Bästa vårtecknen

 
 

Enligt kalenderindelningen börjar våren den 1 mars och varar till och med maj, men det är inte förrän dygnstemperaturen legat stadigt mellan minst 0 och +10 °C sju dygn i följd som SMHI förkunnar att våren är här.

Nu vill vi verkligen inte drabbas av några fler snöstormar eller slaskiga promenader till jobbet. Påsken är i antågande, snön har smält bort och Melodifestivalen är avgjord – tre bombsäkra tips på att vintern är över. Men vilka är egentligen de bästa vårtecknen? Vad tycker du? Finns det något ännu bättre som vi inte tänkt på?
 
 
 

Tussilago

tussilago
Bild: © Steinchen

Ett av de allra tidigaste vårtecknen är när den efterlängtade gula tussilagon börjar skjuta upp ur jorden när tjälen börjar släppa. Självaste Carl von Linné namngav den lilla vårblomman efter ordet tussilago, vilket betyder ”fördrivare av hosta” och den användes alltså förr som hostmedicin.
 
 

Knoppar och vårlökar

krokusar
Bild: © Logga Wiggler

Man vill nästan skrika av glädje då det ur den frusna marken plötsligt skjuter ut snödroppar och krokusar i alla möjliga färger. ”Ja visst gör det ont när knoppar brister”, skriver Karin Boye om våren, och finns det något bättre än när träd och buskar börjar knoppas och naturen så sakta vaknar till liv igen efter den långa vintern?
 
 

Gatusopning

gatusopning
Bild: © www.karlshamn.se

Ett säkert tecken på att våren är kommen är när gatusoparbilarna lämnar garagen och rensar våra gator rena från gruset som vi tvingats trampa runt i de senaste månaderna. Att gatorna blir sopade innebär att det är slutsnöat. Punkt!
 
 

Uteserveringarna öppnar

uteserveringar
Bild: © fredmanpakvarnberget.blogspot.com

Sakta men säkert vaknar Sverige upp ur vinterdvalan och när uteserveringarna öppnar på caféer och restauranger, då är det officiellt vår. Helt plötsligt får inte svenskarna nog att vara ute och varenda uteservering är knökfull av våryra gäster inlindade i lager av filtar.
 
 

Fågelkvitter

fagelkvitter
Bild: © Malene Thussen

Att flyttfåglarna kommer hem brukar vara ett säkert tecken på den annalkande våren, och bland de tidigaste återvändarna hittar man sädesärlan och koltrasten. Och visst är det härligt med fågelkvitter, även om de små fjäderfäna vissa dagar gärna skulle få stiga upp ett par timmar senare på morgonen.
 
 

Deklarationen kommer

deklarera
Bild: © Skatteverket

Såhär års brukar deklarationen dimpa ner i brevlådan. Kul för vissa, ångest för andra. Glöm inte bort att du som får skatteåterbäring kan få den utbetald till midsommar om du är snabb!
 
 

Pollenallergi

Every Fifth Berlin Is Affected By Hay Fever
Bild: © Examiner.com

Ett kanske inte helt välkommet men ändå säkert vårtecken är när näsorna på var och varannan kotte börjar rinna – vilket betyder att naturen har vaknat och att pollensäsongen åter är i gång. Allergin framkallas framförallt av pollen från björk och andra lövträd, och ger mindre trevliga symtom som snuva och astmabesvär.
 
 

Gröna Lund öppnar

grona-lund
Bild: © Guilio Mola

Den 26:e april slås äntligen Gröna Lund upp sina portar – och det vore väl själva f-n om det inte är vår vid det laget! För de som inte orkar ta sig till Uppsala på Valborg är Grönan ett utmärkt alternativ att fira in våren på. Sedan väntar en hel sommar med berg- och dalbanor, lustiga huset, radiobilar och konserter.
 
 

Cykla till jobbet

cykla-till-jobbet
Bild: © Liftarn

Att det är vår innebär naturligtvis också att cyklarna kan hämtas upp från förrådet. Sedan är det bara att hoja till jobbet, vilket är både ett miljövänligt transportalternativ och gratis träning! Önskvärt vore förstås om cyklisterna som nu fyller vägarna kunde ta det lite piano ibland – man behöver ju inte hålla tävlingstempo när man susar fram i stadstrafik.
 
 

Vårkläder

varklader
Bild: © Silverpinkcat/Del Mich

När temperaturen trevande börjar närma sig 10 grader och snöslasket har torkat upp från gatorna, ja då är det äntligen dags att lämna mössan hemma, svida om till vårjackan och äntligen få sätta ner fossingarna i Converse-skorna. Den känslan – då är det vår på riktigt!
 
 

Ställa om klockan

stalla-om-klockan
Bild: © Boris Larimer

Under natten mellan 29 och 30 Mars är det äntligen dags att ställa om klockorna igen, och för er som tvekar så är det framåt den ska. För nu är det dags för ljuset att återvända på riktigt, även om mörkret successivt redan har lättat under de senaste veckorna.

 
 

Diskutera denna lista