20 fantastiska modeillustratörer

Modeillustration har som egen konstform existerat i nära 500 år, och i takt med att vårt modeintresse skjutit i höjden har även behovet av att få ner sina tankar och idéer i bildform ökat.

Under 1930-talet ersattes de tecknade omslagen allt mer med fotografier och suget efter modekonstnärer minskade kraftigt. Trots det går illustration hand i hand med modeskapande och är en fantastisk konstform som förtjänar att uppmärksammas. Här har vi därför samlat 20 fantastiska modeillustratörer som minst sagt får inspirationen att dansa på väggarna!
 
 
 

20. Sarah Beetson

SarahBeetson
Bild: © Sarah Beetson

Coola Sarah Beetson bor i Manchester och är berömd för sina färgsprakande illustrationer som är skapade med spännande material och tekniker.
 
 

19. David Downton

DavidDownton
Bild: © David Downton

Britten David Downton är en legend i branschen och hans verk har förekommit i otaliga modetidningar.
 
 

18. António Lopez

AntonioLopez
Bild: © António Lopez

António Lopez slog igenom på 70-talet och hans illustrationer har visats i prestigefulla medier som Vogue, Elle, Harper’s Bazaar och New York Times. Lopéz har blivit kallad för en av sin tids största modeillustratörer och han upptäckte både bland annat Jessica Lange och Grace Jones.
 
 

17. Megan Hess

MeganHess
Bild: © Megan Hess

Australiensiska modeillustratören Megan Hess samarbetar med några av världens största modehus, däribland Chanel, Dior, Cartier och Montblanc.
 
 

16. William Broome

WilliamBroome
Bild: © William Broome

William Broome är en brittisk modeillustratör som arbetat för Marc Jacobs, Gucci. Misoni, Hugo Boss och Top Shop.
 
 

15. Danny Roberts

DannyRoberts
Bild: © Danny Roberts

Trots sin unga ålder är Danny Roberts (född 1985) redan en av modevärldens mest anlitade illustratörer. Hans verk har publicerats i modetidningar världen över, bland annat i Vogue och Marie Claire.
 
 

14. Cassandra Rhodin

CassandraRhodin
Bild: © Cassandra Rhodin

Svenska Cassandra Rhodins modeillustrationer är en blandning av 1920-talets flärd och sorgsenhet och har bland annat publicerats i svenska Elle.
 
 

13. Friedrich Hermann

Friedrich-Hermann
Bild: © Friedrich Hermann

Friedrich Hermann studerar mode i Singapore samtidigt som han gör sig ett namn i modeindustrin med sina roliga och söta modeillustrationer.
 
 

12. Carl Erickson

CarlErickson
Bild: © Carl Erickson

Svenskättade Carl Ericksen var verksam som modeillustratör i över 30 år och fick sitt genombrott redan på 1910-talet. Han är mest berömd för sitt arbete för Vogue och Coty Cosmetics.
 
 

11. Julie Verhoeven

JulieVerhoeven
Bild: © Julie Verhoeven

Julie Verhoeven är en illustratör och designer som samarbetat med bland andra Louis Vuitton, Peter Jensen och Versace. Den brittiska mångsysslaren är mest känd för sina modeillustrationer, men har även illustrerat en mängd bok-och tidningsomslag.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

10. Andy Warhol

AndyWarhol
Bild: © Andy Warhol

Popkonstnären Andy Warhol ägnade sig även åt modeillustration på allra högsta nivå och hans verk har haft en betydande inverkan på både mode- och konstscenen.
 
 

9. René Bouché

ReneeBouche
Bild: © René Bouché

René Bouché arbetade för franska och amerikanska Vogue och hans illustrationer var tongivande i modevärlden under 50- och 60-talen.
 
 

8. Garance Doré

GaranceDore
Bild: © Garance Doré

Franska modeillustratören Garance Doré är känd för sina samarbeten med Dior, Luois Vuitton, Marco Polo och Gap, för att bara nämna några. Sedan 2006 driver hon en mycket framgångsrik blogg där hon publicerar sina fantastiska modeillustrationer.
 
 

7. Fifi Lapin

FifiLapin
Bild: © Fifi Lapin

Fifi Lapin är utan tvekan världens bäst klädda kanin. Vem som ligger bakom de välkända modeillustrationerna är dock höljt i dunkel.

 
 

6. René Gruau

ReneGruau
Bild: © René Gruau

René Gruau är en legend inom modevärlden vars illustrationer blev otroligt populära hos de största modehusen under 40- och 50-talen. Gruaus verk har haft en bestående inverkan på dagens modeindustri och hans verk finns bland annat utställda på Louvren.
 
 

5. Liselotte Watkins

Liselottewatkins
Bild: © Liselotte Watkins

Liselotte Watkins är en svensk modeillustratör som är känd bland annat för fantastiska verk i svenska Elle, samt sina bidrag till Röda Korsets kampanj ”Design för barns rättigheter”.
 
 

4. Tanya Ling

TanyaLing
Bild: © Tanya Ling

Illustratören Tanya Ling är född i Calcutta och utnämndes 2003 av brittiska Vogue till en av Storbritanniens mest inflytelserika trendsättare. Hon har arbetat med bland andra Vogue, Harper’s Bazaar och Louis Vuitton.
 
 

3. Mats Gustafson

MatsGustafson
Bild: © Mats Gustafson

Svenskfödde illustratören Mats Gustafson har en lång karriär i modebranschen bakom sig och har bland annat samarbetat med Vogue, Andy Warhol, Chanel och Marc Jacobs.
 
 

2. Kareem Iliya

KareemIlya
Bild: © Kareem Iliya

Kareem Iliya startade sin karriär som illustratör för Georgio Armani och är numera en mycket framgångsrik frilansare känd för sina vackra modeillustrationer i vattenfärg.
 
 

1. Lovisa Burfitt

LovisaBurfitt
Bild: © 1. Lovisa Burfitt

En av dagens främsta modeillustratörer är utan tvekan Lovisa Burfitt som också är verksam som designer i Paris sedan 2002. Hon har nått enorma framgångar bland annat genom sina samarbeten med H&M, Elle, Kenzo, Absolut Vodka, Vogue och många, många fler.

Diskutera denna lista