Världens konstigaste dieter

Hade du som nyårslöfte att börja träna och gå ner i vikt inför beach 2014? Det är du garanterat inte ensam om och hälsotrenden är kanske som allra störst i januari innan löftet om ett hälsosammare liv glöms bort.

Viktminskning har människan sysslat med i alla tider och det har lanserats den ena dieten efter den andra. Vid det här laget känner väl alla till 5:2 dieten och den omdiskuterade LCHF-metoden, som framstått som kontroversiella i media. Genom tiderna har det dock lanserats mängder av bra mycket märkligare metoder för att rasa i vikt. Här tipsar vi om åtta av världens konstigaste dieter, men vi uppmanar verkligen ingen att prova på någon av dem då vissa faktiskt kan leda till direkt livsfara!
 
 
 

8. Banandieten

banandieten

Någon kläckte idén att genom att bara äta bananer (what?) skulle man gå ner i vikt, och banadieten var faktiskt mycket populär i Sverige på 70-talet. Genom att äta fem bananer och dricka en liter mjölk om dagen skulle kroppen minska i omfång, en riktig svältdiet med andra ord.
 
 

7. Sista chansen-dieten

sista-chansen-dieten

Lanserades på 1970-taket av amerikanen Dr Roger Linn och gick ut på att undvika att äta något annat än Linns egenkomponerade flytande proteindryck gjord av de mindre delikata delarna av kon, bland annat brosk, horn och ben. Över 100 personer ska ha dött av svält och/eller matförgiftning efter att ha följt denna mycket märkliga diet.
 
 

6. Vinägerdieten

vinagerdieten

Lord Byron förespråkade vinägermetoden som ett sätt att gå ner i vikt under 1820-talet. Förutom stora mängder av vatten och vinäger intog poeten även en kopp te och ett rått ägg om dagen. Biffekterna ska ha varit mindre trevliga med diarré och kräkningar – inte konstigt att Byron gick ner i vikt. På senare tid har det kommit varianter av vinägerdieten, till exempel i form av äppelcidervinäger som sägs minska aptiten, och finns numera i tablettform.
 
 

5. Luftdieten (”Breatharian”)

luftdieten

De flesta dieter brukar handla om att utesluta kolhydrater eller minska kaloriintaget. Följare av luftdieten anser att om man lever i harmoni med världen så räcker enbart luft att leva på. Metoden förekommer bland annat inom hinduismen men då kanske snarare i ett religiöst syfte än för att minska midjemåttet. Behöver vi poängtera att dödsfall är inte ovanligt bland luftbantare?
 
 

4. Törnrosa-dieten

tornrosa-dieten

Denna diet var mycket populär på 60-talet och ska bland annat ha praktiserats av självaste Elvis Presley på 70-talet, då han började få problem att klämma in kaggen i de tajta scenkläderna. Dieten gick ut på att sova så mycket som möjligt för att på så sätt helt enkelt inte kunna äta, alternativt att droga sig under flera dagar och på så sätt förlora vikt. Låter supersmart!
 
 

3. Färgdieten

fargdieten

Har du någonsin lagt märke till att många matprodukter och snabbmatskedjor använder gult och rött i sina logotyper? Dessa färger påstås nämligen öka aptiten hos oss lättpåverkade människor. Under 2000-talet tog ett japansk företag fram ett par glasögon med blåtonade linser för att skapa motsatt effekt. Tanken var att då man såg mat genom ett blått ljus skulle detta minska aptiten och få glasögonbäraren att tappa kilon. Glasögonens effekt är tvivelaktig och det är nog fortfarande mer effektivt att träna lite istället.
 
 

2. Tuggdieten

tuggdieten

Tuggdieten uppfanns av Horace Fletcher runt sekelskiftet och var en metod som gick ut på att tugga all mat 32 gånger, 100 gånger i minuten utan att svälja. Tanken var att då skulle man få i sig tillräckligt med näring och samtidigt kunna njuta av mat utan att behöva äta för mycket. Tuggdieten var mycket populär för drygt hundra år sedan, då många tuggade sig till ett smalare midjemått.
 
 

1. Parasitdieten

parasitdieten

Runt sekelskiftet kom den kanske mest bisarra dieten någonsin. Ägg från binnikemaskar såldes i pillerform och var vanligt hos bland annat jockeys för att snabbt minska i vikt inför tävlingar. Förespråkare för denna osmakliga diet hävdar att man kan minska sin vikt med upp till ett kilo i veckan genom att ha en mask eller två i magen. Masken, som kan bli upp till 9 meter lång, slår läger någonstans i matsmältningstrakterna och absorberar sedan näring från maten som intas.

Diskutera denna lista