Sommarens 10 bästa drinkar

Sommarvärmen når nya toppnoteringar och SMHI utfärdar varningar (!) om den extrema hettan som dragit in över Sverige. Man skulle nästan kunna tro att man löper risk att brinna upp om man vistas utomhus för tillfället. Riktigt så varmt är det dock faktiskt inte, och vi är övertygade om att det enda som behövs för att lindra eventuella värmeslag är att svalka sig med någon av sommarens 10 bästa drinkar!

Luis Hernandez, vice restaurangchef på hyllade Nytorget 6 i hjärtat av tredkänsliga SoFo på Södermalm i Stockholm, tipsar här om 2015 års allra bästa sommardrinkar. Tidlösa klassiker utlovas, såväl som nya mästerverk signerade en av Stockholms vassaste bartenders! Så släpp vad du håller på med, välj den drink du tycker låter godast och håll tummarna för att du har vad som behövs hemma i dryckesskåpet.
 
 
 

10. Mint Julep

mintjulep

Denna bourbondrink har varit mycket populär i den amerikanska södern sedan den uppfanns någon gång på 1700-talet.

Du behöver:
Bourbon
Sockerlag
Myntablad
Krossad is

Gör så här:
Häll i bourbon och sockerlag i ett highball-glas och muddla myntan i botten. Fyll upp med krossad is och rör om – voilà!
 
 

9. Daiquiri

daiquiri

En riktig klassiker! Duger den som favoritdrink åt Hemingway så duger den åt dig också.

Du behöver:
Ljus rom
Färsk limejuice
Sockerlag

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en shaker, fyll den med is och skaka. Sila upp i cocktailglas. och garnera med limeklyfta på kanten. Nuförtiden smaksätts daiquiris oftast med frukt – men orginalet är godast!
 
 

8. Queens Park Swizzle

qpswissle

En karibisk smakexplosion!

Du behöver:
Mörk rom (gärna Demarera-rom)
Färsk limejuice
Sockerlag
Mynta
Angostura bitters
Krossad is

Gör så här:
Blanda upp allt utom bitters i ett högt glas. Tillsätt krossad is. Rör om och tillsätt bitters på toppen samt lite mer krossad is. Garnera med mynta och servera med sugrör.
 
 

7. Mojito

mojito

Det allra godaste att svalka sig med i drinkväg när temperaturen drar iväg över 30 grader.

Du behöver:
Ljus rom
Sockerlag
Sodavatten
Mynta
Färsk lime
Krossad is

Gör så här:
Muddla limeklyftor, mynta (krossa myntan men överdriv inte, den blir för stark om du går loss för mycket med morteln) och sockerlag i ett högt glas. Fyll på med rom och krossad is, slå på sodan. Njut!
 
 

6. Caipirinha

caipirinha

Enkel att göra och underbar med sin sötma och syra. Byt ut cachaçan mot vodka och du får en caipiroska!

Du behöver:
Cachaça
Färsk lime
Sockerlag

Gör så här:
Dela en halv lime i klyftor, pressa dem i glaset tillsammans med 1-2 cl sockerlag, häll i spriten och servera med krossad is.
 
 

5. Batida

batida

En fantastisk fruktdrink med härlig konsistens. Trevligt alternativ till daquiris.

Du behöver:
Cachaça
Färsk lime
Frukt (oftast passionsfrukt)
Sockerlag/kondenserad mjölk (välj själv!)

Gör så här:
Blanda rom och kondenserad mjölk i en shaker med is och skaka kraftigt. Häll över i ett lowballglas med några isbitar. Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukten och rör ner i glaset.
 
 

4. Pisco Sour

piscosour

Svalkande och syrligt – perfekt i högsommarhettan!

Du behöver:
Pisco
Färsk citron- eller limejuice
Sockerlag
Äggvita
Chuncho eller Angostura bitters (beroende på om det är en chilenare eller peruan som blandar – och båda vet naturligtvis bäst!)

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom is i en shaker och skaka så att äggvitan bildar ett skum. Tillsätt is och ­skaka tills drinken är kyld. Sila upp i ett glas och servera.
 
 

3. Mai Tai

maitai

Tiki-drinkarnas flaggskepp!

Du behöver:
Ljus rom
Mörk rom
Curaçao/Triple sec/Cointreau
Orgeat syrup (mandelsocker oftast smaksatt med apelsinblomsvatten och rom)
Färsk limejuice
Falernum eller Angostura bitters

Gör så här:
Fyll glaset rikligt med krossad is, addera resten av ingredienserna. Rör om. Toppa med Falernum eller Angostura bitters.
 
 

2. Albahaca Flor

albahaca-flor

Vad ska man skriva om den här drinken? ”Den ska förhoppningsvis överleva min håriga rumpa”, är vad Luis Hernandez har att säga om den. Väl värd att testa med andra ord!

Du behöver:
Pisco
St. Germain fläderlikör
Färsk citron
Sockerlag
Basilika

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en shaker och ska hårt så att smaken av basilikan kommer ut. Häll upp i ett rocks-glas med krossad is. Toppa med lite bitters (valfritt), garnera med ett basilikablad.
 
 

1. Da Becks Cobbler

dabeckscobbler

Cobblers är en klassisk drinktyp med mycket is, mycket frukt och oftast med starkvin som bas. Årets sommardrink 2014 på Nytorget 6!

Du behöver:
Lillet
Aperol
Färska jordgubbar
Färsk citronjuice
Rabarber-gastrique (sötsur sås på kokade bär och vinäger, används främst inom matlagning)

Gör så här:
Mudla 2-3 jordgubbar i en shaker eller tjockare glas, häll i lika delar Aperol och Lillet, samt lika delar citronjuice och rabarber-gastrique. Skaka allt med krossad is, häll upp i vinglas och njut!


Annonsera på Listor.se

Diskutera denna lista