Världens mest berömda målningar

 
 

Rembrandt, da Vinci, Munch, Michelangelo, van Gogh och Picasso. Världen har välsignats med många stora konstnärer som genom historien har gett oss oförglömliga mästerverk.

På vår lista över världens mest berömda målningar är alla ovan nämnda konstnärer representerade, men bara en av dem har belönats med mer än ett verk. Kolla in hela listan nedan så får du veta vem.
 
 
 

10. Venus födelse – Sandro Boticelli

venus-fodelse

”Venus födelse” är en målning av renässanskonstnären Sandro Boticelli som illusterar myten om hur gudinnan Venus föds ur havets skum. Målningen tros ha varit ett beställningsverk av Lorenzo de’ Medici men inget vet säkert, vilket kanske inte är så konstigt då det trots allt gått över 500 år sedan Boticelli färdigställde det omtalade verket. Tavlans ursprungliga historia må vara oklar men eftersom det är en temperamålning har den visat sig hållbar. Temperamåleri var vanligt under 1400-talet och innebär att färgpigment blandas ut med en äggbaserad vätska. Tavlan hittar du på konstmuseet Uffizierna i Florens.
 
 

9. Näckrosor – Claude Monet

nackrosor

”Le Bassin aux Nympheas” är den franska originaltiteln på den impressionistiske konstnären Claude Monets mästerverk och betyder ordagrant ”Näckrosdammen”. På nära håll ser detta konstverk ut som märkliga färgklickar bredvid varandra, men allteftersom avståndet från tavlan ökar så framträder motivet i en explosion av färg där man är på vippen att sträcka ut handen för att känna på det gnistrande vattnet. Tavlan, som var färdig 1919, ingår i en serie som innehåller runt 250 oljemålningar. Mot slutet av sitt liv led Monet av sviktande syn, men han fortsatte att måla trots att han mot slutet var i princip helt blind. Är du sugen på att uppleva Claude Monets näckrosor får du ta dig till The Metropolitan Museum of Art i New York.
 
 

8. Nattvakten – Rembrandt van Rijn

nattvakten

Denna storslagna oljemålning stod klar 1642 och heter egentligen ”Kapten Frans Banning Coqs skyttekompani”, och bär på engelska den ÄNNU längre titeln ”The Company of Captain Frans Banning Coqs and Lieutenant Willem van Ruytenburch preparing to march out”. Konstnären bakom konstverket är den holländske giganten Rembrandt van Rijn. Målningen illustrerar Amsterdams nattvakt i full utryckning ledda av just Kapten Banning Coqs och hans sidekick Willem van Ruytenburch. Under 1940-talet restaurerades tavlan och när den mörka fernissa som täckt tavlan i århundranden togs bort blev helt plötsligt natt till dag. Namnet Nattvakten som tillkom senare är därför något missvisande. Rembrandt tycks ha levt efter devisen ”bigger is better” då konstverket mäter hela 3,63 x 4,37 meter. Har du vägarna förbi Amsterdam så finns tavlan att beskåda på Rijksmuseum.
 
 

7. Skriet – Edvard Munch

skriet

På sjunde plats hittar vi norske Edvard Munchs galet ångestladdade målning med originaltiteln ”Skrik” från 1893 med Oslofjorden som skymtar i bakgrunden. Munch var expressionist ut i fingertopparna och målningen finns faktiskt i fyra olika versioner. Denna stil går tydligen hem i stugorna, eller ska vi säga slotten, då Skriet är en av de dyraste tavlorna som sålts på auktion någonsin. Det är kanske därför Nasjonalmuseet i Oslo blivit bestulna på inte mindre än tre (!) av Edvard Munchs verk genom tiderna – däribland ”Madonna” och just ”Skriet”. Den första stölden skedde 1994 där de fyndiga tjuvarna bytte tavlan mot en lapp där de tackade för den dåliga säkerheten på museet. Pål Enger dömdes senare för stölden, och vi behöver väl knappast avslöja att han var norrman?
 
 

6. Flicka med pärlörhänge – Johannes Vermeer

flicka-med-parlorhange

Johannes Vermeer är upphovsmannen till denna vackra oljemålning och därmed världens mest kända accessoar – pärlörhänget. Ingen vet exakt när tavlan målades eller vem flickan på bilden är och än idag är väldigt lite känt om Vermeer. Han levde och verkade i Holland under 1600-talet och sålde aldrig särskilt mycket av sin konst under sin livstid vilket ledde till att han efterlämnade sin familj stora skuld vid sin död 1675, endast 45 år gammal. Får du inte nog av detta mystiska konstverk? Det är både omskrivet i Tracy Chevaliers bok ”A girl with a pearl earring” och dramatiserat i filmen med samma namn, där Scarlett Johansson ger liv till verklighetens flicka med pärlörhänge. Kul fakta: Från början var bakgrunden i målningen grön, som med tiden försvunnit.
 
