Sveriges största idrottare genom tiderna

Vem är Sveriges största idrottare genom tiderna? Vid Idrottsgalan 2000 erhöll Björn Borg den tunga titeln framröstad av Svenska Idrottsakademin, men om vi får bestämma är det en annan herre på täppan.

Vi svenskar är ganska bortskämda med fantastiska idrottsutövare genom åren och det är omöjligt att inte färgas av egna minnen och upplevelser, eller att tvingas välja bort en och annan favorit. Så istället för att ta fram stora motorsågen ber vi er använda kommentarsfältet nedan till att lista just era favoriter bland Sveriges största idrottsstjärnor genom åren.
 
 
 

15. Stig H. Johansson, travsport

stighjohansson
Bild: © JK

Stig Henry Johansson är en Sveriges mest framgångsrika travkusk och tränare genom tiderna, vilket inte vill säga lite. Med Solvalla som hemmabana radade han från 1960-talet fram till pensionen som kusk 2005 upp mängder av segrar. Han nådde även stora internationella framgångar, framförallt med hästarna Queen L (Prix d’Amérique-vinnare 1993) och Victory Tilly (Elitloppsvinnare 2000). Totalt blev det 6 221 (alternativt 6 222 – det är något oklart) segrar för superstar Stig H. Johansson.
 
 

14. Patrik Sjöberg, friidrott

patriksjoberg
Bild: © Björn Elgstrand

Vem var egentligen störst – Patrik Sjöberg eller Stefan Holm? Att de båda huvudpersonerna är inte överens om det rätta svaret är ingen hemlighet, men nu kan de äntligen sluta bråka! Sjöbergs världsrekord på 2,42 m som sattes en magisk junikväll på Stockholms Stadion 1987 är historiens näst högsta (efter Javier Sotomayors 2,45), samt än idag gällande Europarekord. Det, plus att han är svensk idrotts kanske största rockstar någonsin, räcker för att den frispråkige Göteborgaren ska få plats i denna respektabla samling atleter.
 
 

13. Carolina Klüft, friidrott

carolinakluft
Bild: © Jens Dresling

Fenomenet Carolina Klüft klev rakt genom tv-rutan och in i miljoner svenskars hjärtan under friidrotts-EM i München 2002 som innebar starten av en makalös karriär. Hon vann VM-guld i sjukamp 2003 i Paris, en tävling hon vann överlägset och på kuppen blev tredje kvinna någonsin att nå drömgränsen på 7 000 poäng (Carro fick 7 001 p). Året efter blev prisskåpet komplett i och med OS-guldet i Aten.
 
 

12. Peter Forsberg, ishockey

foppaforsberg
Bild: © Jerker Ivarsson

Nicklas Lidström må vara Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, men Peter Forsberg var ett större fenomen. ”Foppa” är enda svensk som vunnit både Hart Memorial Trophy som NHL:s mest värdefulla spelare och den totala poängligan i världens bästa hockeyliga. Han innehar än idag det högsta poängsnittet bland svenskar i NHL med imponerande 1,25 poäng/match. En urkraft på isen med ett sällan skådat spelsinne och ett unikum vi nog aldrig kommer få uppleva igen.
 
 

11. Charlotte Kalla, längdskidåkning

charlottekalla
Bild: © Anders Wiklund/Scanpix

Sjundeplatsen tillhör Sveriges sweetheart nummer ett – Charlotte Kalla! Den norrländska helylletjejen med det stora leendet verkar gå hem i alla läger, vilket säkert är trevligt för henne, men det vinner inga placeringar på listor som denna. Tur då att 27-åringen från Tärendö har tillräckligt med med meriter innanför skidvästen för att förtjäna sin plats ändå. Hittills har hon bland annat två OS-guld och ett VM-guld i prissamlingen och vi är rätt säkra på att det inte är de enda stora titlarna av ädlaste valör hon kommer ha vunnit när karriären är över. Kallas slutsträcka på stafetten vid OS i Sotji 2014 räknas redan som en av de allra största prestationerna i svenska idrottshistoria.
 
