Nya tillskott i Swedish Music Hall of Fame

2014 fick Sverige en alldeles egen Music Hall of Fame och ikoner som Evert Taube, ABBA, Monica Zetterlund och Ebba Grön fick äntligen det där sista erkännandet som medverkande till det svenska musikundret. Nu är det dags för årets nytillskott att göra entré! I dag avslöjades nämligen vilka som blir de nästa 10 konstutövare att ta plats i Swedish Music Hall of Fame.

Juryn som väljer vilka artister som skall föräras en plats i den exklusiva skaran består av Anna Charlotta Gunnarson (ordförande), Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan, Kerstin Behrendtz och Lars Nylin. Ett kriterium för att bli invald är att artisten måste ha en karriär som sträcker sig minst 20 år tillbaka i tiden.

 

2016

 

Denniz Pop

Denniz Pop
Sverige har under de senaste 25 år tagit positionerat sig som världens ledande land för popmusik jämte USA och Storbritannien. En stor del av denna utveckling kan härledas till en enda person: Dag ”Denniz Pop” Volle. Vännerna kallade honom Dagge, men det var under producentnamnet Denniz Pop som han fick sin första stora framgång 1990 med Dr Albans ”Hello Afrika”. Tillsammans med Tom Talomaa startade han Cheironstudion 1993 och fick snart jättesuccéer med artister som andra bolag hade ignorerat, exempelvis Ace of Base och E-Type. 1998 somnade Dag Volle in för gott, efter en kort tids kamp mot cancer. Han blev 35 år.

Karl Gerhard

Karl Gerhard
När Karl Gerhard jordfästes i maj 1964 fördes hans kista i kortege genom Stockholm. SVT sände hans begravning i ett förlängt Aktuellt. Så stor var den folkliga kärleken till en artist som hela sitt liv ifrågasatte auktoriteter, gisslade politiker och bröt mot alla slags normer.

Kent

Kent
Inget band i den svenska musikhistorien har hållit sig på toppen lika länge som Kent. Kent har varit Sveriges största rockband i 20 år. Kent har grävt där de står och använt sin uppväxtstad Eskilstuna som spelplats för sånger som berättat någonting större om Sverige: om utanförskap och våld, om migrationen från mindre städer till större, om sammanhållning och tjurskallighet, om livet och döden.

Leila K

Leila K
Leila K tog världen med både storm och orkan under några intensiva år på 1980- och 90-talet. Under denna period dominerade hon dansgolv och fredagsbilagor, överdådigt klädd i fuskpäls och blingbling, och utropades till artisten med mest star quality. Hennes raspiga rapstil och säregna uttryck har också inspirerat gränsöverskridande arvtagare som Lady Gaga och M.I.A.

Monica Dominique

Monica Dominique
Det är minsann inte alla musiker som kan stoltsera med att vara creddiga och folkliga på samma gång. Men Monica Dominique är en sådan artist som har varvat klassisk musik, visa och jazz med schlager, revy och barnlåtar och känt sig lika bekväm i alla läger. Hennes gedigna utbildning och absoluta gehör gjorde henne tidigt trygg med att experimentera och komponera personlig musik som sticker ut och samtidigt håller i alla tider.

Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist
Owe Thörnqvist är en av Sveriges i särklass främsta entertainers, som med sin över 60 år långa karriär vinner över de flesta artister på teknisk och musikalisk knockout. Han trakterar inte bara gitarr, dragspel, munspel, keyboard och vibrafon utan har också skrivit flera bidrag till Melodifestivalen, satt samman revyer och krogshower och haft diverse roller i musikaler och egenskrivna reklamfilmer.

Siw Malmqvist

Siw Malmqvist
Visste du att 1964 var Siw Malmkvist den allra första svenska artist som hade en låt på Billboard Hot 100? Hon är en av de mest produktiva och mångsidiga popstjärnorna i svensk musikhistoria. Hon har sjungit i musikaler, gjort filmroller, blivit Siwan med svenska folket och tävlat många gånger i Melodifestivalen, både för Sverige och Västtyskland. Siw Malmkvist är en av de både svenskaste och mest internationella popstjärnorna Sverige haft.

