Historiens grymmaste tortyrmetoder

De första dokumenterade tortyrmetoderna kan spåras så långt tillbaka som till antiken, och det finns bevis för att tortyr ska ha förekommit som tillvägagångssätt för att driva fram bekännelser eller som rena bestraffningsmetoder. Bland annat användes ett redskap kallat ”mässingstjuren”, av härskaren Falaris på Sicilien 500 före Kristus för att bestraffa brottslingar. Den dömde stängdes in i en tjur gjord av mässing som sedan eldades på underifrån så att offret helt enkelt stektes ihjäl. Inte direkt det fridfullaste sättet att lämna jordelivet på.

Under medeltiden var tortyr ett vedertaget sätt att framkalla bekännelser hos mestadels oskyldigt anklagade människor. Inkvisitionen härjade fritt under denna mörka epok där en hetsjakt pågick mot påstådda kättare och häxor. Bland de mest kända offren för inkvisitionen var Jeanne D’arc som brändes på bål 1431 efter att ha dömts för häxeri och trolldom. Förutom att bränna folk på bål utvecklades en rad mindre trevliga instrument och metoder med syfte att plåga livet ur sina offer.

I Sverige förbjöds tortyr 1735, med undantag för de allra grövsta brottslingar som fortfarande förtjänade ”ett svårare fängelse” enligt lagen. Först 1868 avskaffades tortyrmetoder helt genom en kunglig förordning utfärdad av Gustav III närmare 100 år tidigare.

Här har vi listat 10 av historiens grymmaste tortyrmetoder, och blotta tanken på att en del av dem används än idag är hårresande!
 
 
 

10. Judasstolen

judasstol
Bild: © cvlnation.com

Detta redskap användes under medeltiden med det mindre trevliga syftet att riva sönder kroppen inifrån genom att ”ettan” eller ”tvåan” sakta sänktes ner över den konformade sitsen, gärna med vikter så att konen trängde längre in i offret. Den hemska tortyren som kunde pågå i dagar orsakade nog en och annan besvärlig infektion i de nedre regionerna, för den som överlevde vill säga.
 
 

9. Sågning

sagning
Bild: © Public domain

Det här var egentligen en avrättningsmetod, men eftersom att själva utförandet kunde ta upp till flera timmar var det en mycket långsam och smärtsam process. Kroppen hängdes alltså upp och sågades sedan itu, ibland bara ned till buken så att brottslingen sedan långsamt fick dö av skadorna.
 
 

8. Kinesisk vattentortyr

kinesiskvattentortyr
Bild: © Public domain

Denna tortyrmetod sägs ha uppstått i Kina och gick ut på att offret spändes fast i en stol med vatten droppande från hög höjd utan uppehåll, oftast på pannan. Droppandet på en enda punkt på kroppen blir så småningom mycket obehaglig och upplevs som mycket smärtsamt eftersom att känselnerverna stimuleras så tätt och långvarigt. Offren av denna tortyr drevs på detta sätt inte sällan till vansinne.
 
 

7. Spanska stöveln

spanska-stoveln
Bild: © Public domain

Tortyrredskapet som fått namnet ”Spanska stöveln” användes för att krossa benen med hjälp av två halvcylindriska plattor med trubbiga taggar på insidan. Plattorna lades runt brottslingens ben och skruvades sedan åt tills de krossades och benmärgen rann ut. Aj!
 
 

6. Skendränkning

skendrankning
Bild: © indiebay.org

Denna tortyrmetod har använts i flera sekel och tros ha praktiserats redan under den italienska inkvisitionen på 1500-talet. Röda Khemererna i Kambodja använde den grymma metoden under 70-talet och i USA har det i nutid varit en tillåten förhörsmetod vid utfrågning av misstänkta terrorister. Skendränkning går till så att offret binds på rygg med huvudet neråt, sedan spänns ett tygstycke över luftvägarna och vatten hälls över ansiktet. Personer som utsätts för detta upplever en känsla av drunkning genom andnöd och vattenintag och metoden framkallar omgående kräkreflexen. Skendränkning lämnar inga kvarstående fysiska skador, men har kritiserats hårt efter USA:s krig mot terror eftersom metoden ofta leder till psykisk ohälsa och högre grad av självmord hos de utsatta.
 
 

5. Sträckbänken

strackbanken
Bild: © Public domain

Sträckbänken låter som något man skulle kunna hitta på det lokala gymet, men var i själva verket ett minst sagt skräckinjagande tortyrredskap som var en favorit hos medeltida rättsutövare. Metoden som sägs vara en av de mest smärtsamma var konstruerad för att slita sönder varenda ben i kroppen. Åskådare kunde höra när benen krossades och ibland var trycket så stort att kroppsdelar flög iväg.
 
 

4. Scavenger’s Daughter

scavengers-daughter
Bild: © Julia Sayers

Leonard Skevington arbetade som tillsyningsman på Towern under 1500-talets England, och är mannen bakom detta minst sagt morbida tortyrredskap. ”Scavenger’s daughter” fungerade på motsatt sätt som sträckbänken och användes för att pressa samman kroppen tills blod pressades ut genom näsa och öron och ryggraden utsattes för så stort tryck att den riskerade att knäckas.
 
 

3. Sömnlöshet

somnloshet
Bild: © sickchirpse.com

Under inkvisitionen användes som sagt många olika raffinerade sätt för att framtvinga bekännelser ur anklagade brottslingar. Med hjälp av ett instrument bestående av ett järnrör med två spetsiga gaffeltänder i vardera änden som placerades mellan bröstet och hakan tvingades offren till sömnlösa nätter. Om offret somnade borrade sig spetsarna in djupare i kroppen och efter att ha stått upp i denna obekväma ställning en längre tid kom bekännelserna på löpande band.
 
 

2. Råttan

ratt-tortyr
Bild: © flickriver.com

Detta är utan tvekan en av historiens vidrigaste tortyrmetoder. ”Råttan” var ett utstuderat tillvägagångssätt där brottslingen spändes fast med en utsvulten och instängd råtta på magen. Ibland stressades råttan med eld så att den skulle äta sig genom buken snabbare.
 
 

1. Huvudkrossaren

huvudkrossaren
Bild: © Jerry A. Coyne

Det här tortyrredskapet användes precis som det låter för att krossa den utsattes skalle. Offret spändes fast i i en slags ställning mellan en järnmössa och en hakspärr som sedan långsamt skruvades åt så att huvudet pressades ihop. Tänderna sprack, ögonen pressades ut och huvudet krossades slutligen totalt. De som inte dog av behandlingen fick permanenta hjärnskador och gravt missbildade huvuden.

4 kommentarer

  1. Andreas
  2. Madde
    • helene nissen

Diskutera denna lista