Vilken tycker du är tidernas bästa cover? Här är vår lista!

Är du artist, men har svårt att få din musik uppmärksammad? Gör en cover! Att spela in en ny version av en gammal låt har genom historien visat sig vara ett utmärkt tillvägagångssätt för att boosta en musikkarriär, och ibland händer det till och med att kopian överträffar originalet.

Brittiska BBC bad sina lyssnare tillsammans med ett gäng utvalda experter rösta på vad de ansåg vara tidernas bästa cover, och i dagarna presenterades resultatet. Vi är inte riktigt nöjda med britternas rangordning och har därför sammanställt en egen lista över våra favoriter.

Vilken är din?
 
 
 

15. Aretha Franklin – Respect (1967)

Original: Otis Redding

respect
Bild: © Public domain

Där originalet snällt frågar om lov, sätter Aretha Franklin istället ner foten och kräver det vi vet kvinnor vill ha: R.E.S.P.E.C.T.
 
 

14. The Byrds – Mr. Tambourine Man (1965)

Original: Bob Dylan

mrtambourineman
Bild: © Joost Evers/Anefo

The Byrds fläskar på med 12-strängade gitarrer så det står härliga till i sin drömlika version av Bob Dylans ”Mr. Tambourine Man”.
 
 

13. The Clash – I Fought the Law (1979)

Original: The Crickets

ifoughthelaw
Bild: © Public domain

Efter Buddy Hollys tragiska bortgång i en flygolycka 1959 blev det Sonny Curtis som fick kliva fram och fylla legendens skor i The Crickets. Det var även i rollen som ny frontman Curtis skrev låten ”I Fought the Law”, som kommit att bli en av världens mest populära låtar att göra cover på. Den tveklöst bästa versionen framförs av The Clash.
 
 

12. Guns N’ Roses – Knockin’ on Heaven’s Door (1990)

Original: Bob Dylan

heavensdoor
Bild: © NY Daily News

Det ska egentligen inte gå att göra en cover på Dylans sönderspelade mästerverk. Ett gäng besvärliga sleaze-rockare från Los Angeles bevisade motsatsen med detta arenamonster till tolkning från 1990.
 
 

11. The White Stripes – Jolene (2000)

Original: Dolly Parton

jolene
Bild: © V2

The White Stripes gör en svårt ångestladdad version av Dolly Partons klassiker som kryper in under skinnet på lyssnaren.
 
 

10. Joe Cocker – With a Little Help from My Friends (1969)

Original: The Beatles

joecocker
Bild: © Public domain

Hur mycket vi än må älska Beatles original är det svårt att inte kapitulera och bara erkänna att Joe Cocker sjunger röven av Ringo här…
 
 

9. Whitney Houston – I Will Always Love You (1992)

Original: Dolly Parton

iwillalwaysloveyou
Bild: © Warner Bros.

Mer Dolly Parton! Whitney Houstons mäktiga powerballad svepte igenom i stort sett alla hitlistor som fanns i början av 90-talet, och är väl idag den version man först tänker på när man hör titeln.
 
 

8. Nirvana – The Man Who Sold the World (1993)

Original: David Bowie

manwhosoldtheworld
Bild: © MTV

Nirvana gjorde flera finfina covers på den mytomspunna ”MTV Unplugged in New York”-plattan. Tolkningen av David Bowies ”The Man Who Sold the World” är vår favorit.
 
[related_posts taxonomy=”category” numberposts=”8″ image_size=”thumbnail” carousel=”true”]  
 

7. Pet Shop Boys – Always on My Mind (1987)

Original: Elvis Presley

alwaysonmymind
Bild: © Reuters

Ja, Elvis original är väldigt bra. Men det är någonting alldeles särskilt med Pet Shop Boys version som släpptes 1987 i samband med 10-årsdagen av Kungens bortgång.
 
 

6. Sinead O’Connor – Nothing compares 2 U (1990)

Original: The Family

nothingcompares2u
Bild: © MTV

”Nothing Compares 2 U” skrevs ursprungligen av Prince till det obskyra funkbandet The Family, som inte gjorde låten rättvisa på sitt debutalbum från 1985. Sinéad O’Connor gjorde ett nytt försök på låten 1990 med en hjärtskärande version som toppade listorna världen över.
 
 

5. Soft Cell – Tainted Love (1981)

Original: Gloria Jones

taintedlove
Bild: © MTV

Har du ens hört Gloria Jones originalversion av låten som gjorde Soft Cell till ett av världens största one-hit wonders? För all del, lyssna på den – det låter riktigt bra! Men 80-talsdängan är ändå lite vassare.
 
 

4. Jeff Buckley – Hallelujah (1994)

Original: Leonard Cohen

hallelujah
Bild: © Public domain

Alla Idol-auditions moder. Leonard Choens ”Hallelujah” måste vara den mest sjungna låten av alla i den populära talangtävlingens historia. Men det är nog inte den kanadensiske poetens version de unga deltagarna har i bakhuvudet när de ställer sig framför juryn. Dels för att de förmodligen aldrig hört den, men också för att om de hade gjort det skulle de förmodligen inte ta i låten med tång. Så risigt är originalet. I alla fall produktionsmässigt. Jeff Buckleys cover däremot gnistrar i all sin vemodighet.
 
 

3. Jimi Hendrix – All Along the Watchtower (1968)

Original: Bob Dylan

jimi
Bild: © Public domain

Bob Dylan spelade in ”All Along the Watchtower” 1967 och den legendariske singer-songwritern har fram till dags dato spelat låten live över 2000 gånger. Men kanske är det Jimi Hendrix som skall ta åt sig äran för låtens närmaste ikoniska status? Redan 1968 släppte han en egen version som blev en jättehit, och idag är det nog den som är mest förknippad med låten.
 
 

2. Johnny Cash – Hurt (2002)

Original: Nine Inch Nails

hurt
Bild: © Spin Magazine

Ingen av låtarna på listan kommer i närheten av nerven i Johnny Cash version av Nine Inch Nails ”Hurt” från 2003. Den kolsvarta texten tillsammans med den fallne hjältens härjade röst frambringar gåshud varje gång man hör låten.
 
 

1. The Beatles – Twist and Shout (1963)

Original: The Isley Brothers

twistandshout
Bild: © Public domain

Ögonblicket när John Lennons röst till slut spricker i denna elektrifierade version av ”Twist and Shout” – precis där blir den tidernas bästa cover. Det är så mycket energi, så mycket glädje. Ja, det är helt enkelt omöjligt att värja sig mot. Du måste dansa!

Diskutera denna lista