8 klubbar i 6 länder – Zlatans otroliga resa

Nästan två decennier har passerat sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade Sverige och tryggheten i Malmö FF. Sedan dess har han blommat ut till Sveriges tveklöst bästa fotbollsspelare genom tiderna, med sejourer i fler storklubbar än de flesta.

Vi har i kronologisk ordning listat Zlatans otroliga resa genom sex länder och åtta klubbar. Minns du alla?

 

8. Malmö FF (1999-2001)

Malmö FF

Seniorkarriären inleddes som bekant i himmelsblått. Totalt blev det 40 matcher och 16 mål för Zlatan i Malmö FF. Vad som sticker ut i hans allsvenska sejour jämfört med den internationella karriären är dock avsaknaden av en titel.

7. Ajax (2001-2004)

Ajax

Proffsäventyret utomlands tog fart i klassiska talangfabriken Ajax. Under sin tid i Amsterdam hann Zlatan med 35 fullträffar på 74 matcher. Han fick också med sig två ligavinster och en cupvinst.

6. Juventus (2004-2006)

Juventus

Första riktiga storklubben som lade vantarna på Sveriges guldklimp var Juventus. Under två säsonger i Turin hittade Zlatan målet 23 gånger på 70 matcher, och vann dubbla ligatitlar – som dock fråntogs klubben i samband med Calciopoli-skandalen.

5. Inter (2006-2009)

Inter

I kölvattnet av ovan nämnda skandal degraderades Juventus till Serie B, och Zlatan lämnade för ligakonkurrenten Inter. I Milano hittade han sin plats som superstjärna, och han vann bland annat skytteligan säsongen 2008/2009. Totalt blev det 88 matcher, 57 mål och 3 ligatitlar i den blåsvartrandiga tröjan.

4. Barcelona (2009-2010)

Barcelona

Efter succésäsongen i Inter var det dags för Zlatan att ta det sista steget upp till de allra största i och med övergången till mäktiga FC Barcelona. Trots begränsat med speltid på grund av en schism med tränaren Pep Guardiola mäktade Ibra med 16 mål på 29 matcher och var en starkt bidragande orsak till att klubben vann ligan det året. Vi minns främst avgörandet mot Real Madrid i El Clásico på Camp Nou.

3. Milan (2010-2012)

Milan

Sprickan mellan Guardiola och Zlatan gjorde situationen i Barcelona ohållbar. Flytten gick då tillbaka till favoritstaden Milano, men den här gången var de blåsvarta ränderna utbytta mot rödsvarta. Zlatan bar AC Milan på sina axlar, vann en ligatitel och gjorde 42 mål på 61 matcher.

2. Paris Saint Germain (2012-2016)

PSG

Zlatan älskade Milan och Milan älskade Zlatan. Ekonomin satte dock stopp för kärlekshistorien när penningstinna PSG öppnade plånboken. En föredetting på nedgång resonerade många om flytten till Paris. Men som vanligt tystade Zlatan sina kritiker. Om han bar Milan på sina axlar så vet vi inte vad man ska säga om det han uträttade i Ligue 1. 113 mål på 122 matcher talar sitt tydliga språk. Lägg därtill fyra ligavinster, två cupvinster och tre ligacupvinster så klarnar bilden av hur dominant Zlatan var under tiden i Frankrike.

1. Manchester United (2016-)

Manchester United

Efter att ha erövrat såväl Italien som Frankrike, blev det så dags för Zlatan att ta sig an den slutgiltiga utmaningen – Enland och Premier League. Landet och ligan som hånat honom i ett årtionde, som kallat honom överskattad och diva. Äntligen skulle de få rätt när en åldrande Zlatan Ibrahimovic anslöt till ett mediokert Manchester United. Halvvägs in i säsongen har han mäktat med 15 mål på 24 matcher och är i allra högsta grad inblandad i skytteligatoppen. Inte illa för en gammal gubbe!


Broarna i Madison County – The Broadway Musical

1 kommentar

  1. Billy

Diskutera denna lista