Tidernas 25 bäst säljande artister

 
 

Vem är tidernas bäst säljande artist? Den kontroversiella frågan har debatterats livligt i musikbranschen genom åren – men nu är det slut med det!

Efter att ha lusläst varenda officiell källa som finns (nja…) kan vi med glädje presentera denna kartläggning över tidernas 25 bäst säljande artister.
 
 
 

25. Rod Stewart

Rod Stewart

Sålda album: 76 miljoner

Med bland annat sex raka ettor på den engelska albumlistan och 16 topp tio-singlar i USA (varav fyra ettor), är Rod Stewart en av de mest framgångsrika brittiska soloartisterna någonsin. Det räcker precis för att ta sig in på listan över de 25 bäst säljande artisterna genom tiderna.
 
 

24. Britney Spears

Britney Spears

Sålda album: 80 miljoner

Hysterin som var kring Britney Spears i slutet av 90- och början av 00-talet kan endast jämföras med idoliseringen av Madonna och Michael Jackson på 80-talet. Tidernas tonårssuperstar må idag vara en skugga av sitt forna jag, men 80 miljoner sålda album världen över är värt en high five. Hit me baby one more time!
 
 

23. Phil Collins

Phil Collins

Sålda album: 85 miljoner

Det sägs ibland att Phil Collins som soloartist har sålt över 150 miljoner skivor över hela världen. En överdrift visar det sig, då de officiella siffrorna ligger runt 85 miljoner.
 
 

22. Metallica

Metallica

Sålda album: 90 miljoner

Man kan nästan förstå Metallicas vrede mot den illegala fildelningsindustrin – officiellt har de ju ”bara” sålt 90 miljoner plattor… Arma stackare!
 
 

21. Aerosmith

Aerosmith

Sålda album: 94 miljoner

Aerosmith vill ofta påstå att de är USA:s bäst säljande rockband genom tiderna. Men hur imponerande det än må vara med drygt 94 miljoner sålda album världen över – det räcker inte för att lägga beslag på titeln. Vilket band är det då? Ni hittar dem på plats 8…
 
 

20. Barbra Streisand

Barbra Streisand

Sålda album: 97 miljoner

Med 51 guld-, 30 platina-, och 13 multi-platina album samt totalt 71,5 miljoner sålda album i USA, är Barbra Streisand den bäst säljande kvinnliga artisten i USA:s historia. Hon är dessutom en av få som har vunnit en Oscar, en Emmy, en Grammy, och en Tony.
 
 

19. Bruce Springsteen

Bruce Springsteen

Sålda album: 100 miljoner

Bruce Springsteen har alltid jobbat stenhårt för att ta sig till toppen – och som det har lönat sig! Tolv Grammys, två Golden Globes, en Oscar och invald i Rock and Roll Hall of Fame…och 100 miljoner sålda album. Like a Boss!
 
 

18. Billy Joel

Billy Joel

Sålda album: 102 miljoner

Ungefär ingen under trettio har ens hört talas om Billy Joel. Det är synd. Pianomannen från South Bronx är faktiskt USA:s tredje bäst säljande artist genom alla tider efter Garth Brooks och Elvis Presley.
 
 

17. Rolling Stones

Rolling Stones

Sålda album: 104 miljoner

Världens äldsta aktiva band – ja, Stones är faktiskt det! – har trots alla framgångar och sin långa karriär inte sålt så många skivor som man kanske skulle kunna tro. Men ändå, strax över 104 miljoner sålda album får betraktas som godkänt. Eller hur?
 
 

16. U2

U2

Sålda album: 105 miljoner

U2 har precis sparkat igång sin trehundrafyrtionionde världsturné och mycket tyder på att de irländska rockgubbarna tänker fortsätta lira tillsammans ett bra tag till. 105 miljoner sålda album har det blivit genom åren.
 
 

15. Queen

Queen

Sålda album: 108 miljoner

Med låtar som ”Bohemian Rhapsody”, ”We Will Rock You” och ”We are the Champions” är Queens plats i musikhistorien är säkrad med god marginal. Deras Greatest Hits-album från 1981 är med sina 6 miljoner sålda exemplar Storbritanniens bäst säljande någonsin.
 
 

14. AC/DC

AC/DC

Sålda album: 110 miljoner

AC/DC har med säkerhet sålt 110 miljoner album världen över – varav ungefär hälften utgörs av megasuccén ”Back in Black” från 1980.
 
 

13. Whitney Houston

Whitney Houston

Sålda album: 112 miljoner

Whitney Houston lämnade oss 2012, men hon lever kvar genom sin musik. Och rekorden. Hon är bland annat den enda artist som haft sju raka ettor på den amerikanska singellistan.
 