 

10. Ronnie Peterson, Formel-1

ronniepeterson
Bild: © Teknikens Värld arkiv

Om universum velat annorlunda är det mycket troligt att vi hade återfunnit Ronnie Peterson högre upp på den här listan. Sveriges enda superstjärna inom Formel 1 vann tio lopp och blev total VM-tvåa vid två tillfällen innan den tragiska olyckan på Monza 1978 som kostade honom livet. Ronnie Peterson blev 34 år.
 
 

9. Pia Sundhage, fotboll

piasundhage
Bild: © Maja Suslin/Scanpix

Pia Sundhage. Vilken kvinna! Den nuvarande förbundskapten för damlandslaget i fotboll är en av sportens verkliga pionjärer, och vore det inte för hennes insatser och envisa kamp hade damfotbollen förmodligen än idag varit förpassad någonstans långt från idrottens finrum. Som spelare var hon med och förde Sverige till guld, silver och brons i EM, samt en bronspeng i VM. Som tränare har hon två OS-guld och ett VM-silver med USA, samt ett EM-brons med Sverige.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

8. Jan-Ove Waldner, bordtennis

jowaldner
Bild: © EPA

I normala fall borde det vara ganska svårt att slå sig in på en sådan här lista om man lirar pingis, men det finns ingenting som är normalt med J-O Waldner och hans färdigheter i den populära fritidsgårdssporten. Det lilla bollgeniet vann under karriären sex VM-guld och ett OS-guld, och under VM 1997 gick han genom hela turneringen utan att förlora ett enda set! Vid OS i Aten 2004 blev påhejad av en hel idrottsvärld när han vid 38 års ålder slog ut sina tio år yngre konkurrenter en efter en och lyckades hamna på en hedervärd fjärdeplats. Han är Susan Sarandons stora idol och i Kina där han går under namnet Chang Qing Shu – ”Det evigt gröna trädet” – är J-O större än Mao (typ).
 
 

7. Gunde Svan, längdskidåkning

gundesvan
Bild: © Bildbyrån

För dagens ungdomar är Gunde Svan mest känd för sin roll som programledare för bland annat ”Fångarna på fortet” och ”Gladiatorerna”, men det är naturligtvis inte därför han dyker upp här. Längdskidåkaren Gunde Svan däremot var ett fysiskt unikum och kan skryta med bland annat fyra OS-guld och sju VM-guld i sin medaljsamling.
 
 

6. Ingemar Johansson, boxning

ingo
Bild: © Public domain

Ingemar Johansson redan på sjätte plats? Ja, det stämmer. Det går aldrig att ta ifrån sluggern från Göteborg hans historiska VM-titel i tungvikt, men han hade behövt försvara den vid minst ett par tillfället för att hamna bland det absoluta toppskiktet på listan – tycker vi i alla fall. ”Ingo” blev första och hittills enda svensk att ta hem en tungviktstitel i boxning genom att besegra amerikanen Floyd Patterson i en klassisk match på Yankee Stadium i New York den 26 juni 1959. Han vann på teknisk knockout redan i den tredje ronden efter att ha golvat sin motståndare inte mindre än sju gånger. Samma år utsågs han i USA till ”Athlete of the Year” av Associated Press och till ”Sportsman of the Year” av tidskriften Sports Illustrated.
 
 

5. Anja Pärsson, alpin skidåkning

anjaparsson
Bild: © Armando Trovati

Hårdast på hela den här listan är utan tvekan kraftpaketet från Tärnaby – Anja Pärsson. Hur många andra skulle komma undan med livet med behåll efter en vurpa liknande den hon gjorde vid OS i Vancouver 2010? Förmodligen ingen. Totalt blev det 42 världscupsegrar för Anja, även om OS-guldet i slalom från 2006 smäller allra högst. Efter bronsmedaljen på lagtävlingen under VM 2011 i Garmisch-Partenkirchen blev hon dessutom historisk och bäst genom tiderna i modern tid med totalt 13 VM-medaljer.
 
