Världens största varuhus

I Sverige vallfärdas det till västkustens största turistattraktion – varuhuset Gekås Ullared. Lågprisvaruhuset som lockar omkring 4,5 miljoner besökare per år står sig dock inte särskilt bra i den internationella konkurrensen vad gäller världens till ytan största varuhus, med sin i jämförelse ynka 25 000 kvadratmeter stora shoppingarea.

Inte helt oväntat är det Asien som dominerar listan – hela 9 av 10 av världens största varuhus är lokaliserade i öst, och det tionde ligger i Turkiet. Det är inte heller särskilt mindblowing att det är Kina som toppar listan. Folkrepubliken kan stoltsera med båda topplaceringarna på denna lista över världens största varuhus. (Källa: Wikipedia)
 
 
 

10. Sunway Pyramid

sunway-pyramid
Bild: © Cmglee

Shoppingarea: 392 980 m²
Plats: Bandar Sunway, Suvang Jaya, Malaysia.

Denna kitchiga galleria men en ingång formad som ett lejon ligger mitt i Bandar Sunway, Subang Jaya i Malaysia, även om det snarare känns som om man befinner sig i Egypten med tanke på dess arkitektur. Interiören fortsätter i samma stil, med hieroglyfer på väggarna och en faraostaty i varje hörn.
 
 

9. Istanbul Cevahir

istanbul-cevahir
Bild: © Elif Ayse

Shoppingarea: 396 000 m²
Läge: Istanbul, Turkiet.

I hjärtat av Turkiet hittar vi denna galleria som även rymmer 12 biografer, en bowlinghall och en liten berg-och dalbana! Heron City – släng er i väggen!
 
 

8. Mid Valley Megamall

mid-valley-mega-mall
Bild: © Craig

Shoppingarea: 420 000 m²
Plats: Kuala Lumpur, Malaysia

Mid Valley Megamall är ett stort byggnadskomlex som rymmer både ett stort antal kontor och ett shoppingcenter. Sedan det öppnade 1999 har även två hotell flyttat in i lokalen. Två!
 
 

7. Isfahan City Center

isfahan-city-center
Bild: © SkyskraperCity.com

Shoppingarea: 450 000 m²
Plats: Isfahan, Iran.

Isfahan City Center är inte bara en modern shoppinggalleria, det stora varuhuset rymmer också ett lyxhotell, en biograf, en nöjespark och ett stort utbud av restauranger.
 
 

6. Central World

central-world
Bild: © Lerdsuwa

Shoppingarea: 429 500 m²
Plats: Bangkok, Thailand

Central World som är ett gigantiskt shoppingkompex inhyser förutom affärer även ett hotell och kontorstorn. Det är alltså möjligt att bo, arbeta och handla på ett och samma ställe. Superpraktiskt!
 
 

5. Fars Shopping Complex

fars-complex
Bild: © Arabian Business

Shoppingarea: 420 000 m²
Plats: Shiraz, Iran

Inom detta enorma shoppingkomplex som slog upp portarna 2011 ryms inte mindre än 2500 olika affärer där man kan välja och vraka mellan tusentals olika varor. I den mycket påkostade gallerian ryms även hotell, simbassänger och en helikopterplatta!
 
 

4. 1 Utama

1-utama
Bild: © My life Story

Shoppingarea: 465 000 m²
Plats: Bandar Utama Damansara, Malaysia

1 Utama är Malaysias största shoppingcenter och rymmer allt som kan tänkas inom fyra (jättestora) väggar.
 
 

3. SM City North EDSA

sm-north-city
Bild: © Ramon F. Veasquez

Shoppingarea: 482 878 m²
Plats: Quezon City, Filippinerna

SM City North EDSA slog upp sina portar redan 1985 som en mer traditionell galleria men har på senare tid snarare utvecklats till ett upplevelsecenter där butiker samsas med restauranger och biografer.
 
 

2. Golden Resources Mall

golden-resources-mall
Bild: © Frank Yu

Shoppingarea: 557 419 m²
Plats: Beijing, Kina

Som namnet förtäljer säljs allt mellan himmel och jord under taket på detta shoppingkomplex i Kinas hjärta. När du tröttnat på att välja mellan handgjorda instrument, sportbilar eller insekter av olika slag kan du förslagsvis unna dig en sväng på skridskobanan som ligger mitt i gallerian. Varuhuset öppnade 2004 men har ännu inte gått med de rekordvinster som hade beräknats från starten.
 
 

1. New South China Mall

new-south-china-mall
Bild: © David290

Shoppingarea: 659 612 m²
Plats: Dongguan, Kina

Världens största galleria är också paradoxalt nog världens minst använda, där 99 procent av det enorma komplexet står tomt och där det sedan öppningen knappt finns ett femtiotal affärer. Inte konstigt att det ekar lite tomt då gallerian har kapacitet för 2350 affärer… Det enorma varuhuset är svårtillgängligt och nås endast med bil, vilket kanske är en av anledningarna till att det från början inte lyckades locka till sig potentiella butiksinnehavare. Dokumentärfilmaren Sam Green har gjort kortfilmen ”Utopia Part 3: the World’s Largest Shopping Mall” om det tomma varuhuset, som hade premiär på Sundande Film Festival 2009.

1 kommentar

  1. Ludde

Diskutera denna lista