 

12. Eminem

Eminem

Sålda album: 115 miljoner

Det går väl ungefär 100 svarta rappare på varje vit motsvarighet. Hur jävla ironiskt är det då inte att alla tiders bäst säljande hiphop-artist är – just det – vit? Så är det i alla fall, och vi ska inte ta något ifrån Eminem på grund av hans hudfärg. Bra jobbat Slim Shady!
 
 

11. Pink Floyd

Pink Floyd

Sålda album: 122 miljoner

Vi vill helst inte prata om Pink Floyds kommersiella framgångar. Det vore nästan ett hån mot världens kanske mest progressiva rockband genom tiderna. Men visst, de har sålt över 120 miljoner plattor.
 
 

10. Celine Dion

Celine Dion

Sålda album: 125 miljoner

Celine Dions album ”D’eux” från 1995 är tidernas bäst säljande album på franska. Totalt har den kanadensiska sångfågeln sålt över 125 miljoner skivor – inte illa för någon som inledde karriären i Eurovision Song Contest…
 
 

9. Mariah Carey

Mariah Carey

Sålda album: 130 miljoner

Mariah Carey var 90-talets bäst säljande artist och har till dags dato haft fler förstaplaceringar (18 st) på den amerikanska singellistan än någon annan kvinnlig artist. Det räcker för att slå sig in på topp tio.
 
 

8. Eagles

Eagles

Sålda album: 138 miljoner

Oavsett vad Aerosmith hävdar – enligt officiella siffror är det Eagles som är det bäst säljande amerikanska bandet genom tiderna. Med 138 miljoner sålda album världen över slår därmed americanahjältarna från Los Angeles sina glamrockande kollegor från Boston med nästan 50 miljoner exemplar.
 
 

7. Led Zeppelin

Led Zeppelin

Sålda album: 140 miljoner

Led Zeppelin är tidernas näst bäst säljande band i USA bakom Beatles, och sammantaget en av de mest kommersiellt framgångsrika grupperna i musikhistorien.
 
 

6. Garth Brooks

Garth Brooks

Sålda album: 145 miljoner

Kungen av superkommersiell country, Garth Brooks, har sålt strax över 145 miljoner album sedan genombrottet 1989.
 
 

5. Elton John

Elton John

Sålda album: 162 miljoner

Elton Johns version av ”Candle in the Wind” som släpptes i samband med prinsessan Dianas begravning 1997 är tidernas näst mest sålda singel (efter Bing Crosbys ”White Christmas”) med 33 miljoner sålda exemplar. På den här listan får det lilla geniet från Middlesex nöja sig med en femteplats. Inte så illa ändå!
 
 

4. Madonna

Madonna

Sålda album: 166 miljoner

Musikhistoriens bäst säljande kvinnliga artist hittar vi inte oväntat i Madonna. Den vandrande miljardindustrin har sålt närmare 170 miljoner album fram till idag, och det lär väl stanna ungefär där. Men ändå – kudos Madonna!
 
 

3. Michael Jackson

Michael Jackson

Sålda album: 175 miljoner

Vissa menar att Michael Jackson sålt över en halv miljard skivor genom åren, något som inte riktigt stämmer. Enligt officiella siffror har ”The King of Pop” sålt 175 miljoner album fram till dags dato. Han får trösta sig med att ”Thriller” fortfarande är tidernas mest sålda platta, var han än befinner sig…
 
 

2. Elvis Presley

Elvis Presley

Sålda album: 210 miljoner

Elvis är den enda soloartist som lyckats kravla sig över 200 miljoner sålda album, vilket är rätt mäktigt. Enligt ”Kungens” skivbolag, RCA, är deras gunstling tidernas bäst säljande artist med över en miljard sålda skivor världen över. Tills dess att motsatsen är bevisad väljer vi dock att gå på de officiella siffrorna.
 
 

1. Beatles

Beatles

Sålda album: 265 miljoner

Beatles innehar nästan varenda rekord som finns i musikbranschen – detta inkluderat. Med över 50 miljoner fler sålda album än Elvis råder det inga tvivel om att tidernas bästa band också är historiens bäst säljande.

 
 

16 kommentarer

 1. Jan (ex.deejay)
 2. Danny
 3. Bjarne Hansen
 4. William
 5. John St John Johnsson
 6. Pär Jorsäter
 7. Ola
 8. TN
 9. Joakim
 10. Warner
 11. Warner
 12. josef
 13. Lind
 14. Trolliloll
 15. Claes
 16. Svensson

Diskutera denna lista