Stöd kampen mot bröstcancer – 9 galet rosa djur du inte visste existerade

Ingen har väl missat att hösten är rosa i Sverige? Cancerfondens Rosa bandet-kampanj genomförs under oktober varje år med syfte att samla in pengar till forskning och sprida kunskap om bröstcancer. Förra året samlade man in över 63 miljoner kronor till forskningen om detta livsviktiga ämne – och visst kan vi samla in ÄNNU mer i år?

Bröstcancer är den vanligaste form av cancer som drabbar kvinnor med 20 insjuknade patienter varje dag. Tack vare de senaste årens framsteg med annat förbättrade behandlingsmetoder till följd av forskning har antalet dödsfall minskat kraftigt under de senaste årtiondena. Här kan du läsa mer om bröstcancerfonden och deras forskning, samt även lämna ett bidrag om du känner för det.

Vi på Listor.se vill självklart göra det vi kan för att dra vårt strå till stacken och har därför listat 9 galet rosa djur du inte visste existerade. Vi skänker tio kronor för varje delning vi får på denna lista fram till Rosa bandet-galan på måndag den 27 oktober. Sharing is caring!
 
 
 

9. Rosa Antennariidae

Antennariidae
Bild: © Nature Crusaders

Denna marulksart kallas ”frogfish” på engelska och är känd för att kunna skifta färg efter sin omgivning för att kamouflera sig. Just den rosafärgade är mycket sällsynt och lever i korallrev utanför Filippinerna.
 
 

8. Dryocampa rubicunda

Dryocampa-rubicunda
Bild: © JEM

Finare fjäril får man leta efter. Som larv är den ljusgrön men efter puppningen träder en vacker rosa och gul fjäril fram.
 
 

7. Pisaster brevspinius

Pisaster-brevspinius
Bild: © Public domain

Denna sjöstjärna kan bli hela 60 cm lång och lever utanför Kaliforniens kust. Ni som sett SvampBob Fyrkant känner kanske igen arten, hans bästis Patrik Stjärna är nämligen en pisaster brevspinius.
 
 

6. Draktusenfoting

Draktusenfoting
Bild: © Thailand Wildlife

Den chockrosa draktusenfotingen är en giftig dubbelfotingart som upptäcktes 2007 i en Thailändsk kalkstensgrottor. Den rosa färgen är en varningssignal och det är bäst man håller tassarna borta med tanke på att den färgglada mångfotingen producerar ren cyanid!
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

5. Skär sydhake

Skarsydhake
Bild: © Public domain

Den skära sydhaken är en söt liten fågel som häckar i delar av Australien och stoltserar med en vacker knallrosa mage.
 
 

4. Rosenskedstork

Rosenskedstork
Bild: © H. Trevino

Denna pelikanfågel lever i södra USA, Västindien samt norra delar av Sydamerika, och precis som pelikaner får rosenskedstorkar sin vackra rosa färg från födan som innehåller karotener.
 
 

3. Amblycorypha oblongifolia

Rosavartbitare
Bild: © TJ’s Garden

Denna vårtbitare med det knepiga namnet Amblycorypha oblongifolia lever i Nordamerika och finns i fem olika färger; gröna, bruna, gula, orangea och rosa. De sistnämnda är mycket sällsynta men såklart finast!
 
 

2. Amazondelfin

Rosa-amazondelfin
Bild: © Ken Fung, Hongkong Dolphinwatch

Den sagolikt vackra Amazondelfinen lever som namnet antyder i Amazonfloden samt dess bifloder i norra Sydamerika.
 
 

1. Rosenkakadua

Rosenkakadua
Bild: © Margaret Leggae

Rosenkakaduan som förekommer i nästan hela Australien, är en social fågel och faktiskt den vanligase kakadua-arten av alla. Gillar du vad du ser går det alldeles utmärkt att hålla fjäderfäna som sällskapsdjur. Men det gäller att veta att det är en kompis för hela livet, då en rosenkakadua kan bli hela 80 år gammal.

3 kommentarer

  1. Julia
  2. hugo
  3. Lena

Diskutera denna lista