Sven-Ingvars

Sven-Ingvars
En av de tongivande och mest unikt svenska kulturyttringarna i Sverige är dansband. Rottrådarna till dansbandsboomen i början på 1970-talet leder tillbaka till några tonåringar i Grums, Värmland, i mitten av 1950-talet. Sven-Ingvars har fått Sverige på fötter i 60 år och turnerar oförtrutet vidare. Medaljer och utmärkelser har haglat över gruppen och bevisat att folklig kvalitet och helgjuten musikalitet håller i längden. Är Sven-Ingvars ett dansband? Ja, kanske det! Men de är också ett rockband, ett popband, ett folkviseband. Fast det band som är starkast – är så klart det till publiken.

Barbro Hörberg

Barbro Hörberg
Barbro Hörberg var revyskådespelerska, vissångerska och skrev bland annat många låtar åt artister som Lill-Babs, Anita Lindblom och Anni-Frid Lyngstad. Hörberg flyttade 1966 till Paris, där hon till en början översatte franska sånger till svenska. Allt eftersom började hon skriva egna texter, ofta med temat verklighet och varandra. Hon hann endast spela in sex LP-skivor, mestadels med eget material, innan hon avled i bröstcancer 1976.

 

2015

 

Jussi Björling

jussi
Jussi Björling var och är unik i svenskt musikliv. Tenoren från Borlänge var folkets och allmänhetens sångare, och den som inte får rysningar av paradnumret ”Till Havs” måste vara tondöv.

Yngwie Malmsteen

yngwie
Lars Johan Yngve Lannerbäck, mer känd som gitarrguden och virtuosen Yngwie Malmsteen har sedan slutet av 70-talet inspirerat en hel hårdrocksvärld. Första soloalbumet ”Rising Force” nominerades till en amerikansk Grammy 1984.

Anders Burman

burman
Anders Burman, kallad ”den enskilt mest kreative skivbolagsmannen i svensk musikindustris historia”, startade 1949 skivbolaget Metronome som han 1983 sålde till Warner Music. Han upptäckte bland annat Pugh Rogefeldt och Cornelis Vreeswijk, samt gav ut skivor med Alice Babs och Owe Thörnqvist.

Carola Häggkvist

carola
En blott 16-årig Carola Häggkvist slog igenom med dunder och brak i Melodifestivalen 1983 med låten ”Främling”. Över en natt blev hon rikskändis och har sedan dess cementerat sin position som den svenska musikbranschens ultimata fixstjärna.

Neneh Cherry

nenehcherry
Neneh Cherry var en av 90-talets hetaste artister, politiskt engagerad feminist och antirasist och samtidigt en modemässig trendsättare. Låten ”Buffalo Stance” som blandade hiphop med mainstream popmusik blev en internationell jättehit, och låg som bäst på tredjeplats på brittiska topplistan och som etta på Billboards U.S. Hot Dance Club Play chart.

Peps Persson

peps
Peps Persson kan sägas ha hjälpt både blues och reggae till Sverige. Med sin äktskånska dialekt och karakteristiska stämma har den nu 68-årige hippien spridit musikalisk glädje i över fem decennier. Oh boy!

Ulf Lundell

ulflundell
Det är svårt att sammanfatta Ulf Lundells livsgärning och vad den gjort för den svenska populärkulturen. Med sina dryga trettio år som artist, författare och konstnär har den vresige rockräven drygt trettio album och cirka tjugo romaner, diktsamlingar och andra böcker på meritlistan.

Gullan Bornemark

gullan
Under årens lopp har miljontals unga strupar återupprepat klassiker som ”Sudda, sudda”, ”Min ponny”, ”Är du vaken Lars?” och ”Gubben i lådan”. Anledningen? Gullan Bornemark såklart!

Alice Babs

alicebabs
Alice Babs scendebuterade redan 1938 som 15-åring och fick 1940 sitt stora publika genombrott med filmen ”Swing it, magistern”. Hon hör till våra mest mångsidiga sångartister någonsin, med en repertoar som rymde allt från jazz och schlagers, till kyrkomusik och klassisk musik. 1972 utsågs hon till hovsångerska och några år senare blev hon också medlem av Kungl, Musikaliska Akademien. Alice Babs avled 2014, 90 år gammal.

