Sveriges bästa sportögonblick genom tiderna

Det finns oslagbara rekord, makalösa sviter och imponerande prestationer. Och så finns ögonblicken. Sekunderna när tiden står stilla och inget annat existerar, när känslorna tar över som får oss att minnas för evigt. Här listar vi Sveriges bästa sportögonblick genom tiderna.

Den svenska idrottshistorien är full av oförglömliga ögonblick och prestationer, men vissa sticker ändå ut. Till exempel när Ingemar Johansson blev världsmästare i juni 1959 och halva svenska folket höll sig vakna i sommarnatten för att höra radioreferaten.

Vilket tycker du är Sveriges bästa sportögonblick genom tiderna?

 

Zlatan målrekord10. Zlatan blir störst genom tiderna (2014)

Att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges bästa fotbollsspelare någonsin råder det väl inga större tvivel om längre. Och det finns mängder av magiska ögonblick från hans sagolika karriär som hade platsat på den här listan. Vi väljer dock milstolpen som nåddes i en landskamp mot Estland på Friends Arena 2014. Efter att ha gett Sverige ledningen redan i 3:e minuten, klackade (vad annars?) Zlatan i den 24:e minuten in sitt 50:e landslagsmål och passerade därmed Sven Rydells tidigare rekordnotering på 49 baljor. Det blev ytterligare 12 blågula mål för Ibrahimovic, innan han pensionerade landslagströjan 2016.

space

Kalla slutsträcka9. Kallas slutsträcka (2014)

Charlotte Kallas galna slutsträcka under stafetten vid OS i Sotji 2014 räknas redan som en av de allra största prestationerna i svenska idrottshistoria. Efter tre körda sträckor hade de svenska stafettdamerna över 20 sekunder upp till tätduon bestående av Finland och Tyskland. Då gav sig Charlotte Kalla ut i spåren. I ett ursinnigt tempo tog hon sedan upp jakten och åt upp sekund efter sekund. Väl framme vid stadion var hon i kapp och på upploppet vräkte sig Kalla slutligen förbi både finska Krista Lähteenmäki och tyskan Nystad i en fullkomligt makalös spurt.

space

VM 19878. Tre Kronor stoppar The Big Red Machine (1987)

Under en tid när Sovjetunionen krossade allt motstånd på världens hockeyrinkar stod ett svenskt landslag för en av tidernas VM-skrällar. Efter mycket palaver i grundserien med otillåtna spelare, bortdömda segrar, överklaganden och domstolsprotester lyckades Sverige krångla sig vidare till slutspel. Mot ryssarna låg de under med både 1-0 och 2-1 innan den sagolika kvitteringen till 2-2 som i förlängningen ledde till det första VM-guldet på 25 år. Anfallet inleddes med att Anders Eldebrink föll, men ändå lyckades lämna över pucken till Bengt-Åke Gustafsson som åkte in i ryska zonen, drog på sig rysk bevakning och passade bakåt till Tommy Albelin. Han upptäckte Håkan Loob till vänster om det ryska målet, som tog hand om passningen på bästa sätt genom att vända åt fel håll och med ryggen mot mål lägga in pucken till Tomas Sandström som stod mitt i slottet och kunde raka in pucken i öppen kasse endast 81 sekunder före slutsignalen.

space

Patrik Sjöberg7. Patrik Sjöberg når nya höjder (1987)

Vem var egentligen störst – Patrik Sjöberg eller Stefan Holm? Att de båda huvudpersonerna är inte överens om det rätta svaret är ingen hemlighet, men nu kan de äntligen sluta bråka! Sjöbergs världsrekord på 2,42 meter som sattes en magisk junikväll på Stockholms Stadion 1987 är än idag historiens tredje högsta hopp, efter Javier Sotomayor (2,45) och Mutaz Essa Barshim (2,43), samt fortfarande gällande Europarekord.

space

Foppa straffar Kanada6. Foppa straffar Kanada (1994)

