Blå Linjen överraskar! De 10 finaste tunnelbanestationerna i Solna och Sundbyberg

I dagarna publicerade vi en lista över Stockholms finaste tunnelbanestationer, som blev väldigt uppskattad. I detta samarbete med Lokaltidningen Mitt i Solna/Sundbyberg har vi endast fokuserat på de två berörda kommunernas stationer, vilka passande nog uppgår till exakt tio stycken.

Solna Centrum som tog hem en åttondeplats på Stockholms-listan, toppar inte oväntat denna ranking – men vilka av de andra nio tror ni vi tycker bäst om? Så, alla resenärer längs den blå linjen – in och tyck till vare sig ni anser att era kvarter behandlats respektlöst eller oförtjänt hyllats på listan över de 10 finaste tunnelbanestationerna i Solna och Sundbyberg.
 
 
 

10. Västra skogen

vastra-skogen
Bild: © Daniel Mott

Vid Västra Skogens station hittar vi Sveriges längsta rulltrappa, som mäter hela 66 meter. Bakom den konstnärliga utsmyckningen ligger konstnären Sivert Lindblom som satt sin egen prägel på stationen med en mängd vackra kakelklädda figurer och former längs väggarna. Ingången till stationen är dock inget som fick oss att göra vågen, då det närmast kan liknas vid ett illa designat UFO.
 
 

9. Vreten

vreten
Bild: © Imagea.org

Trots att man befinner sig 28 meter under marken går det att skymta klarblå himmel på Vretens tunnelbanestation i Solna – oavsett väder och årstid. Detta i form av de himmelsblå kuber med vita moln, utformade av konstnären Takashi Naraha, som finns utplacerade på plattformen. I november 2013 beslutade Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting att stationen ska byta namn från Vreten till det något mer glamourösa Solna Strand.
 
 

8. Rissne

rissne
Bild: © Daniel Mott

Om man hoppar av tåget vid Rissne finns det massor att lära! Den konstnärliga utsmyckningen av Madeleine Dranger och Rolf H. Reimers består nämligen av en gigantisk tidsaxel med mängder av allmänbildande information och milstolpar i mänsklighetens historia.
 
 

7. Huvudsta

huvudsta
Bild: © Stockholm by Pixels/Per Strömsjö

Huvudstas tunnelbanestation hittar man 25 meter under jorden, rakt under Huvudsta Centrum. Konsten på stationen är inspirerad av Babylons hängande trädgårdar, och bakom utsmyckningen ligger konstnären Per Holmberg. Det är färgglatt och stilfullt med allt från de vackra färgerna, till det spaljémönstrade golvet med växlande färger.
 
 

6. Bergshamra

bergshamra
Bild: © Allgau

Utställningen på Bergshamras tunnelbanestation går under namnet ”Röster från det förflutna”, och är ett potpurri av konstverk som rymmer allt från fossiler, runor och en replika av den berömda Rökstenen. Konstnärerna Carl Johan De Geer, Kristina Anshelm och Göran Dahl har här verkligen sett till att man utan problem har något att sysselsätta sig med om tåget skulle vara försenat.
 
 

5. Näckrosen

nackrosen
Bild: © Daniel Mott

Näckrosen med anrika Filmstaden intill knuten är en favorit med sina montrar fulla av gamla bilder och rekvisita från svensk films guldålder. Konstnären Lizzie Olsson-Arle ligger bakom den konstnärliga utsmyckningen som även bland annat innefattar en målad näckrosdamm i taket mellan plattformarna.
 
 

4. Duvbo

duvbo
Bild: © Stockholm by Pixels/Per Strömsjö

När man åkt de 10,3 meterna ner i underjorden och når plattformen vid Duvbos tunnelbanestation, är det som att kliva rakt in i en arkeologisk utgrävning. Konstnären Gösta Sillén har skapat en illusion som antyder att man vid utsprängningen av berget har stött på en mängd fossiler, benrester och andra kvarlämningar.
 
 

3. Hallonbergen

hallonbergen
Bild: © Public domain

Inte nog med att Hallonbergen har det härligaste namnet av Sumpans alla stadsdelar – man kan även stoltsera med den sötaste tunnelbanestationen i området. Konsten av Elis Eriksson och Gösta Wallmark som är utspridd över hela stationen, består av förstoringar av autentiska barnteckningar både i form av måleri och skulpturer. Det är omöjligt att inte dra lite på smilbanden när man susar förbi stationen, hur trött och stressad man än må vara.
 
 

2. Sundbybergs Centrum

sundbyberg
Bild: © Public domain

Det är konstnärerna Lars Kleen, Michael Söderlundh och Peter Tillberg som står för inramningen på Sundbybergs Centrums tunnelbanestation, som anknyter till såväl Sundbybergs historia som framtid. Vi kan här bland annat betrakta allt ifrån realistiska husfasader till ett gäng gigantiska reliefer i grottväggen i form av en näsa, läppar och ett öra!
 
 

1. Solna Centrum

solna-centrum2
Bild: © Daniel Mott

Solna/Sundbybergs finaste station är också en av hela Stockholms tunnelbanenäts allra vackraste. Det knallröda taket bryts av mot en över 1000 meter lång grön granskog som löper längs hela plattformen, och kliver man av vid Solna Centrum är det som att hamna i tomteland. Tittar man närmare hittar man olika Sverigemotiv runt omkring på stationen, allt skapat av Karl-Olov Björk och Anders Åberg. Men det är ändå i slutändan färgerna som fäller avgörandet när vi utser Solna Centrum till Solna/Sundbybergs finaste tunnelbanestation!

Diskutera denna lista