 

5. Guernica – Pablo Picasso

guernica

”Guernica” är en av Pablo Picassos mest berömda och fängslande målningar inte bara på grund av dess omedelbara visuella effekt och storlek utan också för att den skildrar bombningen av den baskiska staden Guernica under spanska inbördeskriget. Picasso ville uppmärksamma världen om detta militäriska övergrepp som som utfördes av tyska bombplan i general Francos tjänst. Målningen var färdig i juni 1937 och visades första gången i samband med världsutställningen i Paris senare samma år. I dag finner man tavlan på Museo Reina Sofia i Madrid och den ger verkligen valuta för pengarna med sina gigantiska mått 3,49 x 7,76 meter. Kul fakta: Det sägs att replikan av konstverket som hänger på FN:s högkvarter täcktes över då generalförsamlingen övervägde en invasion av Irak 2003.
 
 

4. Adams skapelse – Michelangelo

adams-skapelse

”Adams skapelse” finner du i form av en takfresk i taket på Sixtinska kapellet i Vatikanstaten. Den skapades av ingen mindre än Michelangelo år 1511 och målningen illustrerar hur Gud ger liv åt Adam. Freskmålning är en särskild metod där pulvriserad färg blandas med vatten och målas direkt på fuktig kalkputs. Hela taket inklusive Adams födelse tog 20 månader att slutföra eftersom Michelangelo utförde nästan allt arbete helt på egen hand. Han gjorde det dessutom mot sin vilja efter ett bråk med påven Julius II. Vill du ha en egen kopia av detta superkända konstverk får du införskaffar du lättast en massproducerad replika då det är inte värt att försöka ta en egen bild på plats. Det är nämligen förbjudet att fotografera inne i Sixtinska kapellet för att skydda målningarna från slitage. Gör du ändå ett försök att smygfota det berömda motivet tar det inte mer än några sekunder innan en bestämd italiensk vakt kastar ut dig med öronen före.
 
 

3. Nattvarden – Leonardo da Vinci

sista-maltiden

Har du sett filmen ”Da Vinci-koden” är du säkert väl förtrogen med denna världsberömda målning föreställande Jesus och hans lärjungar under nattvarden, och den eventuella symbolik den gömmer. ”Nattvarden” är målad av Leonardo da Vinci på slutet av 1400-talet i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano där den uppfördes direkt på klostrets putsväggar. Tyvärr visade sig inte metoden vara särskilt hållbar och tavlan tvingades restaureras för 40 miljoner kronor i slutet av 90-talet. Målningen har blivit replikerad otaliga gånger och orkar man inte ta sig ända till Italien för att beskåda ett av hitoriens mest omtalade verk är det bara att ta första bästa tåg till Västerås där det finns utställt – i form av världens största pärlplatta!
 
 

2. Stjärnenatt – Vincent van Gogh

stjarnenatt

Vem kan motstå Vincent van Goghs djärva penseldrag i denna fantastiska målning som heter ”De Sterrenacht” i originaltitel? Målningen är gjord 1889 och föreställer utsikten från hans rum från den tid han var inlagd på ett mentalsjukhus i den lilla franska staden Saint-Rémy. Sorgligt nog sålde van Gogh bara en enda tavla under sitt liv och fick aldrig veta vilken hyllad konstnär han skulle komma att bli. Sedan 1941 har Stjärnenatt fått en permanent plats på en av Museum of Modern Arts luftiga och ljusa väggar i hjärtat av New York och är idag en av världens mest kända målningar.
 
 

1. Mona Lisa – Leonardo da Vinci

mona-lisa

Vinnaren är självklart Leonardo da Vincis storverk i miniformat – ”Mona Lisa” eller ”La Giaconda” som är dess originaltitel. Ingen har missat detta oerhört spridda konstverk som figurerat världen över i allt från filmer till massproducerade turistsouvernirer. Tavlan blev klar 1507 och tog fyra år att göra. Med andra ord en ganska lång väntetid för beställaren Francesco del Giocondo, som ville hänga tavlan i sin matsal. Detta är anledningen till att tavlan är så liten och det är nog många som blivit snopna när de stegat in på Louvren och upptäckt att den endast mäter 77 x 53 cm. Det finns en mängd olika teorier om vem den mytomspunna kvinnan på bilden är. En teori är att det skulle vara en florentinsk kvinna vid namn Lisa Gherardini, hustru till en framgångsrik silkeshandlare i Florens. ”Mona Lisa” stals 1911 från Louvren och misstankarna riktades sensationellt först mot Pablo Picasso innan det visade sig vara en vakt på museet som helt sonika stoppat in konstverket under rocken och stegat rakt ut i Parisvimlet. Tavlan återfanns två år senare och kunde åter hängas upp för kommande generationer att kunna fortsätta förhäxas av Mona Lisas leende.

 
 

2 kommentarer

Diskutera denna lista