Sveriges 10 bästa stränder

Nu är det officiellt sommar! Ja, det är faktiskt sant – när det varit minst 10 grader varmt 5 dygn i rad är det enligt SMHI:s definition sommar, och i natt passerades den magiska gränsen.

Det finns med andra ord inga ursäkter längre, utan det är bara att svida om till badkläderna och förbereda sig för årets första dopp. Som lite hjälp på traven har vi listat Sveriges 10 bästa stränder som gör utlandsresan överflödig.
 
 
 

10. Frösakull, Tylösand

frosakull
Bild: © Stugnet.se

Frösakull är en förlängning av Tylösand som kantas av kristallklart vatten och grönklädda sanddyner. Här är tempot lite lugnare och det är inga problem att hitta en avskild plats för sig själv på den finkorniga sanden.
 
 

9. Skrea strand, Falkenberg

skrea-strand
Bild: © Svensk Fastighetsförmedling

Den två kilometer långa Skrea strand sticker ut med sina karakteristiska badhytter från 1930-talet, höga sanddyner och en 250 meter lång badbrygga som sträcker sig rakt ut i det skimrande vattnet.
 
 

8. Tofta strand, Gotland

tofta-strand
Bild: © Tofta Strand Samfällighetsförening

Tofta strand är utan tvekan en av Gotlands mest kända stränder. När man ligger på den vita sandstranden och blickar ut över det turkosfärgade havet är det svårt att inte tro man befinner sig utomlands.
 
 

7. Norrvikarna, Nordkoster

norrvikarna
Bild: © Lisa Marie

Norrvikarna på Nordkosters nordöstra sida erbjuder såväl sand som släta klippor. Stranden ligger vackert belägen mitt i ett naturreservat, vilket ger en naturskön upplevelse som passar besökare i alla åldrar.
 
 

6. Äleklinta, Öland

aleklinta
Bild: © Panoramio.com

Äleklinta är en av Ölands absolut vackraste stränder, och karaktäriseras av de typiskt öländska sandbankarna som störtar ner i havet. Vid klar sikt kan man skymta konturerna av den mytomspunna ön Blå Jungfrun.
 
 

5. Sudersand, Fårö

sundersand
Bild: © Public domain

Det är ingen slump att Sudersand på Fårö har blivit nominerad till Sveriges vackraste sandstrand vid ett flertal tillfällen. Den breda strandremsan är en dryg halvmil lång och
dess finkorniga sand håller absolut världsklass.
 
 

4. Böda sand, Öland

boda-strand
Bild: © Oland.com

Två mil långa Böda sand är Sveriges längsta sandstrand, och vid första anblick är det svårt att tro att man inte befinner sig på en välbesökt charterort vid Medelhavet.
 
 

3. Sandhammaren, Österlen

strandhammaren
Bild: © Thorsten Persson

Den extremt finkorniga sanden på stranden Sandhammaren på Österlen gör barfotapromenaden till en upplevelse som närmast kan liknas vid att vandra på moln, och dess vita lyster är nästan bländande under soliga dagar.
 
 

2. Rotsidan, Höga kusten

rotsidan
Bild: © Panoramio

Naturreservatet Rotsidan är inte en vanlig badplats. Man gör inte resan till Höga kusten för vit och mjuk sand – stranden består nämligen bara av en fyra kilometer lång kuststräcka med låga, plana klipphällar. En av de vackraste och mest annorlunda badplatserna i hela Norden.
 
 

1. Norsta Aurar, Fårö

norsta-aurar
Bild: © Public domain

Strax västerut från Fårö fyr ligger Sveriges absolut vildaste och vackraste strand, Norsta Aurar. Den ödsliga stranden med bara natur, hav, strand och stora sanddyner sträcker sig fyra kilometer och på mitten av stranden badar och solar många nakna i den vita sanden. Det finns inga butiker, kiosker, dricksvatten eller sopkorgar och närmaste toalett ligger vid fyren.

Diskutera denna lista