Robyn

robyn
Robyn slog igenom 1995 med jättehiten ”Do You Really Want Me”. Sedan dess har den hänt ganska mycket kring den innovativa popdrottningen från Stockholm. Hon har varit förband åt Madonna, blivit Karamellodiktstipendiat och ger ut all sin musik själv genom det egna skivbolaget Konichiwa Records. Den hylllade ”Body Talk”-serien hör till det ädlaste popguld som producerats på 10-talet, och vi väntar bara på Robyns definitiva genomslag som världsartist.

 

2014

 

 

Evert Taube

evert-taube
Vår största nationalskald är mannen som satte ord och toner på den svenska sommaren. Vem kan tänka sig sillen och nubben på midsommar utan någon av Evert Taubes visor som soundtrack?

The Latin Kings

latin-kings
1994 släppte The Latin Kings sitt banbrytande debutalbum ”Välkommen till förorten”. Dogge Doggelito, Chepe, Salla och Rigo rappade på svenska, samplade Emil i Lönneberga och rimmade på orden ”cool” och ”pistol”. Ingen annan akt har haft större inflytande på den svenska hip hop-scenen.

Jan Johansson

jan-johansson
Hur många vet egentligen att det är Söderhamns stolthet, Jan Johansson som ligger bakom signaturmelodin till Pippi Långstrump? Sin största publik nådde han med sina versioner av svensk folkmusik i kombination med jazz, framförallt på skivan ”Jazz på svenska”, som blivit en modern klassiker. Jan Johansson förolyckades i en bilolycka 9 november 1968.

Nationalteatern

nationalteatern
Proggkollektivet Nationalteatern bildades i slutet av 60-talet och var både ett rockband och en teatergrupp. Bland de mer kända medlemmarna i gruppens historia finns Ulf Dageby, Totta Näslund – och Ica-Stig!

Cornelis Vreeswijk

cornelis-vreeswijk
”Brev från kolonien”, ”Mördar-Anders”, ”Somliga går med trasiga skor”, ”Ångbåtsblues”…vi skulle kunna hålla på hur länge som helst om vi skulle rabbla alla älskade sånger signerade Cornelis Wreeswijk. Den stadige holländaren har efter sin död kommit att räknas som en av Sveriges största trubadurer tillsammans med Carl Michael Bellman och Evert Taube.

Stina Nordenstam

stina-nordenstam
När ansedda musiktidningen Sonic 2013 listade Sveriges bästa skivor genom tiderna hamnade Stina Nordenstam i topp med ”And She Closed Her Eyes” från 1994. Den nu 44-åriga sångerskan från Stockholm har dessutom skrivit låtar till bland andra Freddie Wadling.

Ebba Grön

ebba-gron
Ebba Grön var, och har förblivit Sveriges genom tiderna bästa punkband. Med låtar som ”Staten och Kapitalet”, ”Die Mauer” och ”800°” har de för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien. Att Joakim Thåström dessutom är vår allra tuffaste rockstjärna gör inte direkt saken sämre.

Eva Dahlgren

Eva Dahlgren
Eva Dahlgren albumdebuterade 1978 och är en av Sveriges mest framgångsrika sångerskor, textförfattare och kompositörer. Albumet ”En blekt blondins hjärta” från tidigt 90-tal, blev en succé med över 500 000 sålda exemplar och belönades med hela fem Grammisar.

Entombed

Entombed
Det har gått över 23 år sedan Entombed släppte sitt banbrytande debutalbum “Left Hand Path” 1990. Bandet har sedan dess varit den svenska dödsmetallens främsta förgrundsgestalter, med ett sound som givit eko även långt utanför landets gränser.

Monica Zetterlund

monica-zetterlund
Monica Zetterlund från Hagfors slog med sin utstrålning och charm igenom med dunder och brak på 60-talet. Jazzsångerskan, som avled 2005, var älskad både av publik och kritiker och blev under sin framgångsrika karriär även skådespelerska.

Roxette

Roxette
Superduon som består av Marie Fredriksson och Per Gessle har bland annat sålt över 75 miljoner skivor världen över, samt toppat amerikanska Billboardlistan vid fyra tillfällen.

ABBA

abba
Sveriges utan tvekan största popband genom tiderna skall givetvis ha en cementerad plats i Swedish Music Hall of Fame. ABBA är ett av jordens mest kända band och har till dags dato sålt över osannolika 400 miljoner skivor runt om i hela världen, och fortsätter stadigt sälja 2–4 miljoner till – varje år!

Diskutera denna lista