 

4. Annika Sörenstam, golf

sorenstam
Bild: © Reuters

Världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna kommer från Sverige och heter Annika Sörenstam, oavsett vad någon annan säger. Tjejen från Viksjö utanför Stockholm vann fram till sin golfpension 2008 totalt 86 proffstitlar, varav 10 majors, och 2003 blev hon första kvinna att ställa upp i en proffstävling för herrar sedan Babe Zaharias gästspelade vid 1945 års Los Angeles Open. Samma år valdes hon dessutom in i World Golf Hall of Fame. Tungt!
 
 

3. Ingemar Stenmark, alpin skidåkning

stenmark
Bild: © Reuters

Alla, oavsett om man var med på den tiden eller inte, känner till att ”Sverige stod stilla” när Ingemar Stenmark under 70- och 80-talet svischade ner för slalombackarna på suddiga tv-bilder. Och påståendet är faktiskt ingen överdrift. Aldrig har en enskild individ gång på gång enat det svenska folket så som ”Stenis” gjorde. Under 16 säsonger radade han upp otroliga 86 segrar, 155 pallplatser, 2 OS-guld och 3 VM-guld. 2011 vann en 55-årig Stenmark ”Mästarnas mästare” i SVT före yngre förmågor som Kenny Bräck, George Scott och Anders Limpar. Det må inte handla om ”riktig” sport, men det var ändå mäkta imponerande att se gubben sopa mattan med resten av startfältet.
 
 

2. Björn Borg, tennis

b-borg
Bild: © Professional Sport

Ikonen Björn Borg från Södertälje blev vid två tillfällen utsedd till hela världens näst bäste idrottsman (båda gångerna efter Muhammad Ali), vilket säger en del om den långhårige hjältens storhet även utanför Sveriges gränser. Han vann under karriären 11 singeltitlar i Grand Slam-sammanhang, samtliga i Wimbledon och Franska öppna, och parkerar därmed på femte plats över tidernas mest framgångsrika spelare i de prestigefulla turneringarna. I samband med millennieskiftet utsågs Björn Borg dessutom till ”Århundradets svenska idrottsman” av Svenska Idrottsakademin, före Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson. Men om vi ska vara helt ärliga, bara håret och pannbandet hade räckt för oss.
 
 

1. Zlatan Ibrahimovic, fotboll

zlatan-best
Bild: © Michael Regan/Getty Images

Nu stålsätter vi oss för en massiv våg av idiotförklaringar och hård kritik. Hur har vi mage att placera Zlatan Ibrahimovic överst på en lista över Sveriges största idrottare genom tiderna, framför namn som Stenmark, Borg och Ingo? Svaret är lätt: han är helt enkelt den störste vi har haft! Förutom att han tillhört det absoluta toppskiktet bland utövarna av världens största sport i över tio år och inspirerat människor över hela världen, så talar hans meritlista sitt tydliga språk. Ute i Europa har Ibra representerat storklubbar som Ajax, Juventus, Inter, Milan, Barcelona och Paris Saint Germain, och han har vunnit ligan med samtliga. I Italien och Frankrike har han dessutom vunnit skytteligan vid totalt fyra tillfällen. Han har vunnit Guldbollen (som han prenumererat på sen 2007) hela åtta gånger och slog den 4 september 2014 Sven Rydells gamla målrekord i landslaget när han klackade in 2-0 mot Estland på Friends Arena. Ja, som ni ser går det att hålla på hur länge som helst. Det i kombination med att vi är övertygade om att det är fler människor runt om i världen som känner till Zlatan än både Stenmark och Borg gör att vi väljer att titulera honom Sveriges största idrottare genom tiderna.

13 kommentarer

 1. Bo Kaellenius
 2. maria
 3. Billy
  • Anton
 4. Ulf Backman
  • Billy
 5. Erik
  • Billy
   • Janne
    • Billy
    • Billy
  • Billy

Diskutera denna lista