. Vart ska man börja? Dårarna har i varsin etapp gjort landet till världens absolut mest slutna, och utsatt sina landsmän för såväl svält och tortyr som arbetsläger och den mest kollektiva hjärntvätt världen någonsin skådat. Klanens överhuvud, den sedan 20 år tillbaka framlidne Kim Il Sung är landets ”evige president”, och alltså fortfarande den som styr den nordkoreanska skutan enligt folket. Hans bortgång 1994 sände en chockvåg över hela landet – de trodde på riktigt att han var odödlig. Sonen Kim Jong Il tog över efter faderns död och skall enligt säkra källor ha uträttat en mängd stordåd under sin livstid. Bland prestationerna nämns, förutom de fem hole-in-ones han slog till med under sitt livs första golfrunda, även det totala inflytande han haft över hur resten av världen idag klär sig och att han var världens störste poet. Kim Jong Il dog den 17 december 2011 till följd av en massiv hjärtinfarkt. Den senaste i raden av verklighetsfrånvända freaks med total bestämmanderätt i Demokratiska folkrepubliken Nordkorea är naturligtvis Kim Jong Un. Skitungen verkar vilja bräcka både farfar och pappa i galenskaper och har under sina få år vid makten redan hunnit avrätta sin närmaste man, tillika farbror, och blivit bästis med Dennis Rodman. Vart detta skall sluta vågar vi inte ens spekulera i, men givet är att mannen som för tillfället kallas världens farligaste har några ess kvar i skjortärmen.
 
 

3. Josef Stalin (1878-1953)

josef-stalin
Bild: © Public domain

Josef Stalin var den första generalsekreteraren i Sovjetunionens kommunistiska parti och tog makten efter Vladimir Lenins död 1924. Omkring 14-20 miljoner människor beräknas ha fått sätta livet till under hans terrorregim, bland annat på grund av svält, förföljelse och som straffångar i de ökända Gulag-arbetslägrena. ”Den stora utrensningen” pågick mellan 1936-38 då 7 miljoner vanliga medborgare och partimedlemmar avrättades och deporterades till arbetsläger. Stalin byggde en enorm personkult kring sig själv och lät resa enorma statyer som porträtterade honom över hela Sovjetunionen. Han förbjöd människor att inneha egendom och genomförde enorma reformationer i jordbuket genom att försöka industrialisera bondesamhället med kollektiva jordbruk ägda av staten, vilket fick katastrofala följder. Stalins egna extrema tolkning av kommunismen gjorde att han sedermera fick en egen ideologi uppkallad efter sig – stalinismen. Under andra världskriget var han allierad med USA och Storbritannien vilket kanske bidragit till att många ibland tenderar att glömma bort vilka fasansfulla gärningar han begått. Efter andra världskriget började den kapprustning mellan framförallt Sovjet och USA som kom att kallas det Kalla kriget och som Stalin var en del av fram till sin död 1953. Under den tiden hade Sovjet tagit makten över Östeuropa med en rad sovjetiska lydstater som levde under djupaste förtryck och fattigdom.
 
 

2. Adolf Hitler (1889-1945)

adolf-hitler
Bild: © German Federal Archive

Världens mest kända, hatade och fruktade diktator steg till makten under 1930-talet och kom att bli ansvarig för de största brott som någonsin begåtts mot mänskligheten – och det i modern tid. Adolf Hitler stred frivilligt för Tysklands räkning i första världskriget och efter en misslyckad stadskupp känd som ”ölkällarkuppen” dömdes han till 5 års fängelse där han författade boken Mein Kampf. Han blev 1929 ordförande för nazistpartiet i Tyskland och valdes 1933 till landets rikskansler. Direkt efter sitt tillträde påbörjade Hitler omvandlingen av Tyskland till en totalitär diktaturstat med masspropaganda och politiskt förtryck. I och med invasionen av Polen 1939 såg han på egen hand till att utlösa andra världskriget, ett krig som kom att vara i 6 år och beröva ofattbara 70 miljoner människor livet, varav 6 miljoner judar. Under Hitlers styre stiftades antisemitiska lagar och en systematisk utrensning av homosexuella, romer, judar, utvecklingsstörda och politiska motståndare tog form genom tvångsarbete, ghetton och systematiska massavrättningar i de koncentrationsläger som upprättades runtom i det tredje riket. Krigslyckan för tyskarna vände till slut efter ett antal år med vind i seglen. Hitler fick se sina mannar lida massiva nederlag i Sibirien, och i och med de allierades lyckade landstigning på Normandie var nederlaget snart ett faktum. Adolf Hitler tog tillsammans med hustrun Eva Braun sitt liv i en bunker i Berlin i samband med att de sovjetiska trupperna intog staden 1945.
 
 

1. Mao Zedong (1893-1976)

mao-zedong
Bild: © Public domain

Hitler och Stalin får snällt maka på sig till förmån för Kinas hänsynslösa ledare Mao Zedong. Det är lätt att glömma bort den grymma ordföranden för det kinesiska kommunistpartiet, vars människoförakt får ovanstående diktatorers gärningar att blekna. Ofattbara 70 miljoner kineser tros ha fått sätta livet till under Maos styre, vilket gör honom till 1900-talets värsta diktator och massmördare i dödstal räknat. Mao Zedong såg Sovjetunionen som en förebild och förespråkade deras kommunistiska ideal. Han har själv erkänt att han under sina första fem år vid makten såg till att närmare en miljon meningsmotståndare eliminerades. I mitten av 50-talet gjorde dock presidenten ett oväntat utspel då han i ett uttalande uppmanade folket att öppet kritisera statsmakten – vilket de också gjorde. Så till den milda grad att Mao ett år senare tog tillbaka sitt uttalande och istället fördömde kritikerna, som sedan blev förföljda, trakasserade och i många fall avrättade. På Maos begäran påbörjade Kina 1958 ett jätteprojekt vid namn ”det stora språnget”. Planen var att Kina skulle utmana och konkurrera ut västvärlden med USA och Storbritannien i spetsen, både ekonomiskt och industriellt. Folket användes som slavar för att öka landets rikedomar, men experimentet slutade i katastrof och tiotals miljoner kineser tros ha dött under slavarbetet. 1966 inleddes den så kallade ”Kulturrevolutionen”, som gick ut på avlägsna politiska motståndare och oliktänkande. Ungdomar gavs epitetet ”rödgardister” och ”utbildades” (läs hjärntvättades) till att dyrka den store ledaren, samt tvingades slåss för kulturrevolutionen. Inflytelserika personer med åsikter som låg utanför maktens ramar skickades till koncentrationslägerliknande institutioner, varvid de flesta fick dödsstraff direkt. Mao Zedong dog den 9 september 1976 i Peking, 82 år gammal. Som ett mikroskopiskt plåster på de avgrundsdjupa såren nekades han i alla fall sin sista önskan om att få bli kremerad, och kroppen balsamerades och placerades istället i ett mausoleum.


Broarna i Madison County – The Broadway Musical

Diskutera denna lista