Grattis till målrekordet Ibra! Vi firar med Zlatans 10 snyggaste landslagsmål

 
 

Ingen har väl missat att vi fått en ny skytteligaledare i det svenska fotbollslandslaget genom tiderna? I och med sina två mål i landskampen mot Estland den 4 september 2014 på Friends Arena klev Zlatan Ibrahimovic förbi Sven Rydell och tog över ledartröjan sett till antal gjorda mål i landslaget.

För att hylla en av våra största idrottare genom tiderna har vi här listat Zlatans 10 snyggaste landslagsmål – hittills. Vi kommer ju med största sannolikhet få uppdatera urvalet innan den långe från Rosengård väljer att lägga skorna på hyllan.
 
 
 

10. Sverige – Estland, 2-0 (2014)

Vi börjar med målet som tog Zlatan upp i ensam ledning i det svenska landslagets skytteliga genom tiderna. Han har kanske gjort något mål i den blågula tröjan som varit lite snyggare, men det är svårt att bortse från symboliken i Ibras 50:e landslagsmål. Att han dessutom klackar in det är bara så jävla typiskt Zlatan.
 
 

9. Sverige – Azerbajdzjan, 3-0 (2001)

Hur många kommer ihåg, eller har ens sett Zlatan Ibrahimovics allra första mål i det svenska landslaget? Det är synd, för det är en riktig delikatess! Varken motståndet Azerbajdzjan eller själva avslutet var kanske särskilt märkvärdigt, men upprinnelsen till målet vittnade om vad Zlatan skulle komma att uträtta i landslagströjan framöver.
 
 

8. Sverige – England, 2-2 (2012)

Det skulle för första gången spelas landskamp på Friends Arena, och för motståndet stod våra gamla antagonister från de brittiska öarna, England. Zlatan tystade tabloiderna och gjorde samtliga blågula mål i 4-2-segern. Målet som betydde 2-2 var en riktig delikatess där Ibra plockade ner en perfekt lyftning från Anders Svensson och drämde in bollen på volley invid Joe Harts närmaste stolpe.
 
 

7. Sverige – Österrike, 2-1 (2013)

En kopia av målet mot England, fast mycket viktigare – och lite snyggare. En perfekt lyra, den här gången från Kim Källström, en lika perfekt nedtagning med efterföljande avslut, den här gången invid den bortre stolpen, av Zlatan. Målet tog Sverige vidare till VM-play off mot Portugal…
 
 

6. Sverige – Portugal, 2-1 (2013)

…men där tog det som bekant stopp och det blev inget VM för Sverige i Brasilien 2014. Egentligen vill man bara glömma play off-matchen mot Portugal som förlorades med 2-3 efter tre mål av Cristiano Ronaldo på Friends. Men frisparken som Ibra smällde in till 2-1 vill vi ändå minnas ett tag till.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

5. Grekland – Sverige, 0-1 (2008)

Premiärmatch i EM mot regerande mästarna låter inte som den perfekta lottningen för ett svenskt landslag. Lyckligtvis var det Grekland som skrällt fyra år tidigare och nu stod på andra sidan mittlinjen i den första gruppspelsmatchen under EM 2008. Sverige vann matchen med 2-0 efter mål av Zlatan och mittbacken Petter Hansson – och det var givetvis den förstnämnde som stod för det vackraste. Efter ett telepatiskt väggspel med Henrik Larsson trycker Zlatan upp bollen i det bortre krysset med en sagolik utsida bakom den grekiske målvakten. En studie i perfektion.
 
 

4. Sverige – Frankrike, 1-0 (2012)

Sverige var redan utslaget efter förluster mot Ukraina och England i de inledande matcherna av EM-gruppspelet 2012. Frankrike hade allt att spela för, då de vid en seger mot blågult skulle säkra förstaplatsen i gruppen och därmed undvika regerande mästarna Spanien i kvartsfinalen. Sverige ville dock annat och gjorde sin bästa match på många år. Zlatan inledde målskyttet med denna uppvisning i fysisk fulländning och förstörde festen för grodätarna, som kom tvåa i gruppen och åkte ut i kvarten – mot Spanien.
 
 

3. Ungern – Sverige, 0-1 (2005)

EM-kvalmatchen mellan Ungern och Sverige var en bedövande tråkig tillställning i 90 minuter i 43 sekunder. Sen slog blixten ner på Ferenc Puskás-stadion. Än idag är det svårt att begripa att bollen går i mål när man ser klippet. Zlatan visste dock uppenbarligen vad han höll på med. Boom!
 
 

2. Italien – Sverige, 1-1 (2004)

Målet som gjorde att världen på riktigt fick upp ögonen för den långe svensken, och som fick Juventus att öppna stora plånboken för att sno åt sig Ibra. Ljudkulissen i form av Lasse Granqvists maniska referat (och Ralf Edströms tjurighet) är dessutom nästan lika bra som själva målet. Många undrade efteråt om klackmålet mot Italien i EM 2004 verkligen var en produkt av ren och skär kvalitet – eller bara en lyckträff. Såhär tio år senare känns det som att Zlatan gett oss svar på den frågan.
 
 

1. Sverige – England, 4-2 (2012)

Århundradets mål? Ja, vissa kallar det faktiskt så. Den osannolika cykelsparken från 30 meter i det redan nämnda klassiska mötet mot England i premiärmatchen på Friends Arena är för alltid inskriven i den svenska idrottshistorien. Det går egentligen inte att säga något om det här målet som inte redan har sagts. Tryck bara på play – och njut.

 
 

Diskutera denna lista