Historiens främsta kompositörer

Nuförtiden är det Avicii och annan progressiv house som är hetast på topplistorna – annat var det för några hundra år sedan. Här kommer en genomgång av de kompositörer som var hetast på dansgolven under 1700- och 1800-talet.

Samtliga av historiens främsta kompositörer ansågs mer eller mindre vara underbarn och fulländade musiker redan i tonåren. Livet som musiker var dock slitsamt och flera av dem dog mycket unga. Efter sig har dessa tio mästare lämnat musikaliska storverk som Svansjön, Water Music, Für Elise och De fyra åstiderna som alla ger inspiration till musiker och tonsättare än idag.
 
 
 

10. George Frederick Händel (1685-1759)

Handel
Bild: © Public domain

Operans mästare, Georg Händel, föddes i Tyskland men utbildade sig i Italien och övergav snart juridiken för sin stora passion för musik. Vid 20 års ålder skrev han sina första operor Almira och Nero. Han flyttade så småningom till London och blev anställd som kapellmästare bland annat hos hos drottning Anna av Storbritannien. Under hans livstid var Acis och Galatea det mest spelade verket. Water Music, Messias och Music for the Royal Fireworks är andra mästerverk som bär Händels signatur.
 
 

9. Johannes Brahms (1833-1897)

Brahms
Bild: © Public domain

En av de mest inflytelserika kompositörerna inom romantisk klassicism var tyske tonsättaren Johannes Brahms. Hans far lärde honom tidigt spela fiol, piano och valthorn och från 13 års ålder bidrog han till familjens försörjning genom att spela piano på en hamnbar. Tillsammans med violinisten Eduard Remenyi gav sig Brahms ut på turné i Europa och kom i kontakt med den ungerska folkmusik som bland annat inspirerade honom till de berömda kompositionerna Ungerska danser. Det stora genombrottet kom vid 35 års ålder då han skrev Ein deutsches Requiem som gav honom en ledande ställning inom Wiens musikliv.
 
 

8. Franz Schubert (1797-1828)

Schubert
Bild: © Public domain

Den österrikiska tonsättaren Franz Schubert var otroligt produktiv under sitt 31 år korta liv och komponerade över 1000 verk. Han skrev framförallt kammar- och pianomusik som var tänkt för mindre sammanhang och var en mycket samtida tonsättare som använde texter av Goethe och Shakespeare i sina stycken. Den begåvade Schubert upptäckte tidigt sin musikaliska talang och trots att han var lärare försökte han flera gånger etablera sig som tonsättare men fick aldrig något stort genombrott under sin livstid. Till hans mer berömda verk hör Die Forelle och Heidenröslein.
 
 

7. Antonio Vivaldi (1678-1741)

Vivaldi
Bild: © Public domain

Antonio Vivaldi föddes i Venedig och var tonsättare, violinist och präst som kom att bli en av senbarockens mest betydande kompositörer. Hans far var även han violinist och anställd vid Markus-kyrkan i Venedig, och det var också fadern som gav den unge Antonio sin första musikundervisning. Vid 25 års ålder prästvigdes Vivaldi, men han befriades snart från sina förpliktelser på grund av hans hälsoproblem och fick istället anställning på ett barnhem som körledare där han under sin tid skrev de flesta av sina stora verk till barnen. Han blev snart berömd över Europa och producerade ett antal framgångsrika operor, och kanske främst de berömda violinkonserterna De fyra årstiderna.
 
 

6. Joseph Haydn (1732-1809)

Haydn
Bild: © Public domain

Österrikiske kompositören Joseph Haydn räknas tillsammans med Beethoven och Mozart som de allra främsta inom Wienerklassicismen. Han var enastående produktiv under sin livstid och komponerade hela – håll i er nu! – 108 symfonier, 68 stråkkvartetter, 7 violinkonserter, 13 pianokonserter, 30 pianotrior, 52 pianosonater, 13 operor, 13 kantater och 12 mässor. Bland hans mest berömda verk finner vi Londonsymfonierna, Symfonin med pukslaget och Gott erhalte Franz den Kaiser. 1791 blev Joseph Haydn hedersdoktor vid Oxfords universitet och bosatte sig i Wien där han bland annat hann med att undervisa Beethoven samt bli nära vän med Mozart, innan sin död 1809.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  

