17 av världens bästa tv-serier

 
 

Vilken är världens bästa tv-serie genom tiderna? Den diskussionen tar man inte direkt över en kopp kaffe. Urvalet är enormt och smaken är ju som bekant…delad. Här har vi tittat lite närmare på några av världens bästa tv-serier i kategorin drama de senaste åren.

Listan domineras inte helt oväntat av amerikanska jätten HBO, som vräker ur sig högkvalitativa mastodontproduktioner på löpande band. Och oavsett om man gillar svårmodiga poliser, blodig medeltids-fantasy eller hårdkokta gangsters har dessa tv-serier en sak gemensamt – man är fast efter första avsnittet.

Vilka serier är dina favoriter?

space

17. Lost

lostny
Bild: © ABC

TV-bolag: ABC
Antal säsonger: 6 (2004-2010)

Under en resa från Sydney till Los Angeles hamnar ett passagerarflygplan ur kurs och kraschar på en till synes öde ö. Vi får följa en grupp människor som överlever kraschen och leds av Dr. Jack Shepard. Överlevarna slår läger och försöker att hitta en radio i planet som förhoppningsvis skall reda till deras räddning. Plötsligt hörs ett fruktansvärt vrål från skogen, och det är uppenbart att de inte är ensamma på ön. Så börjar äventyret i Lost, och under seriens gång bjuds tittaren på mer än en handfull oväntade vändningar i handlingen.

space

16. The Shield

theshieldny
Bild: © FX

TV-bolag: FX
Antal säsonger: 7 (2002-2008)

Vic Mackey leder en särskild polisstyrka som förutom honom själv består av Shane Vendrell, Curtis Lemansky och Ronnie Gardocki, som tar till alla medel för att fånga skurkarna. Det hindrar dock inte Mackey och hans team att då och då ta emot mutor och göra diverse tvivelaktiga saker som är till deras egen fördel. Shane Vendrell är under seriens inledning Mackeys högra hand, en roll som dock senare gradvis tas över av Gardocki. Lemansky är gruppens samvete, vilket vid flera tillfällen försätter honom i situationer som han får svårt att hantera och som leder till konflikter med framför allt Vendrell.

space

15. House of Cards

houseofcardsny
Bild: © Netflix

TV-bolag: Netflix
Antal säsonger: 5 (2013-)

House of Cards bygger på den brittiska förlagan med samma namn vilken sändes på BBC 1990, och som i sin tur baserades på en roman av Michael Dobbs. Spelplatsen är maktens korridorer i Washington och huvudperson är den konspirerande och skrupelfria kongressledamoten Francis ”Frank” Underwood, briljant porträtterad av Kevin Spacey. Serien inleds med att Underwood får se sig snuvad på en utlovad ministerpost och bestämmer sig för att hämnas i form av politiskt rävspel och konspirationer mot alla som kommer i hans väg.

space

14. Six Feet Under

sixfeetny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 5 (2001-2005)

Six Feet Under handlar om den minst sagt dysfunktionella familjen Fisher som driver en begravningsbyrå. Serien har blivit belönad med ett flertal Emmy- och Golden Globe-statyetter och sista avsnittet sändes i augusti 2005.

space

13. Sons of Anarchy

soany
Bild: © FX

TV-bolag: FX
Antal säsonger: 7 (2008-2014)

I våldsamma Sons of Anarchy får vi följa MC-klubben SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original) och deras ljusskygga verksamheter. Utpressning, mord, illegal vapenhandel, och konflikter med rivaliserande gäng är bara några av de tveksamma aktiviteter som klubben befattar sig med och myndigheterna iakttar dem ständigt med ett vakande öga. I centrum hittar vi Jackson ”Jax” Teller, en ung man som slits mellan den kriminella livsstil han för och ambitionerna att göra något mer hedervärt med sitt liv. Som Sopranos med MC-västar ungefär.

space

12. True Detective

truedetectiveny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 2 (2014-)

SuperhylladeTrue Detective beskrivs bäst som en extremt välgjord, mörkare och nästan surrealistisk deckare. Första säsongen kretsar kring poliserna Rust och Marty (utsökt gestaltade av Matthew McConaughey och Woody Harrelson) och deras långa jakt på en seriemördare i den amerikanska södern. Marty brottas med alkoholproblem och en familj han inte synkar med, medan Rust är det deprimerade geniet som ser på sin omgivning med likgiltighet och cynism. Handlingen utspelar sig under flera olika tidsramar, och utgår från nutid då Rust och Marty förhörs av två andra poliser som utreder ett ritualmord, inte olikt det mord de båda utredde tillsammans 17 år tidigare. Första säsongen var ren och skär tv-magi, medan säsong 2 inte alls levde upp till hypen.

space

11. The Walking Dead

walkingdeadny
Bild: © AMC

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 8 (2010-)

Zombies verkar aldrig gå ur mode. Genrens främsta flaggskepp är utan tvekan AMC’s postapokalyptiska skräckis The Walking Dead. Småstadssheriffen Rick Grimes blir skjuten i tjänsten och hamnar i koma. Han vaknar senare upp på sjukhuset – helt ensam. Omtumlad och förvirrad beger han sig hemåt och upptäcker snart att både hans fru och son är försvunna. Rick blir fast besluten att ta reda på vad som hänt och ger sig iväg för att inleda sökandet efter sin familj – ovetande om att världen drabbats av en zombie-epidemi.

