Sveriges bästa skidbackar

Vinter-OS och sportlov – så här års börjar det bli dags för svensken att vallfärda till landets skidorter för lite alpin skidåkning.

Skandinaviens största skidmagasin Åka Skidor har listat Sveriges bästa skidbackar för den som ännu inte bestämt sig vart årets skidsemester skall bära av. På listan hittar vi allt från enklare backar för nybörjaren, till officiella vm-backar. Vilka det är redovisas nedan i form av Sveriges 10 bästa skidbackar.
 
 
 

10. Gustav, Lindvallen (Dalarna)

Sveriges bredaste och populäraste skidbacke erbjuder skön skidåkning i blå pist som går raka spåret ner till Gustavtorget i Sälens centrum.
 
 

9. Örnen, Fjätervålen (Dalarna)

En bred och lätt skidbacke med åkning rakt i fallinjen. Dalarnas mest underskattade skidområde bjuder på carving på högsta nivå.
 
 

8. Lostupet, Kläppen/Sälen (Dalarna)

Låt inte namnet avskräcka, du kommer inte åka utför några stup. Lostupet är en böljande carvingpist som startar som blå och slutar som svart.
 
 

7. Supersvängen, Klövsjö (Jämtland)

Supersvängen är en smal backe som på ett naturligt sätt slingrar sig nerför berget. Det är inte brant och svårt, men ändå utmanande. En supersväng helt enkelt.
 
 

6. Smebacken, Funäsdalen (Härjedalen)

En av de nyare backarna på det nya Funäsdalsberget. Lång, böljande och precis lagom brant carvingpist som på kort tid blivit en favorit.
 
 

5. Elvan, Stöten (Dalarna)

Sälens bästa carvingbacke hittar du i utkanten av Stötens skidsystem. Högst fallhöjd i Sälen och klassisk tävlingsbacke i storslalom.
 
 

4. Ingemarbacken, Tärnaby (Lappland)

Bara namnet gör att backen kvalar in på topplistan! Ett mål att vallfärda till för Stenmark-nostalgiker och Sveriges bästa backe för banåkare.
 
 

3. Rallarsvängen, Björkliden (Lappland)

Björkliden har Sveriges tredje högsta fallhöjd och det känns verkligen i benen efter ett åk i den långa och sköna carvingbacken Rallarsvängen.
 
 

2. Skals, Vemdalen (Härjedalen)

Svart pist som skjuter på bra utför den böljande terrängen i Vemdalsskalets nya fina skidområde. En av Sveriges absolut skönaste backar!
 
 

1. Störtloppet/Gästrappet, Åre (Jämtland)

Här får du två VM-backar i ett och samma åk. Börjar med herrarnas störtlopp för att sluta med storslalompisten Gästrappet. Totalt 890 meter i fallhöjd!

Diskutera denna lista