Som prestation var kanske OS-guldet i Turin 2006 där NHL-proffsen närvarade större. Men dramatiken under de hyllade spelen i Lillehammer 12 år tidigare är oslagbar! Matchen slutade 2-2 efter att backen Magnus Svensson kvitterat med endast drygt två minuter kvar på matchklockan. Förlängningen blev mållös och finalen kom att avgöras på straffar. Där följdes lagen åt genom hela ordinarie rundan innan det var dags för Peter Forsberg att lägga sin andra straff. Det då 21-åriga underbarnet tog sats från mittcirkeln och lurade byxorna av kanadensiske målvakten Corey Hirsch med en dragning så klassisk att ögonblicket blev motiv på ett frimärke. Kanadas sista straff togs av Paul Kariya, men Tommy Salo i den svenska kassen gjorde en avancerad benparad och säkrade Tre Kronors första OS-guld någonsin.

space

Anders Gärderud5. Anders Gärderuds OS-guld & världsrekord (1976)

Löparlegenden och tidigare förbundskaptenen Anders Gärderuds överlägset största triumf kom vid OS i Montreal 1976 när han kämpade hem guldmedaljen i ett av OS-historiens mest oförglömliga upplopp på den klassiska distansen 3 000 m hinder. Värste konkurrenten Frank Baumgartl från Östtyskland var uppe jämsides med svensken vid det sista hindret, men föll och fick se Gärderud ohotad korsa mållinjen på nya världsrekordtiden 8.08,02. Friidrottsnostalgi och dramatik när den är som allra bäst!

 space

Börje Salming Canada Cup 19764. Börje Salming är Gud i Toronto (1976)

Inför Canada Cup-matchen mot USA den 3 september 1976 ställde sig den kräsna Toronto-publiken upp och gav Tre Kronors backstjärna Börje Salming en makalös ovation som varade i flera minuter. På pressläktaren undrade man vad som försiggick. Fansen i Maple Leaf Gardens, som i vanliga fall brukade bua åt gästande storstjärnor, stod plötsligt upp och hyllade en utländsk spelare. En svensk. Och i samma ögonblick förändrades den kanadensiska synen på svensk hockey för all framtid. Hur det gick i matchen? Svensk seger med 5-2. Börje Salming svarade för ett mål och en assist.

space

Borg vs McEnroe3. Borg vs. McEnroe (1980)

Björn Borgs femte raka (!) och sista Wimbledon-titel bärgades efter en klassisk batalj mot ärkerivalen John McEnroe i vad som anses vara en av tidernas bästa tennismatcher. McEnroe tog tidigt kommandot i finalen och vann enkelt första set med 6-1. Men Borg jobbade sig tillbaka, tog de följande två seten och hade till och med matchboll vid ställningen 5-4 i det fjärde. McEnroe vände dock och setet gick till ett omänskligt tiebreak som slutade 18-16 i amerikanens favör. I femte och sista set behöll Borg behöll sitt lugn och säkrade sin femte Wimbledon-seger.

space

Ingo golvar Floyd2. Ingo golvar Floyd (1959)

Den 27 juni 1959. Klockan är exakt 03.37 på morgonen svensk tid när ringdomaren höjer Ingemar Johanssons näve över Yankee Stadium i New York efter segern mot Floyd Patterson, och Sverige har fått sin första världsmästare i tungviktsboxning. Ingo vann på teknisk knockout två minuter och tre sekunder in i den tredje ronden efter att ha golvat Patterson hela sju (!) gånger. En svensk sportklassiker värd namnet.

space

Sverige Rumänien 19941. Sverige straffar Rumänien (1994)

Det var två jämna lag som klev ut på Stanford Stadium i Kalifornien och skulle göra upp om en av fyra semifinalplatser i världens största fotbollsturnering. Matchen blev dramatisk med bland annat ett av VM-historiens snyggaste frisparksmål av Tomas Brolin, en rumänsk vändning signerad Florian Raducioiu gånger två, ett rött kort på Stefan Schwarz och en mirakelkvittering av Kennet Andersson. Till slut skulle dock allt avgöras på straffar. Håkan Mild brände den första svenska straffen. Men vad gjorde det när den tidigare så kritiserade målvakten Thomas Ravelli klev fram som stor hjälte och räddade två straffar vilket tog oss till vår första VM-semifinal sedan 1958.

4 kommentarer

  1. Billy
  2. Adam

Diskutera denna lista