 

 

10. Sex and the City

satcny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 6 (1998-2004)

Stilbildande Sex and the City kretsar kring kolumnisten Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) och hennes tre väninnor Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York (Kristin Davis) och Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), och deras liv som singlar i New York. Serien blev snabbt en succé för HBO och en hit bland tv-tittarna, inte minst för att den tänjde på gränserna både bad gällde mode och sexuella tabun.

space

9. Halt and Catch Fire

HACF
Bild: © HBO

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 4 (2014-2017)

Dramaserien Halt and Catch Fire utspelas i början av 80-talet i samband med den stora IT-boomen. Vi får följa visionären Joe Macmillan, paret Gordon och Donna Clark samt underbarnet Cameron Howe när de både konfronterar de stora jättarna på marknaden och blir utmanade av girighet och egotänkande. Har av kritiker kallats ”den bästa serien ingen tittade på”. HACF finns att streama på HBO Nordic.
space

8. Oz

ozny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 6 (1997-2003)

Hands down världens bästa fängelseserie någonsin. Brutala Oz utspelar sig på det fiktiva högsäkerhetsfängelset Oswald State Correctional Facility, kallat ”Oz”. Vi får i synnerhet följa fångarna på avdelningen ”Emerald City” – ett experiment där de intagna ges större friheter för ska skapa en humanare tillvaro och öka chanserna för rehabilitering. Livet på Oz är dock långt ifrån humant, och utan att avslöja för mycket kan vi tipsa om att inte investera för mycket känslor i dina favoritkaraktärer…

space

7. Mad Men

madmenny
Bild: © AMC

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 7 (2007-2015)

Handlingen i hyllade Mad Men kretsar runt reklambyrån Sterling Cooper (sedermera Sterling Cooper Draper Pryce) på Madison Avenue i New York. Vi får följa relationerna mellan medarbetare och chefer, deras yrkes- och privatliv och de uppdrag de har och strävar efter. Serien återspeglar 1960-talets reklamvärld och har tagit inspiration från verkliga byråer och reklamare under perioden som kallats ”den kreativa revolutionen”.

space

6. Vita Huset (The West Wing)

vitahusetny
Bild: © NBC

TV-bolag: NBC
Antal säsonger: 7 (1999-2006)

USA:s bästa president genom tiderna är Josiah ”Jed” Bartlet – problemet är bara att han aldrig funnits på riktigt. Martin Sheen porträtterar President Bartlet i välskrivna Vita Huset, skapad av Aaron Sorkin, där vi får följa med bakom kulisserna och bevittna det politiska spelet på nära håll.

space

5. Homeland

homelandny
Bild: © Showtime

TV-bolag: Showtime
Antal säsonger: 7 (2011-)

I galet spännande Homeland följer vi marinkårsoldaten Nicholas Brody, som efter åtta år i fångenskap i krigets Afghanistan återvänder till USA som en hjälte. CIA-agenten Carrie Mathison köper dock inte Brodys historia och misstänker att han kan ha omvänts och istället arbetar för Al-Qaida. Serien följer sedan Mathisons arbete för att avslöja Brody – om han nu överhuvudtaget är omvänd – och den farliga katt- och råttalek med Amerikas nationella säkerhet som utvecklas.

space

4. Breaking Bad

breakingbadny
Bild: © AMC

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 5 (2008-2013)

Den på en biltvätt extraknäckande kemiläraren Walter drabbas av ett cancerbesked och börjar tillsammans med en tidigare elev, Jessie, tillverka metamfetamin – dels för att betala för sin behandling, men också för att efterlämna ett kapital till sin familj efter sin eventuella död. Livet på fel sida lagen är dock inte så enkelt som de båda från början trott och de dras snart ner i en nedåtgående spiral bland knarklangare, drogkarteller och narkotikapoliser. Breaking Bad har hyllats över hela världen som en av tidernas bästa tv-serier, och sista avsnittet sändes hösten 2013.

space

3. The Wire

thewireny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 5 (2002-2008)

Tunga kriminaldramat The Wire utspelar sig i en av USA:s farligaste städer, Baltimore, och de fem säsongerna skildrar i kronologisk ordning kampen mellan polisen och knarklangande gäng, tillvaron i stadens hamn, det politiska spelet inför borgmästarvalet, skolväsendet samt livet på en av stadens dagstidningar.

space

2. The Sopranos

sopranosny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 6 (1999-2007)

Hela nöjesvärlden chockades sommaren 2013 av beskedet att James Gandolfini – mannen som förkroppsligade i tv-historiens kanske mest karismatiske leading man någonsin – Tony Soprano, gått ur tiden. Den hyllade dramaserien, som inte sällan räknas som världens allra bästa, kretsar kring maffiafamiljen Soprano i New Jersey och uppges vara den ekonomiskt mest framgångsrika originalserie som någonsin visats på amerikansk kabel-tv.

space

1. Game of Thrones

gotny
Bild: © HBO

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 7 (2011-)

Storslagna fantasy-serien Game of Thrones är baserad på författaren George R.R. Martins romansvit A Song of Ice and Fire och utspelar sig i medeltida miljöer på den fiktiva kontinenten Westeros. Handlingen kretsar kring ett antal högättade familjers skoningslösa kamp om den åtråvärda järntronen. Det är blodigt, naket, våldsamt och med fler vändningar än i en såpopera – och vi älskar det! Ögonblicken då den oinvigde tittaren får agera fågelholk är dock så många att det är på gränsen till skadligt. Trots det går det inte att sluta titta och man vill bara ha mer ju mer man ser. Ungefär som om House of Cards och Sopranos skulle gifta sig och adoptera Sagan om ringen.

 
 

5 kommentarer

  1. Master
  2. guth
  3. BrickByBrick

Diskutera denna lista