5. Pjotr Iljitj Tjajkovskij (1840-1893)

Tjajkovskij
Bild: © Public domain

Den ryske tonsättaren Pjotr Tjaijkovskij är kanske mest berömd för sina vackra sagobaletter Svansjön, Törnrosa och Nötknäpparen, men han har även skrivit 11 operor, 7 symfonier och 3 stråkvartetter. Han föddes 1840 i den ryska staden Votkinsk och hade tidigt en musikalisk talang, något som inte uppmuntrades av hans föräldrar som istället fick honom att studera juridik. Tjaijkovskij flyttade så småningom till Moskva där han skrev sin första orkesterkomposition Stormen, som är ett av hans mest stilbildande verk. Ryssens musik karaktäriseras som personlig, melodiös och elegant – något som gjort honom odödlig.
 
 

4. Frederic Chopin (1810-1849)

Chopin
Bild: © Public domain

Frédéric François Chopin var en polsk kompositör, pianist och pianopedagog som redan vid 10 års åöder var ett berömt underbarn långt utanför Warsawas gränser. När han togs under berömde musikpedagogen Jósef Elsners vingar utvecklades Chopin till sin fulla potential, och han skrev några av sina tekniskt mest avancerade verk under denna tid. När Novemberupproret bröt ut i Polen flydde Chopin till Paris där han sedan bodde och var verksam under resten av sitt liv. I Frankrike umgicks han med musiker och konstnärer som han inspirerades av och inledde bland annat ett stormigt förhållande med den för sin tid radikala författaren George Sand. Frederic Chopin var mycket produktiv under sina tio sista år i livet trots att han under stora delar av tiden kämpade mot sviktande hälsa. Han avled endast 39 år gammal till följd av TBC. Chopin betydde mycket för pianomusikens utveckling och har en gedigen samling verk på sitt samvete med bland annat 170 storslagna pianostycken, opus, valser, mazurkor och nocturner.
 
 

3. Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Bach
Bild: © Public domain

Johann Sebastian Bach var en tonsättare och organist som levde och verkade i Tyskland under 1700-talet. Han kom från en stor musikersläkt och hans far var stadsmusikant i Eisenach med violin som huvudinstrument. Efter att ha blivit föräldralös vid 10 års ålder uppfostrades han av sin bror som var organist, och utmärkte sig i skolan som oerhört musikalisk. Under sin livstid var han främst uppskattad som en framstående organist, men har senare kommit att hyllas som en av de främsta någonsin. Bach anses idag vara kontrapunktens mästare, samt en av de mest framstående av barockens tonsättare och han var bland annat en inspirationskälla till Mendelssohn. Bland JSB’s många verk hittar vi Brandenburgkonserterna, Juloratoriet och Johannespassionen.
 
 

2. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozart
Bild: © Public domain

Den klassiska musikens största rockstjärna genom tiderna är naturligtvis legendariske tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart. Han föddes i österrikiska Salzburg och är kanske den person som historiskt sett mest kommit att förknippas med termen ”underbarn”. Mozart skrev sitt första musikstycke vid fem års ålder och uppträdde bland annat som ung för det österrikiska hovet tillsammans med sin syster och pappa. Senare i livet flyttade han till Wien där han verkade fram till sin död 1791. De sista åren präglades av ekonomiska problem och svag hälsa och han dog utblottad, endast 35 år gammal. Under sin tid hann Mozart dock komponera över 600 verk vilket gör honom till en av de mest produktiva kompositörerna genom tiderna. Bland hans många verk finns operorna Trollflöjten, Figaros bröllop, Requiemmässan och barnklassikernBlinka lilla stjärna.
 
 

1. Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Beethoven
Bild: © Public domain

Ludwig van Beethoven har hyllats som en av tidernas mest inflytelserika kompositörer och var verksam inom klassicismen och romantiken. Han föddes i tyska Bonn, men verkade under större delen av sitt liv i Wien där han studerade musik under Joseph Haydn. Redan innan han fyllt 30 år började pianovirtuosen att förlora hörseln och blev så småningom helt döv. Beethoven fortsatte dock att komponera och dirigera, men frustrationen över att ha blivit döv kunde tydligt höras i hans musik. Hans verkförteckning innehåller bland annat 9 symfonier, 5 pianokonserter, 32 pianosonater, 10 violonsonater och flera kammarmusikverk. Till de mest berömda hör Månskenssonaten, Spöksonaten, Für Elise och operan Fidelio.

Diskutera denna lista